Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 15:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 października 2009, 12:39 
Ekspert
Ekspert

KarMaKod jest świetny. U mnie długo wisiał po wybarwieniu się, zanim dojrzał, i długo utrzymywał trawiasty posmak. Ale potem zrobił się naprawdę dobry i właśnie bardzo chrupki.
Tak wyglądało mniejsze gronko w końcu sierpnia:
Obrazek

Drugie, dużo większe, wybarwiło się jakieś 2 tygodnie później i zostało zjedzone z tydzień, może półtora, temu. Owoce były dość ciemne, co mnie zaskoczyło (myślałam, że on ciemnoróżowy ma być docelowo).

A to pierwsze owocowanie Nadieżdy AZOS, oczywiście ubiegłoroczna sadzonka, jak wszystko u mnie :wink:
Obrazek

Ta to dopiero jest chrupka!!!! 8O :D Deszcze jej nie zaszkodziły, nic nie popękało.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 października 2009, 13:20 
Ekspert
Ekspert

[quote="dziadek2"][quote="aguskac"]mój KarMaKod

Zastanawiam się czy ten Karmakod da radę u Ciebie całkowicie dojrzeć. Nie da rady ... zostanie zjedzony nim dojrzeje... :oops: :lol: To jedyne gronko, było kilka mniejszych jagód, te były już ciemne i bardzo smaczne :) Co 3-4 dni objadam kolejną jagodę by sprawdzić smak 8)

A tak serio, jak tylko zwolni mi się miejsce ( może już za tydzień) planuję przesadzić krzew w bardziej słoneczne miejsce i przy ścianie, bo tam gdzie rośnie ma za długo cień.
I tak nawet w najśmielszych marzeniach nie myślałam, że on dojrzeje, bo jak u Dominiki był jasnoróżowy to mój miał centymetrowe zielone jagody.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 października 2009, 17:00 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"]

A to pierwsze owocowanie Nadieżdy AZOS, oczywiście ubiegłoroczna sadzonka, jak wszystko u mnie :wink:
Ta to dopiero jest chrupka!!!! 8O :D Deszcze jej nie zaszkodziły, nic nie popękało.

U mnie owocuje trzeci rok i też jestem zadowolony z tej odmiany, trochę słabiej wypadła w zeszłym roku ale to był kiepski rok.
Jakieś dwa lata temu ktoś tu na forum okropnie narzekał na Nadieżdę Azos, aż się bałem cokolwiek na jej temat napisać :roll:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 października 2009, 17:50 
Ekspert
Ekspert

[quote="dziadek2"][quote="dominikams"]

U mnie owocuje trzeci rok i też jestem zadowolony z tej odmiany, trochę słabiej wypadła w zeszłym roku ale to był kiepski rok.
Jakieś dwa lata temu ktoś tu na forum okropnie narzekał na Nadieżdę Azos, aż się bałem cokolwiek na jej temat napisać :roll:
A u mnie w tym roku Nadieżda jak zresztą większość deserowych, zero zapylenia.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 października 2009, 18:22 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]

Przykro Piotrze, że tak wyszło, ale to raczej sprawka pogody - nie można posądzać wszystkich deserówek o niechęć do zapylenia :)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 października 2009, 18:37 
Ekspert
Ekspert

[quote="dziadek2"][quote="kapitan"]

Przykro Piotrze, że tak wyszło, ale to raczej sprawka pogody - nie można posądzać wszystkich deserówek o niechęć do zapylenia :)
Było dokładnie tak jak piszesz. Wszystkie odmiany miały super zawiązki kwiatowe (nawet dokonałem redukcji o 50%) bo stawiałem na jakość ... i klops. A że jakoś tak wyszło że przerobowe zapyliły się generalnie lepiej to już chyba zbieg okoliczności. Chociaż Muskat Odeski też zero.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 października 2009, 20:09 
Ekspert
Ekspert

Co do Nadieżdy Azos to mam na razie mieszane uczucia. Kupiona jak inne wschodnie deserówki u Krzewińskich jakoś najsłabiej u mnie rośnie. Kiedy inne sadzone w ubiegłym roku mają przyrosty po 1,8m, to ona ma dwie latorośle po 20cm i kiepsko drewniejące. Chyba na zimę przytnę jeszcze na dwa oczka i poczekam do wiosny, może wtedy lepiej wystartuje. :cry:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 października 2009, 20:12 
czeladnik
czeladnik

[quote="dziadek2"][quote="dominikams"]

Witam
Mam Nadieżde Azos drugi rok pierwsze owocowanie smak kruchość (nie wyczuwalna skórka).Stawiam ją w czołówce razem z Muskatem letnim,Timurem czy Wostrogiem przed Arkadią,Kodrianką
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 października 2009, 22:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="wieja"]
Witam
Mam Nadieżde Azos drugi rok pierwsze owocowanie smak kruchość (nie wyczuwalna skórka).Stawiam ją w czołówce razem z Muskatem letnim,Timurem czy Wostrogiem przed Arkadią,Kodrianką
Kiedy Ci dojrzała?
Też chciałabym posadzić przy nasłonecznionej ścianie, by miała szanse dojrzeć, ale trochę się martwię, bo to dość późna odmiana, a u mnie dopiero Arkadia dojrzewa...
I przy okazji pytanie... czy lepiej sadzić przy ścianie, gdzie słońce jest dopiero po 12-tej, czy na odkrytej przestrzeni, gdzie ma słońce cały dzień?
Nie mogę sama zrobić takiego porównania, bo moje na górce jeszcze nie owocowały.

Tytuł: dojrzewanie 2009
PostNapisane: sobota, 3 października 2009, 22:57 
Ekspert
Ekspert

Pomiary z 3.10
Cukier(Bx)
Pozostały jeszcze do zbioru:
- Garanoir – 20,5
- PNP – 20,5
- PG – 20
- Bianca - 19
- Sibera - 18
- Hibernal – 21 – 10g/l
Kwasów w pozostałych nie mierzyłem, bo niedojrzałe fizjologicznie
Pestki:
Hibernal - wybarwione na 100%
Garanoir - też prawie
Najmniej Sibera (tak na 50-60%)

Dojrzewanie z pąków zapasowych:
- Hibernal – 18
- Jutrzenka – 18
- Aurora – 22 (dziś zebrane)
- Polar – 21 (dziś zebrane)

PostNapisane: sobota, 3 października 2009, 23:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="nikodem"][quote="zbyszekB"]Pomiary z 25.09
Odmiana - cukier /Bx
- Wiśniowy - 20

No, to nieźle. U mnie ta odmiana (IV rok, pełne owocowanie) jest na poziomie 16-17Brixow. Jakie masz obciążenie, iluletnie krzewy?
Pozdrawiam, Nikodem
Moje krzewy jeszcze niemiarodajne.
5szt 3-latków - niepełne owocowanie.
Zebrałem 29-go - 20Bx ,kwasów nie mierzyłem ale były wyczówalne(tzn.wysokie),. ale taki moszcz był mi potrzebny.
Smak owoców mi odpowiada.
Mniej chorowity niż Gołubok.
Do barwienia idealny.
Ale czy zastąpi Gołuboka ? - jeszcze nie wiem

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 października 2009, 07:21 
czeladnik
czeladnik

[quote="aguskac"][quote="wieja"]
Witam
Kiedy Ci dojrzała?
Też chciałabym posadzić przy nasłonecznionej ścianie, by miała szanse dojrzeć, ale trochę się martwię, bo to dość późna odmiana, a u mnie dopiero Arkadia dojrzewa...
I przy okazji pytanie... czy lepiej sadzić przy ścianie, gdzie słońce jest dopiero po 12-tej, czy na odkrytej przestrzeni, gdzie ma słońce cały dzień?
Nie mogę sama zrobić takiego porównania, bo moje na górce jeszcze nie owocowały.

Witam
Nadieżda rośnie przy ścianie południowej ,w połowie września pestki wybarwiły się w krótkim czasie czego nie można powiedzieć o Arkadi też przy ścianie.
Tak że po Nadieżdy pozostało wspomnienie a u Arkadii pojedyncze jagody jeszcze nie dojrzały.Mam Muskata Letniego w szpalerze który dojrzewał równocześnie z Nadieżdą tylko dłużej .
Miałem Talizmana na ścianie zchodniej(słońce po 12-stej) znikł w połowie w połowie września(moim zdaniem brakowało tydzień słońca).
Tak że proponował bym ściane

Pozdrawiam wieja

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 października 2009, 10:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="lantan"]Co do Nadieżdy Azos to mam na razie mieszane uczucia. Kupiona jak inne wschodnie deserówki u Krzewińskich jakoś najsłabiej u mnie rośnie. Kiedy inne sadzone w ubiegłym roku mają przyrosty po 1,8m, to ona ma dwie latorośle po 20cm i kiepsko drewniejące. Chyba na zimę przytnę jeszcze na dwa oczka i poczekam do wiosny, może wtedy lepiej wystartuje. :cry:

Powinno się wyrównać w przyszłym roku. Pierwszy zawsze jest niemiarodajny. Przytnij na 2 oczka i się nie przejmuj.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 października 2009, 10:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="wieja"]Nadieżda rośnie przy ścianie południowej ,w połowie września pestki wybarwiły się w krótkim czasie czego nie można powiedzieć o Arkadi też przy ścianie.
Tak że po Nadieżdy pozostało wspomnienie a u Arkadii pojedyncze jagody jeszcze nie dojrzały.Mam Muskata Letniego w szpalerze który dojrzewał równocześnie z Nadieżdą tylko dłużej .
Miałem Talizmana na ścianie zchodniej(słońce po 12-stej) znikł w połowie w połowie września(moim zdaniem brakowało tydzień słońca).
Tak że proponował bym ściane

Może miałeś przeciążoną Arkadię? U mnie dojrzała całkowicie w 1 poł. września (2 spore grona, drugi rok u mnie).

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 października 2009, 11:27 
Kiper
Kiper

No to i ja wrzucę swoje pomiary z 3-10-2009 (prawdę mówiąc trochę mnie one zaskoczyły).
Przerobowe ciemne:
Regent - 24Bx (min 22, max 27, 15 jagód)
Rondo - 21Bx (min 18, max 26, 12 jagód) - pestki na pół zielone
C.Cortis - 25Bx (min 23, max 29, 12 jagód) - byłem w szoku
Marszałek - 24Bx (min 21, max 27, 8 jagód)
C.Dorsa - 22Bx (min 22, max 22, 5 jagód ) - po 1 gronie na krzak
Rathay - 20Bx (min 20, max 20, 3 jagody ) - 3 grona na 1 krzaku.

Przerobowe jasne:
Hibernal - 22Bx (min 20, max 24, 8 jagód) - wyczuwalna kwasowość
Seyval B. - 21Bx (min 18, max 23, 6 jagód)
Siger - 23Bx (min 19, max 25, 6 jagód) - wydawał się bardziej słodki niż inne odmiany, pewnie przez niską kwasowość.
Muskat O. - 21Bx (min 19, max 22, 5 jagód)
Pinot G. - 19Bx (min 15, max 22, 4 jagody)
Kernling - 20Bx (min 20, max 21, 3 jagody) 3 grona na 15 krzewów
Auxerrois - 17Bx (min 15, max 19, 3 jagody)
Kerner - 21Bx (min 21, max 22, 2 jagody) 2 grona na 10 krzaków

Deser:
Nero - 22,5Bx - 1 grono
Kristaly - 22Bx - podobnie ja Siger wydawał się bardziej słodki niż inne odmiany.

Przy pomiarach wyszło jak zawodny jest smak. Odmiany z niską kwasowością wydają się bardziej słodkie. Zupełnie zaskoczył mnie C.Cortis ze swoim cukrem. Dziś wykonam jeszcze test kalibracji, ale i tak wybija się ta odmiana ponad inne.
Edit. Po teście kalibracji okazało się, że wyniki zawyżone są o ~0,5Bx

Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 października 2009, 11:07 przez shron, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1