No to i ja wrzucę swoje pomiary z 3-10-2009 (prawdę mówiąc trochę mnie one zaskoczyły).
Przerobowe ciemne:
Regent - 24Bx (min 22, max 27, 15 jagód)
Rondo - 21Bx (min 18, max 26, 12 jagód) - pestki na pół zielone
C.Cortis - 25Bx (min 23, max 29, 12 jagód) - byłem w szoku
Marszałek - 24Bx (min 21, max 27, 8 jagód)
C.Dorsa - 22Bx (min 22, max 22, 5 jagód ) - po 1 gronie na krzak
Rathay - 20Bx (min 20, max 20, 3 jagody ) - 3 grona na 1 krzaku.
Przerobowe jasne:
Hibernal - 22Bx (min 20, max 24, 8 jagód) - wyczuwalna kwasowość
Seyval B. - 21Bx (min 18, max 23, 6 jagód)
Siger - 23Bx (min 19, max 25, 6 jagód) - wydawał się bardziej słodki niż inne odmiany, pewnie przez niską kwasowość.
Muskat O. - 21Bx (min 19, max 22, 5 jagód)
Pinot G. - 19Bx (min 15, max 22, 4 jagody)
Kernling - 20Bx (min 20, max 21, 3 jagody) 3 grona na 15 krzewów
Auxerrois - 17Bx (min 15, max 19, 3 jagody)
Kerner - 21Bx (min 21, max 22, 2 jagody) 2 grona na 10 krzaków
Deser:
Nero - 22,5Bx - 1 grono
Kristaly - 22Bx - podobnie ja Siger wydawał się bardziej słodki niż inne odmiany.
Przy pomiarach wyszło jak zawodny jest smak. Odmiany z niską kwasowością wydają się bardziej słodkie. Zupełnie zaskoczył mnie C.Cortis ze swoim cukrem. Dziś wykonam jeszcze test kalibracji, ale i tak wybija się ta odmiana ponad inne.
Edit. Po teście kalibracji okazało się, że wyniki zawyżone są o ~0,5Bx
_________________ .:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:. ..: Blog Winnica Tarkowo :.. :.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:
Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 października 2009, 11:07 przez shron, łącznie edytowano 1 raz
|