Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 20:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 19:09 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 2 lutego 2008, 01:00
Posty: 217
Lokalizacja: Jasło
Wielkie dzięki Arku, fajne fotki - aż chce się mieć już swoje owoce (u mnie dop pierwszy rok). Planujesz z nich wino odmianowe, czy za mało owoców? Ciekawy jestem ile wyniesie poziom cukru w moszczu Traminera, więc czekam na kolejne doniesienia ;)

Zdaje się że słupki na Twojej winnicy widać z krajowej 4 ;)

_________________
Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 20:33 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 7 maja 2007, 01:00
Posty: 81
Lokalizacja: Warszawa, ale winnica w Jasieniu Brzeskim -Ma³opolska
[quote="Hejowiec"]
Zdaje się że słupki na Twojej winnicy widać z krajowej 4 ;)


Tak, jeżeli na winnicą dominuje sokół, to najprawdopodobniej to moja winnica :)

Wino będę robił odmianowe, wystarczy :)

Pozdrawiam,

Arek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 września 2009, 10:15 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 2 lutego 2008, 01:00
Posty: 217
Lokalizacja: Jasło
[quote="asledz"][quote="Hejowiec"]
Zdaje się że słupki na Twojej winnicy widać z krajowej 4 ;)


Tak, jeżeli na winnicą dominuje sokół, to najprawdopodobniej to moja winnica :)

Wino będę robił odmianowe, wystarczy :)

Pozdrawiam,

Arek

To napisz jeszcze ile masz krzewów Traminera, bo w jego przypadku szczególnie interesuje mnie wydajność. Jak było do tej pory z kwasami w obu?

_________________
Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 września 2009, 12:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
[quote="Winogrodniczek"][quote="Zuzanna"]
Arkadia-ładnie wytrzymała mączniaka rzekomego przy profilaktycznych opryskach.
Obrazek


Zuzanno, ile latek mają krzewy Arkadi i czy wszystkie prowadzisz nisko, czy przypadkiem z tej odmiany robiłaś wino?

Piszę teraz bo wczesniej nie bylo mnie na forum.W tym roku to jej czwarty rok-2 razy była cięta przy ziemi na dwa oczka bo łoza wydawała mi się za cienka.
Prowadzę nisko bo jestem zmuszona okrywać w zimie albo przynajmniej położyć na ziemi w zimie.Drut co prawda trochę obwisł od ciężaru,bo normalnie to jest na wysokości 0,5m.
Wino robiłam z odmiany Beto-podobnej.

Zuzanna

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: dojrzewanie 2009
PostNapisane: sobota, 26 września 2009, 20:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Pomiary z 25.09
Odmiana - cukier /Bx
Pozostały jeszcze do zbioru:

- Rondo - 21
- Marechal Foch - 22
- Leon Millot - 23
- Garanoir - 20
- Regent - 21
- Wiśniowy - 20
- PNP - 20
- CD - 21
- PG - 19
- Bianca - 18,5
- Sibera - 17
- Hibernal – 19,5Bx – 11,2g/l (kwasy)

Dojrzewanie z pąków zapasowych:
- Aurora – 19
- Polar – 19
- Hibernal – zaczynają mięknąć.
- Jutrzenka - 16

Deserowe – pozostały jeszcze:
- Talizman – 16 (w tym roku beznasienny)
- Lilla – 16 (połowa jagód beznasienna)
- V-68-021 - 19

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 września 2009, 23:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
[quote="zbyszekB"]Pomiary z 25.09
Odmiana - cukier /Bx
- Wiśniowy - 20

No, to nieźle. U mnie ta odmiana (IV rok, pełne owocowanie) jest na poziomie 16-17Brixow. Jakie masz obciążenie, iluletnie krzewy?
Pozdrawiam, Nikodem

_________________
Winnica Bojków
Winnica Bojków - blog


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 19:52 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 7 maja 2007, 01:00
Posty: 81
Lokalizacja: Warszawa, ale winnica w Jasieniu Brzeskim -Ma³opolska
[quote="Hejowiec"]

To napisz jeszcze ile masz krzewów Traminera, bo w jego przypadku szczególnie interesuje mnie wydajność. Jak było do tej pory z kwasami w obu?


Traminera mam 36 krzaczków, nie robiłem wina, to pierwszy rok owocowania.

Johaniter - 54 krzaki - rok temu zrobiłem tylko 15 litrów :) (pierwszy rok zbioru), miał 9,5 g/l kwasów i 21 Brix (13 września zbiór).

w niedzielę Johanniter miał 19,5 Brix, Traminer 18, kwasów nie mierzę na tym etapie.

Pozdrawiam,

Arek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 20:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
Pomiary z 27.09 (cukier, kwas)
Regent 21,5 Bx, 6,8 g/l
Dornfelder 19,5 Bx 6,6 g/l
Rondo 19,5 Bx 8,2 g/l
Seyval 18,7 Bx, 8,7 g/l
Hibernal 21,5 Bx, 9,5 g/l
Medina 18,5 Bx, 7,2 g/l
Wiszniowyj 16,5 Bx, 11,2 g/l :cry: i szypułki zaczynają zasychać - to jego ostatni rok

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 września 2009, 15:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3947
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="asledz"] ...
Traminer - pokrywa się szlachetna plesnią,
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc5 ... 3afbc.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1ab ... 00932.html

owoce normalnie maja 17-21 Brix, te pojedyncze z plesnia poza skalą (>32 brix) również pestki zbrązowiały prawie całkowicie, ale i tu chcę jeszcze zaczekać dwa-trzy tygodnie (chyba że będą zapowiadać deszcze - wtedy przyspieszę)....


To co jest na zdjęciach to chyba raczej szara pleśń ?? :roll: D

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 września 2009, 17:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="DW"][quote="asledz"] ...
Traminer - pokrywa się szlachetna plesnią,
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc5 ... 3afbc.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1ab ... 00932.html

owoce normalnie maja 17-21 Brix, te pojedyncze z plesnia poza skalą (>32 brix) również pestki zbrązowiały prawie całkowicie, ale i tu chcę jeszcze zaczekać dwa-trzy tygodnie (chyba że będą zapowiadać deszcze - wtedy przyspieszę)....


To co jest na zdjęciach to chyba raczej szara pleśń ?? :roll: D

To dokładnie to samo - Botrytis Cinerea. Tylko efekt końcowy zależy od warunków pogodowych, w jakich nastąpiła infekcja i rozwija się Botrytis.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 września 2009, 18:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Maciej"][quote="DW"][quote="asledz"] ...
Traminer - pokrywa się szlachetna plesnią,
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc5 ... 3afbc.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1ab ... 00932.html

owoce normalnie maja 17-21 Brix, te pojedyncze z plesnia poza skalą (>32 brix) również pestki zbrązowiały prawie całkowicie, ale i tu chcę jeszcze zaczekać dwa-trzy tygodnie (chyba że będą zapowiadać deszcze - wtedy przyspieszę)....


To co jest na zdjęciach to chyba raczej szara pleśń ?? :roll: D

To dokładnie to samo - Botrytis Cinerea. Tylko efekt końcowy zależy od warunków pogodowych, w jakich nastąpiła infekcja i rozwija się Botrytis.

Szare wykwity jednak świadczą o tym, że te grona szybciej spleśnieją nim się zbotytryzują :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 00:01 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 7 maja 2007, 01:00
Posty: 81
Lokalizacja: Warszawa, ale winnica w Jasieniu Brzeskim -Ma³opolska
[quote="Misza"][quote="Maciej"]
To dokładnie to samo - Botrytis Cinerea. Tylko efekt końcowy zależy od warunków pogodowych, w jakich nastąpiła infekcja i rozwija się Botrytis.


Szare wykwity jednak świadczą o tym, że te grona szybciej spleśnieją nim się zbotytryzują :lol:

Póki co jest nieźle - owoce - mimo szarej narośli - są OK. Niestety mam też przykłady szarej pleśni "prawdziwej" na niektórych owocach - może w chwili wolnej umieszczę te zdjęcia. I jednej i drugiej mam niewiele. Większość owoców jest zdrowa.

Do tej pory znałem to z teorii, ale teraz - po obejrzeniu jednej i drugiej - wiem że się nie mylę. I owoce - mimo nalotu pleśni - są naprawde w świetnej kondycji - sok wewnątrz jest czysty i niesamowicie słodki, skórka brązowo - fioletowa, owoc zmarszczony. Wygląd dokładnie taki jak na zdjęciach w książkach (patrz "Wino - sztuka i nauka" albo "Wino" Jensa Priewe)

A tak naprawdę zalezy wszystko od pogody... parę dni deszczu i zamiast pourriture noble będę miał pourriture grise :( Ale odpukać, prognozy sa dobre.

Pozdrawiam,

Arek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 października 2009, 21:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2007, 01:00
Posty: 2063
Lokalizacja: Borne Sulinowo
mój KarMaKod

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 października 2009, 21:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2007, 01:00
Posty: 2063
Lokalizacja: Borne Sulinowo
Górzowskij Różowyj - 1 krzew w dwóch odsłonach :) Specjalnie dla Wojtkab :)

po lewej tak ...
Obrazek

po prawej.... tak???

Obrazek

A razem tak :)
Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 października 2009, 06:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
[quote="aguskac"]mój KarMaKod

Zastanawiam się czy ten Karmakod da radę u Ciebie całkowicie dojrzeć. U mnie w tym roku pokazał swoje walory i zaskoczyła mnie chrupkość jego jagód, nie wiem czemu dotychczas tego nie zauważyłem. Może ostatnie lata były za mokre i jagody były rozwodnione :roll:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO