Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 15:32

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 października 2009, 07:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
[quote="DarekRz"]Shron - ale przecież bardzo łatwo sprawdzić refraktometr o ile masz wagę o dokładności choćby nawet tylko 0,1 g. Na wodzie destylowanej powinien pokazywać 0 Bx a dla roztworu gdzie do kubeczka wsypiesz 20 g cukru białego rafinowanego i dopełnisz wodą destylowaną do wagi 100 g - po wymieszaniu powinien pokazywać 20 Bx - jesli tak jest refraktometr jest O.K.


Ja tak usiłowałem skalibrować swój sprzęt, nie dało się - różnica wynosiła dwie kreski. Ustawiłem na wodę :wink:

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 października 2009, 07:34 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 360
Lokalizacja: Polkowice- Jakubów
[quote="Wesoly"]
Chyba muszę posadzić jakieś późniejsze odmiany, bo wegetacja potrwa pewnie tak jak rok temu do końca listopada :]

Riesling z kwasem 15g/l ma co robić przynajmniej do końca października. Na ten koniec listopada to bym raczej nie liczył. A jak ze zdrowotnością w winnicy? Udało się utrzymać owoce w pełnym zdrowiu? Ciągle mam ochotę... posadzić Rieslinga. Hmm...

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 października 2009, 08:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
[quote="DarekRz"]Shron - ale przecież bardzo łatwo sprawdzić refraktometr o ile masz wagę o dokładności choćby nawet tylko 0,1 g. Na wodzie destylowanej powinien pokazywać 0 Bx a dla roztworu gdzie do kubeczka wsypiesz 20 g cukru białego rafinowanego i dopełnisz wodą destylowaną do wagi 100 g - po wymieszaniu powinien pokazywać 20 Bx - jesli tak jest refraktometr jest O.K.

No właśnie tak zrobiłem i wykazało, że wynik zawyżony o ok 0,5Bx. Dzisiaj jeszcze raz go sprawdzę

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 października 2009, 08:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
[quote="micki64"]
Ja tak usiłowałem skalibrować swój sprzęt, nie dało się - różnica wynosiła dwie kreski. Ustawiłem na wodę :wink:

Prawdę mówiąc, to mój też ma chyba 'dwukreskową' rozbieżność (0,4 Brix) na przestrzeni 0-20Brixów. Więc skalibrowałem go na 20 Brixów, bo ta wartość jest bliższa moim potrzebom.
Natomiast zauważyłem, że refraktometr z ATC jeśli poleży trochę 'na słońcu', to ze względu na czarną obudowę szybko się nagrzewa i wtedy wyniki mam bardzo niepewne.
Pozdrawiam, Nikodem

_________________
Winnica Bojków
Winnica Bojków - blog


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 października 2009, 11:23 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
[quote="nikodem"][quote="micki64"]
Ja tak usiłowałem skalibrować swój sprzęt, nie dało się - różnica wynosiła dwie kreski. Ustawiłem na wodę :wink:

Prawdę mówiąc, to mój też ma chyba 'dwukreskową' rozbieżność (0,4 Brix) na przestrzeni 0-20Brixów.

Ha, ha toż moja "refrakcja" u Ciebie kupiona :lol: i ma tą samą wadę.
Przecież nie mogło być inaczej :wink:

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 października 2009, 12:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Wyniki z dnia wczorajszego (8.10) :

Dornfelder - 23,0 Brix ; 7,8g/l
Gołubok - 22,8 Brix ; 6,8 g/l
Regent - 24,2 Brix ; 6,2 g/l
Rondo - 22,4 Brix ; 8,4 g/l

Nawet nieźle , tyle ,że mało :cry:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 października 2009, 12:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
[quote="olmek"]
Nawet nieźle , tyle ,że mało :cry:


Nieźle, bo mało ;-) :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 października 2009, 13:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="olmek"]Wyniki z dnia wczorajszego (8.10) :

Dornfelder - 23,0 Brix ; 7,8g/l
Gołubok - 22,8 Brix ; 6,8 g/l
Regent - 24,2 Brix ; 6,2 g/l
Rondo - 22,4 Brix ; 8,4 g/l

Nawet nieźle , tyle ,że mało :cry:


Dla jednego mało dla drugiego to wartości nieosiągalne po przymrozkach w maju... u mnie wszystko w granicach 17.00 Brix :( ale jest nadzieja bo przymrozków nie widać......więc może kwasy chociaż spadną...

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 października 2009, 16:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
09.10 Rondo -owoce na pasierbach- 18 Bx (średnia z 10 jagód) 8O . Pestki zielone.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Dojrzewanie 2009
PostNapisane: sobota, 10 października 2009, 22:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Pomiary z 10.10
Cukier(Bx) /kwasy(g/l)
Pozostały jeszcze do zbioru:
- Garanoir – 21 / 8
- PNP – 21 /9,2
- PG – 20 /9,4
- Bianca - 20 /9
- Sibera - 18 /10
- Hibernal – 21 / 9,6

Pestki:
Hibernal i Garanoir- wybarwione na 100%
Pozostałe jeszcze niezupełnie
Najmniej Sibera (tak na-60%)

Dojrzewanie z pąków zapasowych:
- Hibernal – 20/ ?
- Jutrzenka – 18 / ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 października 2009, 21:37 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 29 marca 2007, 01:00
Posty: 196
Lokalizacja: Wawa/AOCŁużyce
Za oknem śnieg i 0 stopni i tak się zastanawiam, czy wszyscy już po zbiorach? A jeśli tak, to jakie parametry moszczu udało się wam osiągnąć?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 października 2009, 16:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 484
Lokalizacja: Wrocław
[quote="MirekL"]Za oknem śnieg i 0 stopni i tak się zastanawiam, czy wszyscy już po zbiorach? .........................


Nie wszyscy. Ja czekam jak przestanie padać, później trochę słońce przesuszy i będę zbierał.

_________________
Pozdrowienia z Wrocławia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 października 2009, 19:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2004, 01:00
Posty: 448
Lokalizacja: Wegrów
[quote="Art"][quote="Wesoly"]
Chyba muszę posadzić jakieś późniejsze odmiany, bo wegetacja potrwa pewnie tak jak rok temu do końca listopada :]

Riesling z kwasem 15g/l ma co robić przynajmniej do końca października. Na ten koniec listopada to bym raczej nie liczył. A jak ze zdrowotnością w winnicy? Udało się utrzymać owoce w pełnym zdrowiu? Ciągle mam ochotę... posadzić Rieslinga. Hmm...

Na razie Riesling i pozostałem zdrowe bez śladów szarej pleśni.

Shron: Gęstość mierzę podwójnie:
1 . Refraktometr
2. Termoareometr z podziałką 0,1Blg

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 października 2009, 18:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2007, 01:00
Posty: 2063
Lokalizacja: Borne Sulinowo
Mój Górzowski Różowyj nadal "dojrzewa" :roll: :lol: nawet jedno grono jest już całe różowe !!
Te 2 grona, które były zupełnie zielone tydzień temu obcięłam z żalem....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 00:38 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 9 maja 2004, 01:00
Posty: 68
Lokalizacja: Krakow- iwkowa
ja ten rok, pomimo fatalnego czerwca,potraktowalem jako testowy.Czerwiec to koszmar, winogrona kwitly pod woda..potem ok, ale jak zawsze moj optymizm co do chorob, niepozwalal mi pryskac.Mam ok 100 odmian deser..mialem
Wqrzylem sie, tego roku wyrzucam,,zreszta wyrzucam juz od dwu lat
Oczywiscie o Ontario czy Agacie to juz zapomnialem dawno, w tym roku pod noz poszlo JUPITER, mialem 3 krzaki..jeden juz mial 5 lat 3 owocowanie...dosc.......ciagle najbardziej podatny na choroby...maczniak prawdziwy widze u Was ladne owoce...hehe niedam sie zbalamucic , na dluzsza mete to krzak ofkors wg,mnie nie do utrzymania w PL.wyrzucam Ruswiena...coz zostawiam jeden krzak.
Wyrzucam..moja sprawa niepolecam nasladownictwa to sa moje przemyslenia...sjuta...2 x...jupiter 2x...wiktoria-5.3x--1 zostawiam.Heliotrop.out pozne,Kuban walcze ze soba, nie teraz pozniej pod noz jutro,przytniemy ktrotko, sie zobaczy.Venus --out na dzis dosc


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO