Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 02:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Osy.
PostNapisane: wtorek, 7 września 2004, 11:19 
mistrz
mistrz

Tak, pomysł na pułapkę sam się narzuca, darmowa i skuteczna. A obcięte flaszki PET na wiosnę przydadzą się do przykrywania sadzonek :D
Ciekawa sprawa zresztą z tymi osami. Ja mieszkam na skraju parku narodowego, w jednym z najczystszych zakątków Polski, a os jest tu niewiele. Tymczasem u niektórych z kolegów muszą być krocie, sądząc po efektach działalności tych szkodników. Trudno się oprzeć wręcz wrażeniu, że są gatunkiem synantropijnym i najwięcej ich przy skupiskach ludzkich, dostarczających pożywienia, a zarazem pozbawionych naturalnych wrogów.
A co do psów - święta racja :!: Ja zauważyłem problem szpaków dopiero w tym roku, gdy zdechła moja sunia. Wcześniej tak skutecznie je goniła z najbliższej okolicy, że nawet na wiśnie nie zaglądały. W tym roku musiałem co raz używac petard i martwię się, co będzie po dojrzeniu winogron (choć przy tak opóźnionym sezonie może zdążą odlecieć) :?

PostNapisane: wtorek, 7 września 2004, 11:49 
Ekspert
Ekspert

Co do pułapek to niestety one u mnie juz stoja od jakiegos czasu. Są skuteczne - niestety częściowo. Niektóre osy i tak lecą do gron.
Ponizej Sevar, obok widać pułapkę ze sloika, folii i obcietej butelki PET. Pułapka jest świeżo po opróznieniu z trupów i nalaniu nowej porcji miodu sztucznego. To chyba kwestia ilości szkodników - w ciepły dzień taki słoik 0,33 l jest wypełniony w 1/4 osami pod wieczór i jeśli go nie opróznimy osy juz do niego nie wlatuja - jest tam po prostu ciasno !!!!
Obrazek

Ostatnio edytowano środa, 11 kwietnia 2007, 07:41 przez DarekRz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 7 września 2004, 12:43 
Cytuj:
To chyba kwestia ilości szkodników - w ciepły dzień taki słoik 0,33 l jest wypełniony w 1/4 osami pod wieczór i jeśli go nie opróznimy osy juz do niego nie wlatuja - jest tam po prostu ciasno !!!!

Ja stosuję większe pułapki (z 2 litrowych butelek PET). Poza tym, jeśli są to takie ilości os to proponowałbym jednak poszukać ich gniazd.
O tej porze roku mogą to już być bardzo duże. Odradzam "manipulowanie" przy gniazdach osobom uczulonym na użądlenia - może się to skończyć tragicznie.
Ja likwiduję gniazda o zmroku (ale wyszukuję za dnia), kiedy mogę unicestwić największą ilość owadów.

Uważam, że osy też mają wrogów - ptaki, dzikie zwierzęta (widziałem rozgrzebane gniazda os i szerszeni w lasach).
Być może również szerszenie są wrogiem os (chociaż nie wiadomo co gorsze).
Zauważyłem, że tam gdzie dużo szerszeni tam mniej os.

Kiedy osy już zaatakowały grona to pozostaje tylko osłonić je czymś.
Potraktujmy osy tak jak każdego innego szkodnika czy chorobę i stosujmy profilaktykę - likwidacja gniazd kiedy są jeszcze małe a same osy jeszcze nie zagrażają naszym ukochanym plonom.
A tak na marginesie, to osy w pewnym okresie mogą być uważane za pożyteczne, bo też zapylają rośliny!!!

Z pozdrowieniami - Józek
P.S.
Nie dajmy się osom - cywilizacyjnie stoimy wyżej.

PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 00:31 
Kiper
Kiper

[quote="Gość"]
Cytuj:
...A tak na marginesie, to osy w pewnym okresie mogą być uważane za pożyteczne, bo też zapylają rośliny!!!

Z pozdrowieniami - Józek
P.S.
Nie dajmy się osom - cywilizacyjnie stoimy wyżej.

Z tym zapylaniem to nie jest tak prosto. Jak zapylają to przypadkowo, bo w okresie gdy nie ma dojżałych owoców, to osy są wszystko żerne. W okresie wiosny i lata są pożyteczne ponieważ są mięsożerne. Polują wtedy na muchy i inne błonkówki (także i pszczoły), a także na inne owady, którymi to z nich białkiem, karmią swoje czerwie (takie osie przedszkole).
[quote="heavy"]Przypomnijcie mi koledzy gdzie była dyskusja o pułapkach na osy.
Zamierzam się w tym roku odpowiednio przygotować na te miłe owady :mrgreen:
Pamiętam, że niektóre wasze pomysy były super.

Było już parę wątków w tym temacie.

W zeszłym tygodniu rozprawiłem się z rodziną os, które budowały sobie gniazdo w skrzynce z licznikiem gazowym. Załatwiłem je skutecznie spreyjem z chemią do niszczenia gniazd os i szerszeni. Sąsiedzi dziwili się, że nie skorzystałem tego naturalnego liftingu licznika gazowego, bo tak strzeżony licznik byłby dla inkasenta niedostępny. Ale to budowane gniazdo znajdowało się zbyt blisko moich winnych krzaczorów, więc musiałem tak radykalnie zareagować.
Zaskakujące jest jednak to, że tak wcześnie (pierwsza połowa kwietnia) osy były już aktywne. Taka wczesna aktywność os, chyba wróży wczesne i gorące lato :!: :!: :!:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 17:12 
Kiper
Kiper

Tak .... lato tego roku ma być upalne 40st. C w cieniu.

Widziałem w TV SAT jak robią to w Niemczech > folia rozwijana z rulona w pionie po obu stronach szpaleru , gora powyżej kiści , dół aż do ziemi , zszywana górą zszywaczem , liście pod folią usunięte, chodzi tu pewnie również o osy, była to odmiana biała .

Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 21:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="Andrzej_z_Wolki"]Tak .... lato tego roku ma być upalne 40st. C w cieniu.

Widziałem w TV SAT jak robią to w Niemczech > folia rozwijana z rulona w pionie po obu stronach szpaleru , gora powyżej kiści , dół aż do ziemi , zszywana górą zszywaczem , liście pod folią usunięte, chodzi tu pewnie również o osy, była to odmiana biała .

Widziałeś pewnie produkcję wina lodowego. Liście już same opadły, a os o tej porze już nie ma.
Pozdrawiam,
Paweł

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1