Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 06:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Osy.
PostNapisane: czwartek, 2 września 2004, 12:32 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"]Dzielić -????? prosze bardzo - ale one nie zamierzaja się ze mną dzielić - zżerają wszystko - zostają tylko skórki i pestki na szypułach. :cry: :x

Jak miesiąc temu byłem w Zawadzie, gospodarz chciał mi pokazać owoce Wostorga no i jakoś "zniknęły". Sprawcy to podobno kwiczoły. Na krzaku nic nie zostało a Tobie przynajmniej "skórki i pestki na szypułach" 8O .

U mnie jak na razie osy rzuciły sie na maliny, które mam blisko winogron. Te jak na razie są jeszcze niedojrzałe. Gorzej, że pewnie część z nich w ogóle nie dojrzeje.

PostNapisane: czwartek, 2 września 2004, 19:16 
Ekspert
Ekspert

Maliny ?? 8O Powiedz czy to coś dało, bo mi się jakieś stare odrosty jeszcze przed wyplewieniem (roundupowniem) pałętają. Tylko na ile one wystarczą?
Heniek

PostNapisane: piątek, 3 września 2004, 06:31 
Kiper
Kiper

Witam
Te maliny to Polana owocuje aż do przymrozków , normalne maliny już dawno są po owocowaniu. U mnie w malinach buszują sąsiadki niestety nie przypominają os .
Wacek

PostNapisane: piątek, 3 września 2004, 06:37 
Ekspert
Ekspert

[quote="zdzicholo"][quote="DarekRz"]Jak miesiąc temu byłem w Zawadzie, gospodarz chciał mi pokazać owoce Wostorga no i jakoś "zniknęły". Sprawcy to podobno kwiczoły. Na krzaku nic nie zostało a Tobie przynajmniej "skórki i pestki na szypułach" 8O .

Kwiczoły są, podobnie jak drozdy i kosy, bardzo smaczne. Grilluje się je wiosną na ściętych łozach. Koniecznie trzeba je polewać winem. Ich mięso pędzone na winnych jagodach jest ponoć wyborne.
Sam nie jadłem, ale widziałem w telewizorni jak robiły to Żabojady.
Koło mnie mieszka rodzinka tych ptaszków, ale póki co preferują czereśnie sąsiada. Są niezwykle metodyczne. Nie robią zmasowanych nalotów jak szpaki, tylko po woli wynoszą jagódka po jagódce.
Pozdrawiam i smacznego na wiosnę,
Paweł

PostNapisane: piątek, 3 września 2004, 08:49 
czeladnik
czeladnik

Czesc,

niestety oprocz os takze mrowki maja znaczny udzial w niszczeniu jagod.
Okrycie woreczkami z flizeliny zabezpieczy przed osami ale nie przed mrowkami. Czy przekopanie ziemi wokol krzewu moze utrudnic zycie mrowkom? A moze jest jakis przeparat, ktory wysypuje sie wokol pnia i mrowki beda sie go baly?
Wczoraj zaworeczkowalem Ize i Nero.

Musze przyznac ze lepiej naslonecznione grona Izy zgromadzily juz sporo cukru. Zaczyna w nich zanikac mysi posmak na rzecz owocowego.

J.K.

PostNapisane: piątek, 3 września 2004, 09:18 
Ekspert
Ekspert

[quote="Pawel"][quote="zdzicholo"][quote="DarekRz"]Jak miesiąc temu byłem w Zawadzie, gospodarz chciał mi pokazać owoce Wostorga no i jakoś "zniknęły". Sprawcy to podobno kwiczoły. Na krzaku nic nie zostało a Tobie przynajmniej "skórki i pestki na szypułach" 8O .

To nie ja napisałem tylko Zdzicholo. :D
DarekRz

PostNapisane: piątek, 3 września 2004, 09:36 
mistrz
mistrz

A propos woreczków: gdzieś kiedyś (nie pamiętam, gdzie?) widziałem takie plastikowe z mikrodziurkami, oddychające (rękawiczki z takiej dziurkowanej folii są na lepszych stacjach benzynowych). Przypuszczam, że można by je zastosować zamiast fizeliny, a nie zmniejszałyby nasłonecznienia.

PostNapisane: piątek, 3 września 2004, 11:48 
czeladnik
czeladnik

Czesc,

myslisz ze flizelina przepuszcza mniej UV niz taka folia?
Bede sie spieral.

Jesli chodzi o produkowanie samych woreczkow to mozna sobie pomoc uzywajac zszywacza do papieru.

J.K.

PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2004, 08:13 
mistrz
mistrz

[quote="Jan_Kowalski"]Czesc,

myslisz ze flizelina przepuszcza mniej UV niz taka folia?
Bede sie spieral.

J.K.

A ja się spierał nie będę, :lol: tym bardziej że nie mam takich doświadczeń (odpukać, os w winnicy mało) i woreczków nie stosuję. Tak sobie tylko głośno myślę, co by tu jeszcze wykombinować w celu ułatwienia życia. Pomysł z woreczkami jest zresztą i tak dobry tylko w mikroskali. Jak będzie 1000-1500 kg owoców (a u mnie docelowo ma być), zostają w walce z osami tylko pułapki.

PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2004, 08:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="Jurek"] Jak będzie 1000-1500 kg owoców (a u mnie docelowo ma być), zostają w walce z osami tylko pułapki.

I nie przetrzymywanie dojrzałych owoców na krzewach.
Gdy tylko dojrzeją - możliwie szybki zbiór ( nie wszystkie - nawet tej samej odmiany - dojrzewają jednocześnie)
Janusz

PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2004, 12:04 
czeladnik
czeladnik

[quote="Janusz"]
I nie przetrzymywanie dojrzałych owoców na krzewach.
Gdy tylko dojrzeją - możliwie szybki zbiór ( nie wszystkie - nawet tej samej odmiany - dojrzewają jednocześnie)
Janusz

Uzyskanie dobrego smaku owocow wymaga ich dluzszego przetrzymania.
Jeszcze dluzej trzeba trzymac owoce przeznaczone na wino.
Z moich obserwacji wynika ze jedna jagoda moze byc zjedzona w ciagu 3-4 godzin.

J.K.

PostNapisane: poniedziałek, 6 września 2004, 12:27 
Ekspert
Ekspert

[quote="Jan_Kowalski"]Z moich obserwacji wynika ze jedna jagoda moze byc zjedzona w ciagu 3-4 godzin.

Wolno Ci to idzie. Ja to robię szybciej. :P :lol: :lol: :lol: :lol:
Janusz

PostNapisane: wtorek, 7 września 2004, 07:56 
Ekspert
Ekspert

Jeszcze pare dni i nie bedę miał problemu z osami - ze zbiorem winogron zreszta tez nie :cry:
Obrazek

Ostatnio edytowano środa, 11 kwietnia 2007, 07:39 przez DarekRz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 7 września 2004, 08:40 
mistrz
mistrz

:evil: Wygląda to strasznie :!: Rzeczywiście draństwo. Mało że pogoda tegoroczna zrobiła swoje, teraz jeszcze te świństwo! Niszcz Darku, jak się da!

PostNapisane: wtorek, 7 września 2004, 09:14 
Dla wszystkich, którzy jeszcze nie mają pomysłu na wykonanie pułapki na osy polecam poniższe propozycje:
http://www.pestcontrolcanada.com/INSECTS/wasp_traps.htm

Jednocześnie chciałbym przekazać moje osobiste spostrzeżenia dotyczące walki z osami i szerszeniami.

Ja głównie starałem się chronić owoce (gruszki, śliwki, jabłka), Stosuję te proste pułapki wykonane z plastykowych butelek po napojach.
Jako przynętę stosuję stare soki lub kompoty (bez owoców oczywiście) a nawet zmiażdżone dojrzałe owoce z dodatkiem słodkiej wody.
Nigdy nie dodaję miodu. Pułapki należy rozwiesić jeszcze przed okresem dojrzewania owoców.
Jeśli już osy czy szerszenie rozsmakują się w owocach to pułapki są mało przydatne.

Osobiście wydaje mi się, że są one najatrakcyjniejsze w czasie fermentacji soku. Nie daję jednak żadnych drożdży aby proces ten trwał
jak najdłużej. Pułapek zawieszam zwykle kilkanaście w różnych miejscach.

Pułapki traktuję jako środek dodatkowy gdyż nie załatwi on problemu całkowicie.
Generalnie staram się zlokalizować gniazda os czy szerszeni i likwidować je.
W zeszłym roku miałem taką inwazję szerszeni na pułapki, że już praktycznie nie topiły się,
bo poprzednie zapchały cały sok. Dopiero likwidacja olbrzymiego gniazda w dużej dziupli wyraźnie pomogła.
Problemem jest deszcz ponieważ nie stosuję zadaszeń i czasami muszę trochę odlać cieczy.

Jeśli chodzi o ochronę winogron, to nie chciałbym mieć takiego widoku jak u DarkaRz.
Zakładam osłony z papieru (torebki lub z arkuszy przy dużych gronach), jednak już wcześniej, kiedy grona są małe
ustawiam je tak aby zwisały swobodnie i nie sprawiały kłopotu przy osłanianiu.
W tym roku jednak do gron w torebkach dobierają się mrówki. Nie mam pomysłu na nie.

Przed ptakami skuteczne są chyba tylko osłony. Można już kupić plastikowe siatki do tego celu
lub przy małych nasadzeniach zastosować stare firanki.
Ja obecnie mam młodego psa, który dość skutecznie odgania wszelkie ptaki.

Z pozdrowieniami - Józek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1