Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 02:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Osłona PET
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 09:00 
nowicjusz
nowicjusz

Na wstępie mojego pierwszego postu chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.Kilka tyg. temu stałem się wraz z żoną posiadaczem domu na wsi wraz z zarośniętymi kilkoma rzędami winogron(znajomi to przycieli)a ja jako zielony trafiłem tutaj.Tyle wstępem. Czytając ten wątek nasunęło mi się pytanie.Piszecie o"opóźnianiu" a będąc w obi kupiłem sadzonkę wysokości ok 10cm w doniczce ok 15na15.(chyba z 2 nabrzmiałymi)pąka i już miałem ją wysadzić ale zabrakło czasu i zostawiłem ją pod domem przytuloną do ściany i okryłem jakimś zielskiem.Czy mam ją wysadzić jak będe tam na weekendzie czy zabrać do domu nieogrzewanego i postawić na parapecie może przesadzić do większej donicy i poczekać jak tu piszecie do 15tego maja? Jeszcze raz wszystkich pozdrawiam Darek.

PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 10:04 
Kiper
Kiper

Cytuj:
PiotrekK napisał(a):
Piotrze,tylko jak posadzić do donicy długa sadzonkę gołokkorzeniową.
P
Kapitan napisał:
Zielonym do góry.

A co tam masz zielonego? Sadzisz sadzonki po rozwinięciu paków :wink: ?

Cytuj:
PiotrekK napisał(a):
Przecież przy przesadzaniu z dużym prawdopodobieństwem zniszczeniu ulegnie większość nowych korzonków :roll:
P
Kapitan napisał:
Nie sądzę.

A ja sądzę.Żarty się Ciebie trzymają Piotrze,a ja poważnie pytam.Temat przerabiam każdego roku przez ostatnie 3 lata.Ziemia u mnie gliniasta,wolno się nagrzewa,kwiecień i początek maja zazwyczaj chłodne.W takich warunkach zauważyłem,że sadzonki gołokorzeniowe rozwijają się u mnie wolniej od sadzonek doniczkowych o podobnej jakości(grubość przyrostu w ostatnim sezonie),
Sadziłem więc do wiaderek,przy przesadzaniu obsypywała się całą ziemia wraz z nowymi przyrostami korzeni.W ostatnim roku wiaderka rozcinałem.Zdawało to egzamin pod warunkiem,ze wiaderko przed wyciągnięciem sadzonki,było już miejscu docelowym i obsypane ziemia.Szkoda wiaderek.

Masz jakiś patent ?

P.

PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 12:16 
czeladnik
czeladnik

Darekint napisał(a):
Na wstępie mojego pierwszego postu chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.Kilka tyg. temu stałem się wraz z żoną posiadaczem domu na wsi wraz z zarośniętymi kilkoma rzędami winogron(znajomi to przycieli)a ja jako zielony trafiłem tutaj.Tyle wstępem. Czytając ten wątek nasunęło mi się pytanie.Piszecie o"opóźnianiu" a będąc w obi kupiłem sadzonkę wysokości ok 10cm w doniczce ok 15na15.(chyba z 2 nabrzmiałymi)pąka i już miałem ją wysadzić ale zabrakło czasu i zostawiłem ją pod domem przytuloną do ściany i okryłem jakimś zielskiem.Czy mam ją wysadzić jak będe tam na weekendzie czy zabrać do domu nieogrzewanego i postawić na parapecie może przesadzić do większej donicy i poczekać jak tu piszecie do 15tego maja? Jeszcze raz wszystkich pozdrawiam Darek.

Witamy nowego forumowicza!
Co do pytania. Moim zdaniem powinieneś zabrać sadzonkę do nieogrzewanego domu i postawić ją na parapecie od południowej strony budynku. Nie przesadzałbym jej, dopiero ok 15-20 maja wsadziłbym ją w miejsce docelowe.

PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 12:36 
Ekspert
Ekspert

PiotrekK napisał(a):
Cytuj:
PiotrekK napisał(a):
P
Kapitan napisał:
Zielonym do góry.

Cytuj:
PiotrekK napisał(a):
Przecież przy przesadzaniu z dużym prawdopodobieństwem zniszczeniu ulegnie większość nowych korzonków :roll:
P
Kapitan napisał:
Nie sądzę.

A ja sądzę.Żarty się Ciebie trzymają Piotrze,a ja poważnie pytam.Temat przerabiam każdego roku przez ostatnie 3 lata.Ziemia u mnie gliniasta,wolno się nagrzewa,kwiecień i początek maja zazwyczaj chłodne.W takich warunkach zauważyłem,że sadzonki gołokorzeniowe rozwijają się u mnie wolniej od sadzonek doniczkowych o podobnej jakości(grubość przyrostu w ostatnim sezonie),
Sadziłem więc do wiaderek,przy przesadzaniu obsypywała się całą ziemia wraz z nowymi przyrostami korzeni.W ostatnim roku wiaderka rozcinałem.Zdawało to egzamin pod warunkiem,ze wiaderko przed wyciągnięciem sadzonki,było już miejscu docelowym i obsypane ziemia.Szkoda wiaderek.

Masz jakiś patent ?

P.

Mam. Przycinam długie korzenie. Sadzę do litrowej doniczki, a nie do wiadra i obsypuję lekką, humusową ziemia. Przed wysadzeniem nie podlewam i wszystko się trzyma. Do tak przygotowanej doniczki możesz zaglądać codziennie i przy minimum ostrożności nic nie uronisz. Bryła korzeniowa jest lekka i zwarta. Możesz też wysadzić do foliowych doniczek, które mają ok 2-3 litrów. Taką doniczkę za góra 20 gr możesz postawić w dołku i ciąć bez żalu.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 20:24 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 20:13 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
wierzba75 napisał(a):
Później jak już będą pędy zastosuję rozwiązanie Zuzek'a z siatką.

Tu masz mój "patent" - możesz go sobie dowolnie modyfikować co do wielkości, siatki...
http://www.zuz.mom.pl/fredonia.jpg

Jak wspominałem wcześniej, te 3 patyki wbite w ziemię pełniły rolę zabezpieczenia przed piłką ;) W Twoim przypadku mogą nie być w ogóle potrzebne.

PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2011, 17:17 
Ekspert
Ekspert

PiotrekK napisał(a):

Masz jakiś patent ?

P.

Jeszcze wracając do Twojego problemu proponuje takie rozwiązanie aby zamiast tradycyjnych doniczek czy wspomnianych wiaderek, zastosować doniczki foliowe. Maja one pojemność tak na oko ok 3 litrów i łatwiej w nich posadzić większe sadzonki. Wygląda to tak:

Obrazek

Przed przystąpieniem do sadzenia zawijamy górna część doniczi i przytrzymujemy ręką

Obrazek

Obracamy do góry dnem na ręce i nożyczkami lub ostrym nożykiem odcinamy dno. Następnie przytrzymując drugą ręką za ziemie w dnie wstawiamy ostrożnie do dołka. Przecinamy pozostałą folie pionowo ale nie zdejmujemy lecz przytrzymujemy jedna reką, a druga napełniamy dołek ziemią wokół bryły korzeniowej. W trakcie napełniania usuwamy folię przesuwając ją do góry. Nie ma szans żeby coś uszkodzić.

Obrazek

Taka doniczka kosztuje 15-20 gr i jest sporo tańsza od wiaderka :D

PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2011, 22:05 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Jeszcze wracając do Twojego problemu proponuje takie rozwiązanie aby zamiast tradycyjnych doniczek czy wspomnianych wiaderek, zastosować doniczki foliowe. Maja one pojemność tak na oko ok 3 litrów i łatwiej w nich posadzić większe sadzonki. Wygląda to tak:

Dzięki ,dobry pomysł :wink: ,zwłaszcza,że jakiś tydzień temu dałem się namówić koledze na wspólny zakup foliowych doniczek.

Cytuj:
Mam. Przycinam długie korzenie. Sadzę do litrowej doniczki, a nie do wiadra i obsypuję lekką, humusową ziemia. Przed wysadzeniem nie podlewam i wszystko się trzyma. Do tak przygotowanej doniczki możesz zaglądać codziennie i przy minimum ostrożności nic nie uronisz. Bryła korzeniowa jest lekka i zwarta. Możesz też wysadzić do foliowych doniczek, które mają ok 2-3 litrów. Taką doniczkę za góra 20 gr możesz postawić w dołku i ciąć bez żalu.

Chciałem jeszcze wrócić do tematu skracania korzeni.Moja wiedza na ten temat jest dośś uboga.Wiem tyle- gdy sadzisz krzak,drzewko korzenie skracasz o 1/2,1/3(w zależności od gatunku),zapewne by wyrównać proporcje między częścią naziemną,a korzeniami.
A jak to jest z winoroślą? Jeżeli dysponujemy miejscem na parapecie ,mamy wyrozumiałą
dziewczynę,żonę,to opłaca się przyciąć korzenie sadzonki gołokorzeniowej powiedzmy o połowę,wsadzić do doniczki foliowej i "podpędzić" przez 2 miesiące?Jak myślicie?

W moim przypadku to chyba dobry pomysł.

PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2011, 06:51 
Ekspert
Ekspert

PiotrekK napisał(a):

Chciałem jeszcze wrócić do tematu skracania korzeni.Moja wiedza na ten temat jest dośś uboga.Wiem tyle- gdy sadzisz krzak,drzewko korzenie skracasz o 1/2,1/3(w zależności od gatunku),zapewne by wyrównać proporcje między częścią naziemną,a korzeniami.
A jak to jest z winoroślą? Jeżeli dysponujemy miejscem na parapecie ,mamy wyrozumiałą
dziewczynę,żonę,to opłaca się przyciąć korzenie sadzonki gołokorzeniowej powiedzmy o połowę,wsadzić do doniczki foliowej i "podpędzić" przez 2 miesiące?Jak myślicie?

W moim przypadku to chyba dobry pomysł.

Skracanie korzeni ma głównie na celu spowodowanie intensywniejszego rozwoju korzeni przybyszowych. Ja skracam nie więcej niż 1/3 długości. Nie jestem zwolennikiem przesadzania ale już nie raz doświadczyłem co to przymrozek i jeżeli można tego ryzyka uniknąć, chociaż w pierwszym roku, to nie znajduję uzasadnienia dla przedwczesnego sadzenia.

PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2011, 20:13 
mistrz
mistrz

Dobry wieczór

zmotywowany dobrą pogodą część swoich ukorzenionych patyków, z większymi odrostami i pąkami wyniosłem do namiotu foliowego, do tego cześć sadzonek z ub. roku w donicach z kilkucentymetrowymi odrostami zielonego, niestety zmroziło wszystko.

czy te nierozwinięte pąki jeszcze ożyją, to co zmarzło to brązowieje, czy może odbije z zapasowego pąka, jakie rokowania, w polu też są podobne pąki nie rozwinięte, ale nie wiem jaki stan prezentują na dzień dzisiejszy, jakie perspektywy są na dzień dzisiejszy ?

proszę o opinie

pozdrawiam
tnowak

PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2011, 21:47 
Kiper
Kiper

Rokowania są dobre,na pędach są jeszcze paki zapasowe.Wybija póżniej.

P.

PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2011, 21:48 
Ekspert
Ekspert

niva napisał(a):
Dobry wieczór

zmotywowany dobrą pogodą część swoich ukorzenionych patyków, z większymi odrostami i pąkami wyniosłem do namiotu foliowego, do tego cześć sadzonek z ub. roku w donicach z kilkucentymetrowymi odrostami zielonego, niestety zmroziło wszystko.

czy te nierozwinięte pąki jeszcze ożyją, to co zmarzło to brązowieje, czy może odbije z zapasowego pąka, jakie rokowania, w polu też są podobne pąki nie rozwinięte, ale nie wiem jaki stan prezentują na dzień dzisiejszy, jakie perspektywy są na dzień dzisiejszy ?

proszę o opinie

pozdrawiam
tnowak

Ubiegłoroczne sadzonki na pewno sobie poradzą. Co do sadzonek tegorocznych to może być kiepsko.

PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2011, 21:48 
Ekspert
Ekspert

PiotrekK napisał(a):
Cytuj:
PiotrekK napisał(a):
P
Kapitan napisał:
Zielonym do góry.

Cytuj:
PiotrekK napisał(a):
P
Kapitan napisał:
Nie sądzę.

Masz jakiś patent ?

P.

Twój dylemat z przesadzaniem sadzonek częściowo rozwiązał Kapitan doradzając Ci pojemniki foliowe. Ja mam też pewne doświadczenia w tym temacie i sprawdziłem rozwiązanie z petami 1,5 l. Wyjmując sztobry z ukorzeniarki przesadzałem do pojemników plastikowych tzw.PET.,oczywiście zmuszony zbyt wczesnym terminem,aby wsadzać bezpośrednio do gruntu bo również dysponuję działką o zwartej gliniastej ziemi. Po połowie maja na przygotowane stanowisko przeniosłem sadzonki w pojemnikach i wsadziłem do gruntu obsypując ziemią do 1/4 wysokości pojemnika.Oczywiście sadzonki nie wyjmowałem z PETA. Przed włożeniem do gruntu obciąłem dno pojemnika dając otwartą przestrzeń dla rozwoju systemu korzeniowego. W listopadzie wykopałem niezłe sadzonki. Wniosek;- nie ingerując w rozwinięty system korzeniowy można uzyskać kompromis w postaci dobrej jakości sadzonek. _________________________________________
Pozdrawiam-Janek

PostNapisane: wtorek, 10 maja 2011, 12:00 
czeladnik
czeladnik

Zamiast butelek polecam specjalne tuby które osłaniają przed małymi przymrozkami, kotami, zajacami, sarnami itp, no i wzrost jest silniejszy. Nie wiem czy sa do nabycia w Polsce ( ja swoje przywiozłem z Niemiec gdzie pracuje na winnicach) Fotki (dla zainteresowanych) tub są na mojej małej winnicy "Perła nad Wisłą''. Polecam na młode sadzonki- super rzecz.

PostNapisane: wtorek, 10 maja 2011, 12:55 
Ekspert
Ekspert

a z czego one są zrobione?

PostNapisane: wtorek, 10 maja 2011, 13:53 
Ekspert
Ekspert

Jest polski producent takich osłonek: http://www.best-best.pl/best.php5?index=zielona

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1