Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 13:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 kwietnia 2007, 07:29 
Ekspert
Ekspert

[quote="Leszek_B"]OK Panowie Marzec się Kwietniem zrobił bo dopiero 14 kwietnia odkryłem więc 21 kwietnia zrobiłem oprysk Siarkolem 0.3% czyli wg instrukcji z opakowania. Dalsze porady w nowym poście proszę.

A niby na co dałeś ten oprysk w takim stężeniu?
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 kwietnia 2007, 19:21 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Pawel"][quote="Leszek_B"]OK Panowie Marzec się Kwietniem zrobił bo dopiero 14 kwietnia odkryłem więc 21 kwietnia zrobiłem oprysk Siarkolem 0.3% czyli wg instrukcji z opakowania. Dalsze porady w nowym poście proszę.

A niby na co dałeś ten oprysk w takim stężeniu?
Pozdrawiam,
Paweł
hm zakładałem że zrobię oprysk 3% Siarkolem, ale opakowania Siarkolu które kupiłem zawierają 15g, a zużyłem 10 litrów roztworu do oprysku. Na opakowaniu zalecano 15g/5litrów wody czyli zużyłem 2 opakowania. Natomiast do uzyskania stężenia 3% powinienem zużyć 20 opakowań tylko w sklepie ogrodniczym tyle nie mieli..... :? Czy wy kupujecie Siarkol w większych opakowania :?: i tańszych.....? Ja płaciłem coś koło 4 zł za opakowanie. :?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 kwietnia 2007, 19:52 
przedszkolak
przedszkolak

Ja za Siarkol, chyba w 1kg opakowaniu płaciłem 9zł. Więc albo pomylili się na moją korzyść, albo Ty Leszku bardzo przepłacasz.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 kwietnia 2007, 20:23 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="winnagora"]Ja za Siarkol, chyba w 1kg opakowaniu płaciłem 9zł. Więc albo pomylili się na moją korzyść, albo Ty Leszku bardzo przepłacasz.

Ja przepłaciłem bo kupiłem małe opakowania, a za opakowanie się płaci.... Czyli to duże opakowanie Siarkolu ektra kosztuje 9 zł - dzięki musze gdzieś poszukać.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 kwietnia 2007, 21:04 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć
Cytuj:
Czy wy kupujecie Siarkol w większych opakowania i tańszych.....? Ja płaciłem coś koło 4 zł za opakowanie.

Poprosiłem Panią z ogrodniczego i bez problemu zamówiła mi 1 kg siarkolu za 14 zł, ale chyba trochę przepłaciłem (ale nie będę płakał, bo tydzień wcześniej kupiłem małe opakowanie za 5zł) czysty zysk.
Popytaj to pewnie załatwią Ci w hurtowni coś większego.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2007, 08:14 
Ekspert
Ekspert

Siarkol w kilogramowych opakowaniach (po 10-15 zł) bez problemu można dostać w sklepach ogrodniczych. Te małe (po kilka złotych) są strasznie nieopłacalne.

PostNapisane: wtorek, 4 maja 2021, 08:40 
przedszkolak
przedszkolak

Cześć, czy stosując 3 proc. Siarkol w gruncie pryskacie też deserowki pod murem które już mają pęknięte łuski lub nawet widoczne pierwsze liście? Czy poparzył ktoś rozwijający się pąk sirkolem?

PostNapisane: wtorek, 4 maja 2021, 21:09 
Ekspert
Ekspert

Zachęcam wszystkich zwolenników oprysku myjącego siarkolem do odszukania starych dyskusji na ten temat. Naprawdę jest to bogaty i merytorycznie na wysokim poziomie materiał.

PostNapisane: środa, 5 maja 2021, 03:43 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
GrzegorzK napisał(a):
Cześć, czy stosując 3 proc. Siarkol w gruncie pryskacie też deserowki pod murem które już mają pęknięte łuski lub nawet widoczne pierwsze liście? Czy poparzył ktoś rozwijający się pąk sirkolem?
pjetrof napisał(a):
Podepnę się pod to pytanie. Do jakiej fazy można taki oprysk myjący zrobić. Bo pogoda nie pozwala na ten oprysk a już pąk wełnisty się tu i ówdzie zaczyna pojawiać...

W tej fazie, od połowy wełnistego pąka do fazy BBCH 12-13, proponuję 0,6% siarki. Tak zaleca dr Mazurek. Wczoraj nie zdążyłem zrobić już oprysku siarka 0,6% i olej 2%, mam nadzieje, że dzisiaj wieczorem uda się to zrobić. Winorośl w fazach wełnistego pąka, a najbardziej zaawansowane od połowy wełnistego pąka do zielonych liści. Teraz siarka 0,6% działa na mączniaka prawdziwego (warunek- temperatura musi być 15 st. C i więcej) i Calepitrimerus vitis. Zastosowanie siarki dwa tygodnie po pękaniu pąków jest już mało skuteczne, jak pisze dr Mazurek.

PostNapisane: środa, 5 maja 2021, 06:56 
Ekspert
Ekspert

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
kapitan napisał(a):
Zachęcam wszystkich zwolenników oprysku myjącego siarkolem do odszukania starych dyskusji na ten temat. Naprawdę jest to bogaty i merytorycznie na wysokim poziomie materiał.

Taak, TO PRAWDA,
nie to coteraz :problem:

-- Śr, 05.05.2021 5:56 --

pjetrof napisał(a):
Podepnę się pod to pytanie. Do jakiej fazy można taki oprysk myjący zrobić. Bo pogoda nie pozwala na ten oprysk a już pąk wełnisty się tu i ówdzie zaczyna pojawiać...

Najbezpieczniej gdy paki są tuż przed otwarciem.
Chociaż Kapitanowi zdarzył się wypadek przy pracy ( pokazane było na foto) nie wiem, na jakiej odmianie na zielone i chyba bez bez szkód

To musiało być naprawdę dawno, bo nie pamiętam, no i od wielu, wielu lat nie myję krzewów Siarkolem, ale nie przeczę. :)

PostNapisane: środa, 5 maja 2021, 09:55 
Ekspert
Ekspert

Tak, to sobie przypominam, ale to nie chodziło o duże stężenie cieczy roboczej, a o koncentrację środka z powodu zbyt dużej ilości sciekającej po liściach cieczy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1