Teraz jest czwartek, 26 czerwca 2025, 00:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 8 sierpnia 2010, 21:11 
czeladnik
czeladnik

Witam ,

zakupiłem siarczan potasu granulowany( 50% K2O i 18% SO3 )
Na opakowaniu jest napisane ,że jest to K2SO3.
Jaka jest różnica między Tym który ja kupiłem , a tym przez was polecanym ( K2SO4 ) ?
Czy zakupiony nawóz mogę używać dolistnie ( 1% roztwór ) na przyśpieszenie zdrewnienia ?

PostNapisane: niedziela, 8 sierpnia 2010, 23:41 
Ekspert
Ekspert

jpionka napisał(a):

zakupiłem siarczan potasu granulowany( 50% K2O i 18% SO3 )
Na opakowaniu jest napisane ,że jest to K2SO3.

Ten opis się kupy nie trzyma. Najprawdopodobniej jest to właśnie K2SO4 ( 50% K2O i 18% S w formie siarczanowej).
Do oprysków najlepszy jest K2SO4 krystaliczny, ponieważ granulowany źle rozpuszcza się w wodzie.

PostNapisane: poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 13:57 
Kiper
Kiper

olmek napisał(a):
Ten opis się kupy nie trzyma. Najprawdopodobniej jest to właśnie K2SO4 ( 50% K2O i 18% S w formie siarczanowej).
Do oprysków najlepszy jest K2SO4 krystaliczny, ponieważ granulowany źle rozpuszcza się w wodzie.

To prawda, też kupiłem taki w EDIT "jasnoszarych" granulkach. Dwa dni rozpuszczałem, ale w końcu się udało. Uparty jestem. :lol:
Stosowałem w stężeniu 1%, przy okazji oprysków na grzyby (jednocześnie).

Ostatnio edytowano wtorek, 10 sierpnia 2010, 10:25 przez PawelL, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 15:24 
czeladnik
czeladnik

Ten ,który ja kupiłem ma kolor jasnopopielaty.
Dziś rozpuściłem stołową łyżkę w butelce po mineralce, trwało to niecałe 5 min i cała zawartość się rozpuściła. Więc nie jest prawdą ,że trudno rozpuszczalny. Przypuszczam ,że po podgrzaniu byłoby szybciej.
Niestety w necie nie mogę wygooglować różnic pomiędzy K2SO3 a K2SO4.
Małe sprostowanie , na opakowaniu jest napisane tak jak podał Olmek czyli K2O - 50% i S - 18%, w innym miejscu opisu jest podana zawartość 50% potasu i 45% siarki łatwo rozpuszczalny w wodzie.
Producentem jest jakaś niemiecka firma a dystrybutorem w Polsce Ampol-Merol Sp. zo.o z Wąbrzeźna.

PostNapisane: poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 15:39 
Ekspert
Ekspert

jpionka napisał(a):

Jeżeli chodzi o nawożenie potasem, to róznica jest prawie żadna. W K2SO3 jest trochę większa zawartość potasu, ale można to spokojnie pominąć i stosować również 1% roztwór. W dodatku K2SO3 jest bardzo nietrwały i pod wpływem tlenu z powietrza utlenia się do K2SO4.

P.S. Jeżeli na opakowaniu napisano, że zawartość siarki równy jest 18 %, to jest to K2SO4, w K2SO3 zawartość siarki wynosi 20% , wiec musi być jakiś błąd w opisie.

PostNapisane: poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 17:06 
czeladnik
czeladnik

olmek napisał(a):
jpionka napisał(a):

Jeżeli chodzi o nawożenie potasem, to róznica jest prawie żadna. W K2SO3 jest trochę większa zawartość potasu, ale można to spokojnie pominąć i stosować również 1% roztwór. W dodatku K2SO3 jest bardzo nietrwały i pod wpływem tlenu z powietrza utlenia się do K2SO4.

P.S. Jeżeli na opakowaniu napisano, że zawartość siarki równy jest 18 %, to jest to K2SO4, w K2SO3 zawartość siarki wynosi 20% , wiec musi być jakiś błąd w opisie.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź , i jeszcze proszę o potwierdzenie ... czy 1% to 10g /1l wody ?

PostNapisane: poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 17:51 
czeladnik
czeladnik

Trochę odbiegnę od tematu, ale zastanawia mnie czy ktoś stosował nawozy rolnicze do nawożenia dolistnego. Mianowicie chodzi mi o taką Polifoskę 4 (N-4, P-12, K-32, Mg-2, S-9), mam dostęp do takich nawozów z racji tego, że mój ojciec jest rolnikiem. O tym, że nadaje się on do podsypania trawnika nie trzeba mnie przekonywać, nie wiem jednak, czy zawiesina wykonana z takiego granulatu będzie nadawała się do winorośli, jak widać nawóz ten ma 32% zawartość potasu w postaci tlenku potasu K2O jak również 4% zawartość azotu w formie amonowej. Czy uważacie, że przygotowany roztwór wodny tego granulatu w takiej postaci, żeby zawierał on 1% potasu będzie się nadawał do zasilenia winorośli w ten pierwiastek, roztwór będzie zawierał 0,125% stężenia azotu.

Pozdrawiam Krzysztof

PostNapisane: poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 18:18 
Ekspert
Ekspert

Nawozy do sypania należałoby wcześniej rozpuścić , tylko po co skoro są już gotowe np. Florovit , Crystal itp . O zbędnym sypaniu potasu już było . Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 19:38 
Ekspert
Ekspert

jpionka napisał(a):
czy 1% to 10g /1l wody ?

Tak

PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2011, 12:24 
mistrz
mistrz

A jaka będzie różnica, jeśli roztworem siarcznu potasu zwyczajnie podleję rośliny zamiast rozpylać dolisnie?
Czy taka forma podania ma sens? Jeśli tak to jak to dawkować taki 1% (może inny?) roztór na m2 uprawy?
Dodam że mam ledwo 35 krzaczków, więc ewentualny aspekt ekonomiczny jest u mnie mało istotny.

PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2011, 12:31 
Kiper
Kiper

_Andrzej_ napisał(a):
A jaka będzie różnica, jeśli roztworem siarcznu potasu zwyczajnie podleję rośliny zamiast rozpylać dolisnie?
Czy taka forma podania ma sens? Jeśli tak to jak to dawkować taki 1% (może inny?) roztór na m2 uprawy?
Dodam że mam ledwo 35 krzaczków, więc ewentualny aspekt ekonomiczny jest u mnie mało istotny.

kiedy jesteś przeziębiony to czy łykasz aspirynę czy rozpuszczasz w wodzie i moczysz w niej nogi? :twisted:

PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2011, 20:26 
mistrz
mistrz

Wojan napisał(a):
kiedy jesteś przeziębiony to czy łykasz aspirynę czy rozpuszczasz w wodzie i moczysz w niej nogi? :twisted:

Ekspertem od winorośli może nie jestem, ale jak dla mnie porównanie zupełnie nieudane. No bo jak nogi do korzenia porównać? Idąc tą nomenklaturą to korzeń będzie odpowiadał otworowi gębowemu, bo tędy większość składników pokarmowych trafia do organizmu. A podawać coś dolistnie to bardziej jak by się przez skórę nacierać.

PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2011, 20:54 
Kiper
Kiper

NPK sie nie nadaje. Azot do końca maja, max polowa czerwca.

PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2011, 13:12 
nowicjusz
nowicjusz

Mam pytanko. Ile oprysków, albo raczej co jaki czas można stosować oprysk 1% K2SO4 aby uzyskać jak najlepszy efekt drewnienia?
Dodam, że pierwszy oprysk zrobiłem jakiś tydzień temu.

PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2011, 14:24 
mistrz
mistrz

Gdzieś już był, nie wiem czy dobrze pamiętam ale dwa opryski co dwa tygodnie powinny zupełnie wystarczyć. Ja zrobiłem w tym roku jeden i z kolejnego chyba zrezygnuję. Jak na razie drewnienie przebiega dobrze, jest całkiem sucho.

Andrzej

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1