Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 03:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 07:37 
mistrz
mistrz

WinnicaUdziejek napisał(a):
moje tez sie zawiazaly ,ale zobaczysz co sie bedzie dzialo potem

Wyjaśnij proszę, "co się będzie działo potem"...

PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 08:29 
Ekspert
Ekspert

Jestem na tym forum już kilka lat i sytuacja powtarza się co roku o tej porze, jak w przysłowiowym zegarku. Z każdej strony płyną sygnały o masowej inwazji "niewidzialnych" przędziorków. Ludzie stosują na nie różne dziwne metody i u zdecydowanej większości te metody są skuteczne bo nowe liście nie są już atakowane przez tego "niewidzialnego" przędziorka. Ja pryskam np Florovitem i też działa :mrgreen: https://www.youtube.com/watch?v=lpsS4SDleRs

PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 08:55 
czeladnik
czeladnik

Ja staram się uczyć od Was stawiać diagnozy. Kulawo to idzie na początku. Na szczęście wstawiamy zdjęcia pacjentów i powoli opatrzyły mi się winorośle zaatakowane przędziorkami. W tym roku gdyby nie lupa i mikroskop to bym kilka przypadków u siebie podciągnął pod przędziorka, a go nie było.

PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 22:45 
Kiper
Kiper

Witam
Jeszcze nie pędziłem winorośli Florovitem :mrgreen: bo po co?
Oprysk 0,3% Siarkolem był profilaktycznie, a zauważyłem efekt uboczny - likwidacja na 1 sadzonce przędziorków.
Nie ma co się silić na zdalne diagnozy, a obserwacje jw. są ciekawe. :wink:

PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 23:10 
Kiper
Kiper

ja nie pryskalem wtedy siarka (nie pamietam) ale owoce sie zawiazaly i gdy zaczely dojrzewac jednoczesnie od srodka zaczely gnic.Dopiero po czasie zorientowalem sie ze bylo cos nie tak .Zobaczymy moze Tobie sie uda,daj sprawozdanie na jesieni.
bioy napisał(a):
moje tez sie zawiazaly ,ale zobaczysz co sie bedzie dzialo potem

Wyjaśnij proszę, "co się będzie działo potem"...

PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 23:24 
Ekspert
Ekspert

Mcin napisał(a):
Witam
Jeszcze nie pędziłem winorośli Florovitem :mrgreen: bo po co?
Oprysk 0,3% Siarkolem był profilaktycznie, a zauważyłem efekt uboczny - likwidacja na 1 sadzonce przędziorków.
Nie ma co się silić na zdalne diagnozy, a obserwacje jw. są ciekawe. :wink:
A właśnie, że oprysk Florovitem ma sens, bo często pewne odkształcenia młodych przyrostów chętnie przypisywane roztoczom mogą być także wynikiem uszkodzeń pąków w czasie zimy czy wiosennych przymrozków. Jest też kwestia niedoborów. A używając nawozu dolistnego porządkujemy tą sferę i wzmacniamy roślinę w rozwoju. Ja do Siarkolu (z 2 razy w sezonie) chętnie dodaję Florovitu uniwersalnego, bo nie tylko nawozi, ale dodatkowo polepsza przyczepność cieczy. Robię więc "dwie pieczenie na jednym ogniu".

Ps. Przy okazji pytanie: Czy Florovit można dodać do Amistaru Opti? Do zwykłego Amistaru wg ulotki można, ale chodzi mi o reakcje z chlorotalonilem zawartym w OPTI?

PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2018, 06:38 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
ja nie pryskalem wtedy siarka (nie pamietam) ale owoce sie zawiazaly i gdy zaczely dojrzewac jednoczesnie od srodka zaczely gnic.Dopiero po czasie zorientowalem sie ze bylo cos nie tak .Zobaczymy moze Tobie sie uda,daj sprawozdanie na jesieni.

W ubiegłym sezonie na dwóch krzewach Pinot Blanc miałem szarą pleśń w gronach. Trzykrotny oprysk soda w stężeniu 0,6-0,7 % pomógł opanować sytuację.

PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2018, 07:57 
Kiper
Kiper

tak przy okazji zapytam sie was ,ktory preparat z siarka polecacie ,najbardziej ekologiczny .
moze ten
http://pogotowienawozowe.pl/czym-jest-sol-gorzka-3923/

PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2018, 08:04 
mistrz
mistrz

Ja czekam jak skończy się kwitnienie - i jadę Amistralem i coś jeszcze jako uzupełnienie. Bo na Bażenie coś wyskoczyło a jest blisko ziemniaków.

PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2018, 17:12 
Kiper
Kiper

Cyt:"tak przy okazji zapytam sie was ,ktory preparat z siarka polecacie ,najbardziej ekologiczny .
moze ten
http://pogotowienawozowe.pl/czym-jest-sol-gorzka-3923/"
Witam
Sól gorzka to nawóz, siarczan magnezu źródło gł. magnezu tak jak siarczan potasu dajemy dla potasu, - anion siarczanowy łączy się częściowo z wapniem i pozostaje jako gips w glebie a magnez czy potas pobiera roślina.
Siarka to grzybobójczy / owadobójczy środek,- nie nawóz. Uboczny produkt wulkanów, stosowany jako lek od prehistorii u ludzi, roślin i zwierząt, w tym w winiarstwie. :lol: - a także składnik prochu strzelniczego. :shh:
Nie wiem do czego preparat siarkowy jest Ci potrzebny?
Pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 2 czerwca 2018, 09:23 
Kiper
Kiper

tak wiem siarczan magnezu ma jeszcze zastosowanie w medycynie jako srodek srodek osmotycznie czynny,na zatwardzenia ,czy tez jako pasta na ugryzienia redukuje nadmiar wody w skorze i dobre na bable.
Ale ja tu zastanawiam sie czy ten srodek moglby zadzialac jako delikatny fugicyd. Nie chce za duzo samej siarki wprowadzac do gleby.
Wiem ze siarka jest skuteczna. Mysle tez ze moze dodatek sody moze aktywowac reaktywnosc siarki. Nie chce tez NACL wprowadzac do gleby moze lepszya by byla mieszanina siarczanu magnezu z pirosiarczanem potasu.

PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2018, 07:37 
czeladnik
czeladnik

Fungicydem można nazwać siarczan miedzi . Niekiedy pryska się nim aby pozbyć się grzybów z trawnika.

PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2018, 10:46 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
Ps. Przy okazji pytanie: Czy Florovit można dodać do Amistaru Opti? Do zwykłego Amistaru wg ulotki można, ale chodzi mi o reakcje z chlorotalonilem zawartym w OPTI?

Można, w tabeli mieszania jest zarówno Amistar, jak i Bravo, który jest 50% chlorotalonilem, czyli obydwa składniki Amistaru Opti są mieszalne z Florovitem

PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2018, 12:20 
Ekspert
Ekspert

Dzięki za wyjaśnienie. A do Zato też można dodać Florovitu?

PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2018, 16:21 
Ekspert
Ekspert

TRex napisał(a):
...Wracając do mojego niefortunnego oprysku siarkolem podczas kwitnienia, to owoce się zawiązały . Obserwacja trwa dalej.
Co się miały nie zawiązać, nic im nie będzie. Nie wierz w głupoty wypisywane przez niektórych "doradców" tego forum.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1