Teraz jest środa, 7 maja 2025, 02:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 20:12 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 20 stycznia 2011, 14:19
Posty: 217
Lokalizacja: Myszkow
Przerabiam w sezonie ok 1,5t winogron,kiedy patrze jak marnotrawie z tego ogromne ilosci pestek'serce boli.Moze ktos z Was otarl sie o technologie tloczenia oliwy z pestek winogron.Mysle ze to ciekawy problem pozdrawiam kenaj24

_________________
kenaj24


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 21:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Temat rzeczywiście ciekawy, ale wymaga konkretnej prasy. Wątpię czy te nasze winiarskie się do tego sprawdzą.
Swoją drogą łatwiej chyba uzyskać olej niż oliwę z pestek winogron :mrgreen:

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 21:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Aby coś z pestek wytłoczyć, to chyba trzeba je najpierw rozdrobnoć, czyli zmielić.
Kiedyś, na jakimś filmie National Geographic widziałam, jak kobiety marokańskie wyrabiają olej z jakichś bardzo twardych orzechów. Najpierw mielą je ręcznie na papkę, potem dodają wody, wyciskają, a na końcu chyba wykorzystują to, że tłuszcz zbiera się na powierzchni. Niestety, nie pamiętam zbyt dokładnie.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 22:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
kenaj24 napisał(a):
Przerabiam w sezonie ok 1,5t winogron,kiedy patrze jak marnotrawie z tego ogromne ilosci pestek'serce boli.


A może jakbyś dodał do profilu skąd jesteś, to może ktoś by Cię wspomógł.

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 22:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Heniek napisał(a):
kenaj24 napisał(a):
Przerabiam w sezonie ok 1,5t winogron,kiedy patrze jak marnotrawie z tego ogromne ilosci pestek'serce boli.


A może jakbyś dodał do profilu skąd jesteś, to może ktoś by Cię wspomógł.


Heniu czujny jak zwykle... i słusznie, bo coś tu śmierdzi!!!
Może te 1,5t winogron????? :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 22:24 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
heavy napisał(a):
Heniu czujny jak zwykle... i słusznie, bo coś tu śmierdzi!!!

Kenaj24 - witamy na forum. Podaj proszę lokalizację - taki tu mamy zwyczaj ...
A propos komentarzy powyżej - rzeczywiście dobrze widziane jest krótkie przedstawienie się ...

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 23:15 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 20 stycznia 2011, 14:19
Posty: 217
Lokalizacja: Myszkow
Wybaczcie ale nie jestem dobry w komputerowe klocki i mam problemy z poruszaniem sie w internecie.Mam juz 57l. wiec to nie nowe pokolenie,ale moze kilka zdan osobie.Otuz mieszkam w Myszkowie od 37l a pochodze ze Szczecina .Moja pasja to malarstwo /www.januszkusmierek.pl/ spiew choralny ,oraz enologia.Winorosl uprawiam od 16l natomiast 6l temu zalozylem 05h winnice.Nie pcham sie na sile tam gdzie mnie nioe chca.Poruszylem ten temat bo dla mnie jest wazny iwcale nie smierdzi Jesli cos nie tak -pzrepraszam kenaj24

_________________
kenaj24


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 23:42 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
kenaj24 napisał(a):
Moja pasja to ... oraz enologia.Winorosl uprawiam od 16l natomiast 6l temu zalozylem 05h winnice.

Świetnie trafiłeś - wiekszość z nas skarży się na podobą przypadłość :wink:
Jakie odmiany uprawiasz?

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 23:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
kenaj24 napisał(a):
Wybaczcie ale nie jestem dobry w komputerowe klocki i mam problemy z poruszaniem sie w internecie.Mam juz 57l. wiec to nie nowe pokolenie,ale moze kilka zdan osobie.Otuz mieszkam w Myszkowie od 37l a pochodze ze Szczecina .Moja pasja to malarstwo /www.januszkusmierek.pl/ spiew choralny ,oraz enologia.Winorosl uprawiam od 16l natomiast 6l temu zalozylem 05h winnice.Nie pcham sie na sile tam gdzie mnie nioe chca.Poruszylem ten temat bo dla mnie jest wazny iwcale nie smierdzi Jesli cos nie tak -pzrepraszam kenaj24

Witaj kolego. Nie dziw się. Po pewnych zdarzeniach, to my tu trochę podejrzliwi jesteśmy, szczególnie wobec nowych. Pobędziesz trochę z nami to zrozumiesz. :P

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 00:20 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 20 stycznia 2011, 14:19
Posty: 217
Lokalizacja: Myszkow
mam nietypową winnicę bo na wys 400m npm,wiec wiele eksperymentuję.Aktualnie najlepsze wyniki daje Leon M ,Marszalek F ,Bianka ,Iza ,Ontario.. Rondo w pirwszym roku owocowania bylo ok .w drugim natomiast przy slabym zdrewnieniu ,kilka wypadlo .Dobrze zapowiada sie Solaris.Poprzedniego roku posadzilem kolejną 50 eksperymentalną: Regent,Sibera ,Aurora,Roesler,Jutrzenka,Akolon,Seyval,W przydomowym ogrodzie mam kilkanascie deserowych bez entuzjazmu Na razie tyle ,na wiosne planuje po 500 Solarisa i Regenta lecz kiedy pomysle o kopaniu -glowa boli. kenaj24

_________________
kenaj24


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 05:38 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 lipca 2007, 01:00
Posty: 324
Lokalizacja: śląsk
heavy napisał(a):

Heniu czujny jak zwykle... i słusznie, bo coś tu śmierdzi!!!
Może te 1,5t winogron?????
:lol:


Jesli takimi komentarzami będziemy witać każdego nowego, to tu naprawdę ktoś śmierdzi. :D
A tak na poważnie, to witaj Kenaj24.

http://www.tvs.pl/informacje/24609,powi ... rosli.html

_________________
moje deserówki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 08:48 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 maja 2009, 01:00
Posty: 180
Lokalizacja: Podkarpacie/Lubaczów
Witam kolegę na forum i od razu uczciwie informuję,że jest ono dość wymagające.Przede wszystkim należy wyzbyć się miłości własnej :lol: ,później jest tylko autentycznie lepiej.Każdy z forumowiczów ma swoje indywidualne, niepowtarzalne cechy,tj;kwasy,taniny,jedwabistość,grubość skórki,zawartość cukru :wink: jeden jest krzewem ułożonym,drugi niepokornym i rosohatym,a nad wszystkim czuwa dobry ogrodnik :mrgreen:,kiedy trzeba przytnie,nie daj Panie Boże...pod szpadel :P
Wszelkie podobieńswa do osób i zdarzeń są przypadkowe :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 09:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
felsendorf napisał(a):
Witam kolegę na forum i od razu uczciwie informuję,że jest ono dość wymagające.Przede wszystkim należy wyzbyć się miłości własnej :lol: ,później jest tylko autentycznie lepiej.Każdy z forumowiczów ma swoje indywidualne, niepowtarzalne cechy,tj;kwasy,taniny,jedwabistość,grubość skórki,zawartość cukru :wink: jeden jest krzewem ułożonym,drugi niepokornym i rosohatym,a nad wszystkim czuwa dobry ogrodnik :mrgreen:,kiedy trzeba przytnie,nie daj Panie Boże...pod szpadel :P
Wszelkie podobieńswa do osób i zdarzeń są przypadkowe :lol:
:lol: :lol: :lol: ,celnie to ująłeś, strzał w dziesiątkę, brawo ! :)
Witaj Janusz (kenaj24), :wink: liczę ( myślę że inni również ), że będziesz się z nami dzielił zdobytym doświadczeniem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 09:28 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
kenaj24 napisał(a):
Wybaczcie ale nie jestem dobry w komputerowe klocki i mam problemy z poruszaniem sie w internecie.Mam juz 57l. wiec to nie nowe pokolenie,ale moze kilka zdan osobie.Otuz mieszkam w Myszkowie od 37l a pochodze ze Szczecina .Moja pasja to malarstwo /www.januszkusmierek.pl/ spiew choralny ,oraz enologia.Winorosl uprawiam od 16l natomiast 6l temu zalozylem 05h winnice.Nie pcham sie na sile tam gdzie mnie nioe chca.Poruszylem ten temat bo dla mnie jest wazny iwcale nie smierdzi Jesli cos nie tak -pzrepraszam kenaj24


Widać się pomyliłem co do kolegi-sorry :oops:
Witam byłego ziomala :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 09:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Wracając do głównego tematu. Widziałem w TV jak robią taki olej (bardzo ceniony - nie zawiera cholesterolu - a wytrzymuje wysokie temperatury i nadaje się do smażenia, czego o oliwie z oliwek powiedzieć nie sposób).
Oddzielone pestki - chyba na sitach, wypłukane szły do takiej prasy ślimakowej - coś jak mechaniczna wyciskarka do soku tylko że mniejszej, bardziej masywnej - zapewne przystosowanej do większego ciśnienia wewnątrz.
Podejrzewam że jak poszperasz to znajdziesz taką wyciskarkę do oleju ze słonecznika czy innego rzepaku - to będzie to samo.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO