Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 13:11

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 26 stycznia 2011, 09:56 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
zuzek napisał(a):
Z filmiku wklejonego przez Art'a wynika, że 1 tona winogron "wystarcza" na wyprodukowanie 1 butelki oleju z pestek... Kenaj24: O ile pamiętam pisałeś, że masz do przerobu ok. 1,5 tony winogron - czy w takim razie ma to sens?


Chyba,że na jesieni po przerobie wszyscy wyślemy wytłoki do kolegi kenaj24. :lol: :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 stycznia 2011, 11:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
Ręczne maszynki mają kiepską wydajność a zaopatrywać się w sprzęt tylko do przerobu pestek z 1,5 t winogron to też nie interes.
No chyba że ...
Jak ktoś jest rolnikiem i chciałby produkować na własne potrzeby biopaliwo [np z rzepaku] to sprawa jest już warta przemyślenia.

PS. Każdy rolnik może na własne potrzeby wyprodukować 100 l/ha biopaliwa.

_________________
Pozdrawiam
PP.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 stycznia 2011, 12:15 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 20 stycznia 2011, 14:19
Posty: 217
Lokalizacja: Myszkow
Zapraszam,każdy jest u mnie mile widziany,widocznie heawy zapominasz o szczecińskiej gościnności.

_________________
kenaj24


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 stycznia 2011, 13:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Tłoczenie na zimno jest zdrowe . Tłoczenie na gorąco jest bardzo niezdrowe . Tak w wielkim skrócie o olejach .Zależy do czego byś używał pozyskany olej . Zbyszek

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 stycznia 2011, 20:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
zypsek napisał(a):
Tłoczenie na zimno jest zdrowe .


A jak się delikwent przeziębi :cry: :?:

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2011, 09:42 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 20 stycznia 2011, 14:19
Posty: 217
Lokalizacja: Myszkow
Nadaje się do smażenia i pieczenia więc może mu przy tłoczeniu kilka *C nie zaszkodzi.

_________________
kenaj24


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 kwietnia 2012, 19:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
I co?
Coś wyszło z tego tłoczenia?

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 kwietnia 2012, 20:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
W sumie ja też jestem zainteresowany. Używam oleju z pestek winogron - i może warto by kiedyś zebrać pestki i gdzieś wytłoczyć?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2012, 22:45 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 20 stycznia 2011, 14:19
Posty: 217
Lokalizacja: Myszkow
W prymitywnym urządzeniu zrobiłem kilka prób ale wydajność oleju bardzo nikła.Nie znam technologii produkcji we Włoszech czy w innych krajach więc może coś nie tak robiłem.Wszystkie pestki poszły do ziemi.Może ktoś ma możliwość dokładniejszemu przyjrzeniu się produkcji oliwy z pestek wówczas można powrócić do tematu.Uprawę zwiększyłem do 2000 krzewów więc za jakiś czas może tych pestek być więcej.Zuzek pisał że z 1,5 t pestek uzyskują butelkę oliwy,myślę że przesada,ja z łyżki stołowej wycisnąłem 9 kropli.Może też jakąś rolę odgrywa odmiana i rejon uprawy?

_________________
kenaj24


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 18:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Pestki muszą być dojrzałe. Co mocno ograniczy w naszym klimacie tłoczenie oleju z pestek winogron. Zbyszek

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 18:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
zypsek napisał(a):
Pestki muszą być dojrzałe. Co mocno ograniczy w naszym klimacie tłoczenie oleju z pestek winogron. Zbyszek

I właśnie dlatego lepsza będzie oliwa włoska i hiszpańska.

A my cieszmy się tym ,że nasze jabłka są lepsze od włoskich i hiszpańskich. :mrgreen:
pozdr.ZB
PS
Wszystkiego nie sposób mieć naraz :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 20:29 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 20 stycznia 2011, 14:19
Posty: 217
Lokalizacja: Myszkow
Może wszystkiego nie sposób mieć na raz ale o wszystko można się starać.Nie potrzebne są głupie "podgady" lecz mądre porady.

_________________
kenaj24


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 21:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
kenaj24 napisał(a):
Może wszystkiego nie sposób mieć na raz ale o wszystko można się starać.Nie potrzebne są głupie "podgady" lecz mądre porady.

Jakie pytanie taka i odpowiedź.
Oczekujesz mądrych porad od amatorów kilkudziesięciu kg lub nawet kilkuset kg owoców winogron , jak wyprodukować butelkę oliwy z 1,5 tony pestek ?
To raczej od Ciebie należało by tego oczekiwać ?!!!

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 22:16 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 20 stycznia 2011, 14:19
Posty: 217
Lokalizacja: Myszkow
Uprawiam 2000 krzewów i winoroślą zajmuję się od 25 lat i nigdy nie wypowiadałem się że jestem Ekspertem,więc dlaczego twierdzisz że to ja powinienem wiedzieć.Uczę się i szukam porad jak każdy inny czy przedszkolak czy czeladnik i myślę że po to jest to forum.A nie tak dawno sam pisałeś "nawet nowicjusz może zabłysnąć" nigdy nie zaprzeczyłem.Przeciwnie bo nawet nowicjusz mógł przypadkowo zwiedzać wytwórnię oliwy i myślę że chętnie by się z nami podzielił swoimi spostrzeżeniami.Widzę że bez sensu jest zabieranie głosu w takim towarzystwie

_________________
kenaj24


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 23:27 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 24 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 440
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Ktoś tu pisał o butelce z tony. Na poniższym filmiku reklamowym jest mowa o 10% skuteczności. Widziałem też filmik z reklamą domowej mini prasy na korbkę podgrzewanej o ile pamiętam płomieniem lampki spirytusowej i też wyglądało to nie najgorzej. Przy 10% wydajności można z tony pestek uzyskać jak łatwo policzyć około 100 kilogramów oleju.


_________________
Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Dibua, Trendiction [Bot] i 29 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO