Teraz jest czwartek, 4 września 2025, 19:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 13 czerwca 2021, 05:24 
nowicjusz
nowicjusz

Czy pary drutów do podtrzymywania winorośli należy skręcać czy prowadzić równolegle bez ich krzyżowania?
Jakie stosujecie odległości między drutami w Waszych winnicach?
Na niektórych zdjęciach widać, że ta para drutów przechodzi przez 2 niezależna oczka - czy nie będzie wtedy za daleko jeden drut od drugiego, a przez to nie będzie zbytnio przytrzymywać winorośli? Bo rozumiem, że ona powinny być jak najbliżej siebie, przylegać do siebie?

Załączniki:
Komentarz: Widok z boku
druty-bok2.jpg
druty-bok2.jpg [ 22.91 KiB | Przeglądane 1337 razy ]
Komentarz: Widok z góry
druty-gora2.jpg
druty-gora2.jpg [ 34.01 KiB | Przeglądane 1337 razy ]

PostNapisane: niedziela, 13 czerwca 2021, 06:15 
Ekspert
Ekspert

Równolegle. Dystans zależy od średnicy słupka. Zazwyczaj 5 do 10 cm.

PostNapisane: niedziela, 13 czerwca 2021, 06:50 
Ekspert
Ekspert

Zastanów się co niby miałoby dać zaplecenie tych dwóch drutów?

Druty mają być o kilka cm od siebie, żebyś mógł łatwo włożyć między nie rosnącą latorośl.

Ja w dwóch pierwszych szpalerach mam jeden poziom z dwoma drutami, ale w kolejnych
już nie - przy niewielkiej ilości krzewów (<> 50szt) wolę przypinać latorośle tapenerem
czy przywiązywać, żeby ich wiatr nie wyłamał póki są młode i słabe. U mnie często dmucha...

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: poniedziałek, 14 czerwca 2021, 07:57 
nowicjusz
nowicjusz

No właśnie, przy 10 krzaczkach w szpalerze to chyba nie ma sensu prowadzić podwójnych drutów? Takich szpalerów będę mieć 4.
Teraz jeszcze kwestia odległości miedzy drutami w pionie. Standardowo drut przy Guyocie zaczyna się od 70 cm od ziemi, jednak ja chciałbym ciut niżej, od 60. Jak należałoby poprowadzić kolejne druty?

PostNapisane: poniedziałek, 14 czerwca 2021, 09:14 
Ekspert
Ekspert

Zrób podwójne druty, bo to ułatwia prowadzenie. Przy 10 krzewach tym bardziej, bo drutu niewiele czyli czynnik ekonomiczny odpada.

PostNapisane: poniedziałek, 14 czerwca 2021, 09:27 
nowicjusz
nowicjusz

Czy taki układ będzie OK?
Dolne 2 druty byłyby fi 2.5, reszta fi 2.0.

Załączniki:
uklad-druty.jpg
uklad-druty.jpg [ 57.59 KiB | Przeglądane 1129 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 14 czerwca 2021, 09:30 
Ekspert
Ekspert

Na moje oko nie ma potrzeby dawać tak gęsto dwóch pierwszych pieter.

Pierwszy dałbym pojedynczy, 30cm wyżej podwójny i potem znowu co 30cm pojedyncze.
No ale to tylko mój pomysł ;) Pooglądaj po prostu zdjęcia winnic...

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: poniedziałek, 14 czerwca 2021, 09:32 
Ekspert
Ekspert

tomurbanowicz napisał(a):
No właśnie, przy 10 krzaczkach w szpalerze to chyba nie ma sensu prowadzić podwójnych drutów? Takich szpalerów będę mieć 4.
Teraz jeszcze kwestia odległości miedzy drutami w pionie. Standardowo drut przy Guyocie zaczyna się od 70 cm od ziemi, jednak ja chciałbym ciut niżej, od 60. Jak należałoby poprowadzić kolejne druty?

Rób podwójne, bo z czasem nie będzie Ci się chciało każdej latorośli wiązać.

Kup słupki dedykowane do winorośli, a będziesz mógł podnosić druty w miarę wzrostu latorośli. Chodzi o to, że po cięciu obniżasz druty pomocnicze, a potem stopniowo je ponosisz i nic nie musisz przekładać ręcznie między drutami. Jest to wygodne przy odmianach, które lubią rosnąć w różne kierunki na boki, np. Rondo, czy Galanth cięty na Royat'a.

Ja mam słupki akacjowe i druty na stałych wysokościach, i niektóre odmiany mnie irytują z tym rozłażeniem się na boki, bo jakoś same nie chcą łazić między druty.

PostNapisane: poniedziałek, 14 czerwca 2021, 09:34 
nowicjusz
nowicjusz

kuneg napisał(a):
tomurbanowicz napisał(a):

Rób podwójne, bo z czasem nie będzie Ci się chciało każdej latorośli wiązać.

Kup słupki dedykowane do winorośli, a będziesz mógł podnosić druty w miarę wzrostu latorośli. Chodzi o to, że po cięciu obniżasz druty pomocnicze, a potem stopniowo je ponosisz i nic nie musisz przekładać ręcznie między drutami. Jest to wygodne przy odmianach, które lubią rosnąć w różne kierunki na boki, np. Rondo, czy Galanth cięty na Royat'a.

Ja mam słupki akacjowe i druty na stałych wysokościach, i niektóre odmiany mnie irytują z tym rozłażeniem się na boki, bo jakoś same nie chcą łazić między druty.

Mógłbyś podesłać link do takich dedykowanych słupków? I czy jako dolny/nośny drut wystarczy fi 2.5 mm?

PostNapisane: poniedziałek, 14 czerwca 2021, 10:02 
Ekspert
Ekspert

RolnikSam napisał(a):

Pierwszy dałbym pojedynczy, 30cm wyżej podwójny i potem znowu co 30cm pojedyncze.

Do Guyot'a dajesz dwa pierwsze pojedyncze, żeby móc wygiąć łozę w łuk, bo na płasko słabiej latorośle będą rosły ze środkowej części łozy.

PostNapisane: poniedziałek, 14 czerwca 2021, 10:09 
nowicjusz
nowicjusz

kuneg napisał(a):
RolnikSam napisał(a):

Do Guyot'a dajesz dwa pierwsze pojedyncze, żeby móc wygiąć łozę w łuk, bo na płasko słabiej latorośle będą rosły ze środkowej części łozy.

Tak właśnie zaplanowałem - 60 cm pierwszy, drugi 10 cm wyżej - jako nośne pojedyncze.

PostNapisane: poniedziałek, 14 czerwca 2021, 10:24 
Ekspert
Ekspert

To co narysowałeś to jest wariacja na temat tego co można znaleźć w starej dobrej książce R. Myśliwca str 84:
http://www.roman-mysliwiec.pl/uw-plantpress.pdf
Oczywiście cała książka warta przeczytania, ale nieco przestarzała. Odnośnie rusztowań to są dostępne gotowe systemy w sklepach branżowych.

Zrezygnowałem z drugiego drutu nośnego oddalonego o 10 cm od pierwszego do tzw. wyginania łozy. Ale warto skrócić odległość miedzy pierwszym drutem a drugim w stosunku do odległości między kolejnymi drutami/parami drutów.

PostNapisane: poniedziałek, 14 czerwca 2021, 10:50 
nowicjusz
nowicjusz

suszi napisał(a):
To co narysowałeś to jest wariacja na temat tego co można znaleźć w starej dobrej książce R. Myśliwca str 84:
http://www.roman-mysliwiec.pl/uw-plantpress.pdf
Oczywiście cała książka warta przeczytania, ale nieco przestarzała. Odnośnie rusztowań to są dostępne gotowe systemy w sklepach branżowych.

Zrezygnowałem z drugiego drutu nośnego oddalonego o 10 cm od pierwszego do tzw. wyginania łozy. Ale warto skrócić odległość miedzy pierwszym drutem a drugim w stosunku do odległości między kolejnymi drutami/parami drutów.

Masz na myśli tą odległość co zaznaczyłem? Jaką proponujesz?

Załączniki:
Komentarz: Odległość drutu
tt.jpg
tt.jpg [ 70.81 KiB | Przeglądane 1083 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 14 czerwca 2021, 12:08 
Kiper
Kiper

Mam jeden 10-cio metrowy szpalerek. Obecnie druty są ustawione mniej więcej tak:

------ drut nr 6
32 cm
------ drut nr 5
29 cm
------ drut nr 4
22 cm
------ drut nr 3
13 cm
------ drut nr 2
18 cm
------ drut nr 1

Pierwotnie drut nr 2 był niżej, w odległości około 10 cm od drutu nr 1 (około 21 cm od drutu nr 3). Ale było to zdecydowanie zbyt blisko. Łatwo było przez przypadek wyłamać młodziutkie pędy manipulując przy krzakach wiosną (druty się majtają i uszkadzają inne krzewy na linii). Dwa, że tak młodych latorośli nie ma jak podwiązać - są super delikatne. Teraz przez pierwszy miesiąc wzrostu latorośle dyndają swobodnie na wietrze (o dziwo się nie łamią). Jak osiągną długość 25-30 cm to są na tyle grube i elastyczne, że można nimi łatwo manipulować. Mała odległość (13 cm) miedzy drutami 2 i 3 też wypadła ok, bo wtedy fajnie się końcówki przeplata w tej krytycznej fazie i latorośle się ładnie trzymają często bez podwiązywania.

Druty mam pojedyncze. Myślałem nad podwójnymi, ale u mnie przeplecione latorośle w miarę się trzymają. No chyba że idą bokiem lub się kładą na inne. Wtedy część i tak trzeba podwiązać aby się nie przesuwały. Podwójny drut na to nie pomoże.

PostNapisane: poniedziałek, 14 czerwca 2021, 12:20 
nowicjusz
nowicjusz

tupisac napisał(a):
Mam jeden 10-cio metrowy szpalerek. Obecnie druty są ustawione mniej więcej tak:

------ drut nr 6
32 cm
------ drut nr 5
29 cm
------ drut nr 4
22 cm
------ drut nr 3
13 cm
------ drut nr 2
18 cm
------ drut nr 1

Super! Na jakiej wysokości od ziemi masz drut nr 1?

-- poniedziałek, 14 czerwca 2021, 12:20 --

A propos tych drutów podwójnych.
Czy stosując takie rozwiązanie nie podwiązujecie winorośli? Nie bardzo to widzę - załączam fotkę - ponieważ jest moim zdaniem zbyt duża odległość między nimi. W jaki sposób one się trzymają?

Załączniki:
druty3.jpg
druty3.jpg [ 86.06 KiB | Przeglądane 1039 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1