Teraz jest sobota, 3 stycznia 2026, 03:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Okulizacja.
PostNapisane: piątek, 16 marca 2007, 15:47 
mistrz
mistrz

Mam pytanie dotyczące okulizacji starszych krzewów. Czy ktoś robił to w praktyce, a jeżeli tak to z jakim efektem?
Chciałbym w kwietniu pobawić się trochę w szczepienie na starszych krzewach i jako że w ubiegłym roku miałem zerową skuteczność w tym zakresie :evil: , chętnie popróbowałbym też szczęścia w okulizacji.
W książkowych opisach wszystko wydaje się proste, ale w praktyce chyba nie wygląda już to tak różowo :?

Pozdrawiam
Kamil

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 marca 2007, 18:33 
czeladnik
czeladnik

Cześć

W zeszłym roku trenowałem oczkowanie jabłoni, śliw i grusz pod okiem doświadczonego ogrodnika, w jednym z sadów pod Szczecinem. Według niego, kluczem do sukcesu jest.... nóż, a dokładniej jego ostrość. Najlepsze są proste, polskie, gerlachowskie okulizaki z drewnianą oprawką. Po zakupie takiego noża (koszt jakieś 15-17zł) trzeba go naostrzyć, co zajmuje około 3-4 godzin. Do ostrzenia używamy tylko papieru ściernego (różnych grubości), wody i deseczki z twardego drewna jako podkładki, a w końcowej fazie skórzanego paska. Po naostrzeniu nóż ma mieć na przekroju kształt klina (nie młotka), być wypolerowany jak lustro i być ostry jak brzytwa i to nie jest przenośnia, ma jednym ruchem golić włoski na przedramieniu. Cały ten cyrk z ostrzeniem jest po to, by drewno pod tarczką oczkową było ścinane, a nie miażdżone. Jeśli w miejscu odcięcia tarczki widać maleńkie włoski, to znaczy, że nóż jest źle naostrzony, a jeśli powierzchnia cięcia jest idealnie gładka wtedy jest OK.
Oczkowaliśmy na przystawkę, coś podobnego masz tu: http://www.szkolkarstwo.pl/images/artic ... /266/5.jpg
Sama technika jest w miarę prosta, najpierw jednym ruchem robimy cięcie poprzeczne parę mm pod naszczepianym oczkiem następnie (znów jednym ruchem) ścinamy tarczkę oczkową, aż do wcześniej wykonanego cięcia. Następnie te same ruchy powtarzamy na podkładce. W powstałą na podkładce ranę wpasowujemy tarczkę i całość (rozpoczynając od dołu) mocno obwiązujemy taśmą foliową (omijając samo oczko) . Ważne jest by miejsce szczepienia nie zostało zabrudzone lub zamoczone. Dobrze gdy i podkładka i szczepka mają takie same średnice.

Pozdrawiam
Fester

P.S.
Parę dni temu miałem okazję sprawdzić skuteczność tych operacji. Przyjęło się (ma zielone, żywe oczko) około 70%, czyli wynik jak na pierwszy raz niezły ;)

Tytuł: Re: Okulizacja.
PostNapisane: piątek, 16 marca 2007, 21:04 
Kiper
Kiper

[quote="Boas"]Mam pytanie dotyczące okulizacji starszych krzewów. Czy ktoś robił to w praktyce, a jeżeli tak to z jakim efektem?
Chciałbym w kwietniu pobawić się trochę w szczepienie na starszych krzewach i jako że w ubiegłym roku miałem zerową skuteczność w tym zakresie :evil: , chętnie popróbowałbym też szczęścia w okulizacji.
W książkowych opisach wszystko wydaje się proste, ale w praktyce chyba nie wygląda już to tak różowo :?

Pozdrawiam
Kamil

Praktyka bywa rzeczywiście różna.
Opisy książkowe pewnie masz. Dobrze to opisał J.Lisek w Amatorskiej Uprawie Winorośli.
Kłopot jest z przechowywaniem zrazów do szczepienia i oczkowania aż do kwietnia. (lodówka i 2 do 5 st.C). To co opisał FOSTER to „okulizacja sposobem majorskim" i najczęściej stosuję się ją w drugiej połowie lata. Teraz wiosną łatwiej okulizować zwykłą metodą „pod korę” ze względu na płacz winorośli.
Wiosną najlepiej jest jednak szczepić. Najłatwiej szczepić dla początkującego metodą w szparę pionową lub boczną , dobrze zasmarować maścią i obwiązać (przed wysychaniem i aby nie dostała się tam woda z opadów).Bardzo ważną rzeczą jest, aby łyko zraza trafiało na łyko podkładki,a jest to najczęściej popełniany błąd, gdy grubość zraza jest mniejsza od grubości podkładki.
Przy okulizacji letniej odpada kłopot przechowywania zrazów. Tniemy je przed okulizacją.
Pozdrawiam
Zbyszek

PostNapisane: piątek, 16 marca 2007, 22:48 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zbyszek1B"]
Wiosną najlepiej jest jednak szczepić. Najłatwiej szczepić dla początkującego metodą w szparę pionową lub boczną , dobrze zasmarować maścią i obwiązać (przed wysychaniem i aby nie dostała się tam woda z opadów).Bardzo ważną rzeczą jest, aby łyko zraza trafiało na łyko podkładki,a jest to najczęściej popełniany błąd, gdy grubość zraza jest mniejsza od grubości podkładki.

Rozumiem, że masz jekieś sukcesy na tej niwie. Pochwal się jakie na jakie winrośla udało ci się przeszczepić.

PostNapisane: piątek, 16 marca 2007, 23:18 
Kiper
Kiper

[quote="Misza"]
Rozumiem, że masz jekieś sukcesy na tej niwie. Pochwal się jakie na jakie winrośla udało ci się przeszczepić.

Mam doświadczenie szczepienia i okulizacji ale z drzewkami owocowymi
(jabłonie,grusze,śliwy)trochę z krzewami (porzeczki pienne i agrest)
ozdobnymi (róże).
Z winoroślami b.mało jeszcze - Nero na Marechal F. 2szt szczepione wiosną 2005 (u sąsiada)
Okulizacja w sierpniu 2006 - 3szt Bianca na Ontario.
W tym roku będę też próbował z deserówkami na podkładkach
Aurory i Marechal F.
Winorośl to taka sama roślina jak i wiele innych jeżeli chodzi o szczepienie czy okulizację(wtedy gdy nie płacze) - w czasie płaczu trochę trudniej to robić))
pozdrawiam
Zbyszek

PostNapisane: sobota, 17 marca 2007, 07:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zbyszek1B"]
Mam doświadczenie szczepienia i okulizacji ale z drzewkami owocowymi
(jabłonie,grusze,śliwy)trochę z krzewami (porzeczki pienne i agrest)
ozdobnymi (róże).

Z całym szacunkiem ale to to żadna sztuka.
Cytuj:
Z winoroślami b.mało jeszcze - Nero na Marechal F. 2szt szczepione wiosną 2005 (u sąsiada)
Okulizacja w sierpniu 2006 - 3szt Bianca na Ontario.
W tym roku będę też próbował z deserówkami na podkładkach
Aurory i Marechal F.

I jakie wyniki :?: :lol:
Cytuj:
Winorośl to taka sama roślina jak i wiele innych jeżeli chodzi o szczepienie czy okulizację

Nie jestem taki pewien.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 marca 2007, 16:00 
czeladnik
czeladnik

Mam Bete i Ontario (wielkie i dość stare krzewy)
Próbowałem w zeszłym roku szczepić w szpare różne odmiany
m/innymi Perłe Zali na Ontario oraz Nero na Becie
ale niestety nic z tego nie wyszło
szczepiłem zrazem w zielone
Chciałbym sie poradzić jaka pora jest najlepsza do tego typu działań?
Czy w zdrewniałe zrazy w zielone jest pewniejszą metoda czy lepiej zdrewniałe w zdrewniałe
Czy poszczególne odmiany do szczepienia mają znaczenie na jakich odmianach sie je zaszczepi?
Można np na Ontario zaszczepić Muskata Letniego lub jakiegoś innego Deserowca?
pozdrawiam

Solaris

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 marca 2007, 20:06 
Kiper
Kiper

Próbowałem w zeszłym roku szczepić Izę zaliwską na Fredoni. Było dobrze ale mój kundel ma bardzo ruchomą "cieszałke" i niestety wszystko wyleciało w powietrze. W tym roku też spróbuję ale teren ogrodzę i zaminuję.
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 marca 2007, 01:01 
Kiper
Kiper

Cytuj:
dobrze zasmarować maścią
Z maściami jest różnie, niektóre jak dostaną temperatury topią się i zalewają szczepienie a zraz ginie.
Polecam zwykłą glinę z dodatkiem Funabenu lub innego fungicydu.
Na tej stronie jest przyzwoity opis( i fotki) okulizacji, co prawda nie winorośli, lecz róży, ale można podpatrzeć:
http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/szczepienie.html

PostNapisane: niedziela, 18 marca 2007, 19:25 
Kiper
Kiper

[quote="Misza]I jakie wyniki :?: :lol:
Cytuj:
Winorośl to taka sama roślina jak i wiele innych jeżeli chodzi o szczepienie czy okulizację

Nie jestem taki pewien.[/quote]

Jakieś niepowodzenia ? napisz o tym
Te szczepienia 2szt i okulizacja 3szt to przyjęte.
Nieprzyjęte 1szcz. i 2okul.

Tomek napisał:
Cytuj:
Cytat:
dobrze zasmarować maścią
Z maściami jest różnie, niektóre jak dostaną temperatury topią się i zalewają szczepienie a zraz ginie.

Mascią smaruje się miejsce szczepienia.
Przy okulizacji nie smarowałem nigdy maścią tylko owijałem szczelnie paskiem foli i zaciskałem elastycznym sznurkiem lub rafią.
Nie szczepiłem jeszcze winorośli zielonym zrazem.
Szczepiłem zdrewniałym zrazem zdrewniałą łozę .
pozdrawiam
Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2007, 22:47 
nowicjusz
nowicjusz

Witam!
Mam pytanie jeszcze o same oczkowanie, czy jest możliwe szczepienie metodą oczkowania jakieś odmiany winorośli z podkładem dzikiej winorośli tak aby owocowała dając jadalne owoce?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2007, 22:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="helix"]Witam!
Mam pytanie jeszcze o same oczkowanie, czy jest możliwe szczepienie metodą oczkowania jakieś odmiany winorośli z podkładem dzikiej winorośli tak aby owocowała dając jadalne owoce?

Jest możliwe , po to się to robi :wink: Tylko nie bardzo wiadomo co masz na myśli pisząc dzika winorośl :?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2007, 08:21 
nowicjusz
nowicjusz

Dzika winorośl to często spotykana na działkach jako ozdoba, odmiana która wydaje owoce małe i nie jadalne (bardziej lubiana przez ptactwo niż owady jak osy). Nie znam jej systematyki, jak coś w necie o niej znajdę to napiszę. Charakterstyczne dla tej odmiany jest piątka liści (w kształcie elipsy zakończone ząbkami) tworzące taką jedną grupkę liści.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2007, 08:59 
Ekspert
Ekspert

Obawiam się ,że to o czym piszesz , to Winobluszcz Pięciolistkowy ( Dzikie wino). Należy wprawdzie do rodziny winoroślowatych Vitaceae
ale nie do gatunku Vitis , więc myślę , że okulizacja się nie uda.

Strefa czasowa: UTC + 1