Teraz jest niedziela, 15 lutego 2026, 03:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2010, 08:46 
Kiper
Kiper

Winogrodniczek napisał(a):
Gratuluję świetnego porównania. No cóż a może kolega jest optymistą i śnieg będzie jak w zimie tego roku. Pamiętam na mojej ulicy "śnieżne pryzmy" wysokości metra. I kto by pomyślał że takie zimy mogą bywać tu gdzie mieszkam.

Z tym brakiem śniegu na Podkarpaciu, a w szczególności na Pogórzu jest podobnie jak z występowaniem ekstremalnych mrozów na Dolnym Śląsku. Obydwa zjawiska mają miejsce niezmiernie rzadko.
Uważam, tam gdzie są ku temu warunki warto przetestować taki sposób zabezpieczania krzewów przed mrozem.

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 11:52 
nowicjusz
nowicjusz

Witam podłączam się pod temat.Bo posadziłem 9 odmian deserowych: Arkadia,Nero,Lilla,Aurora,Iza Zawilska,Agat Duński,Canadice,Regina,Einset Seedles w rządku dowrucone w stronę południową.I tak myślałem żeby ułożyć matę czarna na ziemi pod nimi i prowadzić ich w formie bezpiecznej pieści przy ziemi.Co o tym myślicie??

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 13:39 
Ekspert
Ekspert

lukas93cs napisał(a):
Witam podłączam się pod temat.Bo posadziłem 9 odmian deserowych: Arkadia,Nero,Lilla,Aurora,Iza Zawilska,Agat Duński,Canadice,Regina,Einset Seedles w rządku dowrucone w stronę południową.I tak myślałem żeby ułożyć matę czarna na ziemi pod nimi i prowadzić ich w formie bezpiecznej pieści przy ziemi.Co o tym myślicie??

Rozumiem, że forma "pięści" to jest to samo co "głowa".
Pomysł jest O.K. Na zimę zdejmiesz matę i obsypiesz krzewy koczykiem ziemi na wysokość 30-40 cm.

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 13:44 
Ekspert
Ekspert

A ja do końca nie jestem przekonany do tych głów. Czy nie macie potem problemów z gronami dotykającymi ziemi?

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 13:58 
Ekspert
Ekspert

tomekb1 napisał(a):
A ja do końca nie jestem przekonany do tych głów. Czy nie macie potem problemów z gronami dotykającymi ziemi?
Kwiatostany nie wyrastają przecież z najniższych pąków na latorośli. Poza tym tylko nieliczne odmiany mają tak długie grona, jak np. Aloszenkin. Wydaje się, że powinno być O.K. Poza tym chyba nie wszystkie odmiany będzie ciął krótko, bo niektóre nie owocują z najniższych pąków. Zapewne długość cięcia dostosuje do odmiany.
Jak założy matę, to już z całą pewnością grona nie będą dotykać ziemi.
Poza tym specjalistą od takiego prowadzenia winorośli jest gronkowiec i jego należałoby zapytać.

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 14:03 
Ekspert
Ekspert

Akurat te które kolega lukas wymienił owocują z pierwszych dwóch (no może nero nie zawsze).

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 14:12 
Ekspert
Ekspert

tomekb1 napisał(a):
Akurat te które kolega lukas wymienił owocują z pierwszych dwóch (no może nero nie zawsze).

OK, tego akurat nie wiem, bo mam tylko jedną z wymienionych odmian, ale to właściwie nic nie zmienia. Moim zdaniem najniższe grona będą wisieć tuż nad ziemią. Gdyby nie mata, byłyby uwalane błotem, ale mata likwiduje ten problem.
Ja bym się bardziej martwiła przymrozkami przygruntowymi na wiosnę przy tak niskim prowadzeniu, ale jeśli będzie miał blisko swoje krzaki, to chyba da radę je przykryć na noc choćby kartonami.

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 14:23 
Ekspert
Ekspert

Masz rację. Mata zlikwiduje problem zabrudzenia ziemią. Przy głowie o ile można zostawić kwiatostany te wyżej położone (trzecie) o tyle liście na pewno będą pobrudzone.
Co do przymrozków, to ja mam takie szczęście , że albo ich w ogóle nie mam, a jak są wiosny z przymrozkiem to mam ujemną temperaturę nawet na 2 metrach wysokości, więc nie ma różnicy czy krzewy prowadzone są tuż przy ziemi czy wyżej. Zresztą zawsze okrywam.

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 15:12 
Ekspert
Ekspert

Ja w tym roku przechodzę na sznur skośny z racji położenia ramienia na ziemi, aby wszystko zostało okryte śniegiem. Ziemią nie zamierzam okrywać, bo mam doświadczenie z dwóch lat, że pod śniegiem nie przemarza nic i wiosną ładnie wszystko startuje, a nad linią śniegu nawet iza oberwała ubiegłej zimy, gdzie miałem coś dwa razy temperaturę -28C.

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 15:23 
Ekspert
Ekspert

Niekoniecznie musiała ucierpieć od mrozów -28. Nieokrywany krzew (a właściwie pąki) mogą przetrwać mrozy styczniowe a ucierpieć od tych późniejszych nawet mniejszych w marcu, gdy przyjdą po okresowym ociepleniu.

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 16:19 
Kiper
Kiper

lukas93cs napisał(a):
.. posadziłem 9 odmian deserowych: Arkadia,Nero,Lilla,Aurora,Iza Zawilska,Agat Duński,Canadice,Regina,Einset Seedles w rządku dowrucone w stronę południową.I tak myślałem żeby ułożyć matę czarna na ziemi pod nimi i prowadzić ich w formie bezpiecznej pieści przy ziemi.Co o tym myślicie??

Do tego prowadzenia nadaję się: Nero, Arkadia, Lilla, Iza Zaliwska, Aurora, Agat Doński.
kuneg napisał(a):
Rozumiem, że forma "pięści" to jest to samo co "głowa".
Pomysł jest O.K. Na zimę zdejmiesz matę i obsypiesz krzewy koczykiem ziemi na wysokość 30-40 cm.

Żeby nie usypywać piramid, pień nie może być wyższy niż 8-10 cm.
tomekb1 napisał(a):

Nie, pod warunkiem usunięcia dolnych kwiatostanów.
kuneg napisał(a):
.
Jak założy matę, to już z całą pewnością grona nie będą dotykać ziemi.

kuneg napisał(a):
.... Kwiatostany nie wyrastają przecież z najniższych pąków na latorośli.

Na odm. Rondo kwiatostany wydają nawet pąki przy nasadowe, a odmianach Arkadia, Lilla, Nero, Iza, Aurora, Agat Doński z pierwszych oczek i to nie małe.
kuneg napisał(a):
Poza tym chyba nie wszystkie odmiany będzie ciął krótko, bo niektóre nie owocują z najniższych pąków. Zapewne długość cięcia dostosuje do odmiany.

Tak, nie wszystkie odmiany tolerują krótkie cięcie.
kuneg napisał(a):

Ja bym się bardziej martwiła przymrozkami przygruntowymi na wiosnę przy tak niskim prowadzeniu, ale jeśli będzie miał blisko swoje krzaki, to chyba da radę je przykryć na noc choćby kartonami.

Metoda się sprawdza przy krótkotrwałych przymrozkach -1,5-2 stopnie.
tomekb1 napisał(a):
...a jak są wiosny z przymrozkiem to mam ujemną temperaturę nawet na 2 metrach wysokości, więc nie ma różnicy czy krzewy prowadzone są tuż przy ziemi czy wyżej. Zresztą zawsze okrywam.

Prowadzisz uprawę w trudnym siedlisku, nie zazdroszczę, podziwiam za wytrwałość. Często cały wysiłek idzie na marne.

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 17:40 
nowicjusz
nowicjusz

"gronkowiec" A te odmiany jak prowadzić : Canadice,Regina,Einset Seedles ?
A formę głowy dla pozostałych myślałem tak z 10cm nad ziemią i pod to odrazy mate.
Mam takie miejsce:
Obrazek
Ogrodzenie nie jest moje wiec na nim nie mogę posadzić winorośli.
A ta góreczka biegnie od wschodu do zachodu wiec cały dzień słońce na nią świeci. Właśnie na nią położył bym matę.No i ja mam w ogrodzie gliniastą ziemię ,to woda odpływała by tym rowkiem.
Co mi doradzicie?

Ostatnio edytowano czwartek, 11 listopada 2010, 18:10 przez lukas93cs, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 18:02 
Ekspert
Ekspert

gronkowiec napisał(a):
[
tomekb1 napisał(a):
...a jak są wiosny z przymrozkiem to mam ujemną temperaturę nawet na 2 metrach wysokości, więc nie ma różnicy czy krzewy prowadzone są tuż przy ziemi czy wyżej. Zresztą zawsze okrywam.

Prowadzisz uprawę w trudnym siedlisku, nie zazdroszczę, podziwiam za wytrwałość. Często cały wysiłek idzie na marne.

Nie jest tak źle. Przymrozek tylko raz zniszczył mi latorośle (wszystkie). Kilka lat temu. Ale wtedy to był mróz ok -7. Od tego czasu juz staram się nie dać zaskoczyć.

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 18:05 
Ekspert
Ekspert

lukas93cs napisał(a):
"gronkowiec" A te odmiany jak prowadzić : Canadice,Regina,Einset Seedles ?
A formę głowy dla pozostałych myślałem tak z 10cm nad ziemią i pod to odrazy mate.
Mam takie miejsce:
Obrazek

Co to jest ta górka? czy dobrze czytam rysunek, że zamierzasz krzewy posadzić na takim "mini wale"?

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 18:09 
nowicjusz
nowicjusz

Ten rowek to ma być do odpływania nadmiaru wody z zmieni.Bardzo rzadko tam jest jakaś woda ,on jest głęboki na 20cm (jeden sztych łopaty)

Ostatnio edytowano czwartek, 11 listopada 2010, 18:13 przez lukas93cs, łącznie edytowano 3 razy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1