lukas93cs napisał(a):
.. posadziłem 9 odmian deserowych: Arkadia,Nero,Lilla,Aurora,Iza Zawilska,Agat Duński,Canadice,Regina,Einset Seedles w rządku dowrucone w stronę południową.I tak myślałem żeby ułożyć matę czarna na ziemi pod nimi i prowadzić ich w formie bezpiecznej pieści przy ziemi.Co o tym myślicie??
Do tego prowadzenia nadaję się: Nero, Arkadia, Lilla, Iza Zaliwska, Aurora, Agat Doński.
kuneg napisał(a):
Rozumiem, że forma "pięści" to jest to samo co "głowa".
Pomysł jest O.K. Na zimę zdejmiesz matę i obsypiesz krzewy koczykiem ziemi na wysokość 30-40 cm.
Żeby nie usypywać piramid, pień nie może być wyższy niż 8-10 cm.
tomekb1 napisał(a):
A ja do końca nie jestem przekonany do tych głów. Czy nie macie potem problemów z gronami dotykającymi ziemi?
Nie, pod warunkiem usunięcia dolnych kwiatostanów.
kuneg napisał(a):
.
Jak założy matę, to już z całą pewnością grona nie będą dotykać ziemi.
kuneg napisał(a):
.... Kwiatostany nie wyrastają przecież z najniższych pąków na latorośli.
Na odm. Rondo kwiatostany wydają nawet pąki przy nasadowe, a odmianach Arkadia, Lilla, Nero, Iza, Aurora, Agat Doński z pierwszych oczek i to nie małe.
kuneg napisał(a):
Poza tym chyba nie wszystkie odmiany będzie ciął krótko, bo niektóre nie owocują z najniższych pąków. Zapewne długość cięcia dostosuje do odmiany.
Tak, nie wszystkie odmiany tolerują krótkie cięcie.
kuneg napisał(a):
Ja bym się bardziej martwiła przymrozkami przygruntowymi na wiosnę przy tak niskim prowadzeniu, ale jeśli będzie miał blisko swoje krzaki, to chyba da radę je przykryć na noc choćby kartonami.
Metoda się sprawdza przy krótkotrwałych przymrozkach -1,5-2 stopnie.
tomekb1 napisał(a):
...a jak są wiosny z przymrozkiem to mam ujemną temperaturę nawet na 2 metrach wysokości, więc nie ma różnicy czy krzewy prowadzone są tuż przy ziemi czy wyżej. Zresztą zawsze okrywam.
Prowadzisz uprawę w trudnym siedlisku, nie zazdroszczę, podziwiam za wytrwałość. Często cały wysiłek idzie na marne.