Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 20:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 15:16 
Kiper
Kiper

[quote="wojtekb"]
:lol: :lol: Pewnie tak, ale ile zajmie Ci wiosną, wpierw odkrycie powiedzmy 200 krzewów, potem ich przycięcie, a następnie okrycie pulchniejszą ziemią?.[...]
pozdrawiam Wojtek

nie wiem ile mi by to zajęło, ale gdzieś tutaj czytałem, że okrywanie winnicy to przejazd traktorkiem z pługiem - 1godz i gotowe, natomiast odkrywanie ręczne trwa tydzień....

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 16:02 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"]....... tym bardziej, że zima tego roku ma być łagodna.

Grzesiu byłeś u wróżki :) ?? bo meteorologom prognozy nawet na 3 dni nie zawsze się sprawdzają

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 16:27 
mistrz
mistrz

[quote="posy"]
Kopczyk o pokrywie ziemii ok 10cm od pąków podwyższa temperaturę o ok 10 stopni. Jest to wystarczające dla naszych warunków klimatycznych, tym bardzie, że zima tego roku ma być łagodna.

Eeeeeee, cudów takich nie ma :D Umówmy się że to tylko nieprecyzyjne sformułowanie. Przecież ktoś może wyciągnąć daleko idące i mylące wnioski i ... zagotuje krzaki.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 16:44 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="Ganz"][quote="wojtekb"]
okrywanie winnicy to przejazd traktorkiem z pługiem - 1godz i gotowe, natomiast odkrywanie ręczne trwa tydzień....

Tylko weź fakt że nikt nie ma pługów jednoskibowych, chyba ze taki do traktorka ogrodniczego.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 17:43 
Ekspert
Ekspert

[quote="Funkmaster"][quote="Ganz"][quote="wojtekb"]
okrywanie winnicy to przejazd traktorkiem z pługiem - 1godz i gotowe, natomiast odkrywanie ręczne trwa tydzień....

Tylko weź fakt że nikt nie ma pługów jednoskibowych, chyba ze taki do traktorka ogrodniczego.

Tak się składa, że wojtekb tego nie napisał, odpowiedział tylko ciankowi jak postąpić z okrywaniem tegorocznych krzewów :wink: . Cięcie i okrywanie starszych krzewów, to już trochę inna bajka.

wojtekb pozdrawia :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 19:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="Darchom"][quote="posy"]
Kopczyk o pokrywie ziemii ok 10cm od pąków podwyższa temperaturę o ok 10 stopni. Jest to wystarczające dla naszych warunków klimatycznych, tym bardzie, że zima tego roku ma być łagodna.

Eeeeeee, cudów takich nie ma :D Umówmy się że to tylko nieprecyzyjne sformułowanie. Przecież ktoś może wyciągnąć daleko idące i mylące wnioski i ... zagotuje krzaki.
Może i użyłem złego sformułowania, bo w rzeczywistości kopczyk nie podwyższa temperatury, ale ogranicza dostęp mrozu do mpąków j/w.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 19:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguskac"][quote="posy"]....... tym bardziej, że zima tego roku ma być łagodna.

Grzesiu byłeś u wróżki :) ?? bo meteorologom prognozy nawet na 3 dni nie zawsze się sprawdzają
Wiesz, że moje prognozy dobrze się sprawdzają, ale nie w Twoim regionie :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 20:31 
mistrz
mistrz

Czy ktoś oglądał prognozę pogody.Koledzy mamy pierwsze mrozy i co nieco śniegu.Posy ma racje nie ma co przeginać z ty przykrywaniem,nikt się nie targnie na swoje życie z powodu przemarzniętej sadzonki czy krzewu.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 09:41 
mistrz
mistrz

[quote="cianek"][quote="posy"]
W związku z tym, młode krzewy przycinam od razu na dwa oczka, rana zasycha i na wiosnę jest ograniczony płacz winorośli. Nie mam problemów z zalewaniem oczek :D

Czy przy takim krótkim przycięciu mimo zakopcowania jest realne zagrożenie, że krzew przy większych i długotrwałych mrozach ( zima bez śniegu ) zostanie uszkodzony przez mróz?

Posy czy zdarzyło Ci się, że taki krzew nie przetrwał zimy?

Pytam bo próbuję wybrać dla siebie jak najlepszy wariant. Pozostawienie 4-5 oczek zwiększa chyba szansę, że jakiś pąk nie przemarznie - czy się mylę?

Ja tak robiłem ze swoimi krzaczkami ( sadzone w kwietniu 2007r.) Na jesieni 2007 przycinałem na 2-3 oczka następnie przykrywałem ziemią i na wiosnę wszystko było OK. Zero strat, zero płaczu łuz, wszystkie bardzo ładnie przezimowały.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 10:21 
Kiper
Kiper

no dobra to pojadę po bandzie, ale mówią, że nie ma głupich pytań:
ja rozumiem, ze płacz krzewu to wydzielanie nadmiarowych soków przez otwartą ranę (po cięciu, system korzeniowy przecież powinien produkować więcej soków niż jest w stanie odebrać przycięty krzew). Zatem, czy ograniczając płacz tnąc jak najwcześniej, aby rany się zabliźniły jednocześnie jesteśmy w stanie zwiększać wzrost latorośli ? (bo logicznie myśląc - nie wydalone przez ranę soki "pójdą" w młode latorośle). I analogicznie - czy zwiększony płacz jest w stanie zmniejszyć/spowolnić wzrost latorośli?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 10:50 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="Funkmaster"][quote="Ganz"][quote="wojtekb"]

a ja tam używam jednoskibowego do traktora, 20 min i 150 krzaków ładnie przysypanych, wymagana druga osoba.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 13:27 
mistrz
mistrz

[quote="Ganz"]no dobra to pojadę po bandzie, ale mówią, że nie ma głupich pytań:
ja rozumiem, ze płacz krzewu to wydzielanie nadmiarowych soków przez otwartą ranę (po cięciu, system korzeniowy przecież powinien produkować więcej soków niż jest w stanie odebrać przycięty krzew). Zatem, czy ograniczając płacz tnąc jak najwcześniej, aby rany się zabliźniły jednocześnie jesteśmy w stanie zwiększać wzrost latorośli ? (bo logicznie myśląc - nie wydalone przez ranę soki "pójdą" w młode latorośle). I analogicznie - czy zwiększony płacz jest w stanie zmniejszyć/spowolnić wzrost latorośli?

Ganzo nie jestem biologiem ale w swoich nasadzeniach nie zauważyłem aby jesienne cięcie spowodowało lepszy/gorszy wzrost latorośli :D Myślę, że to akurat nie ma znaczącego wpływu na tą kwestię.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 14:03 
przedszkolak
przedszkolak

Ten placz winorosli ma inny powod. W lozie sa kapilarne tkanki ktore prowadza wode. I one prowadza tez jak sie obetnie, bo nie wiedza lepiej :lol: i ot dlatego placze. A dopiero pod koniec zimy, bo juz korzenie pobieraja wode.
Jak kiedys ci pobierali krew z palca do cienkiej rurki to widziales, ze krew sama idzie do gory. I ten placz zupelnie nie uszkadza winorosli.
Jedyne co jest, to ta otwarta rana, przez ktora moga jakies grzybiska przejsc. Im cieplej tym szybciej ta rana sie zamyka, dlatego w sumie sie powinno ciac na poczatek wiosny a nie jeszcze w zimie.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 14:16 
Kiper
Kiper

Posy niedawno pisał, że wcześniejsze - jesienne cięcie prowadzi do zasklepienia ran i minimalizacji płaczu.... już nic nie kumam..... :wink:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 14:32 
przedszkolak
przedszkolak

To ja juz zadnych nowych tez nie chce rozpowszechniac, ale mam swoje zdanie, bo troche biologi sie uczylam :)
Kiedys (i czesto jeszcze do tej pory) sie cielo jesienia drzewka owocowe i smarowalo rany. A juz znani biolodzy pisza, ze smarowanie nic nie pomoze, a bez smarowania drzewko wiosna same tworzy srodki przeciw grzybami (sa w soku, a soku na jesien i zimy prawie nie ma, bo w spoczynku). To jest fakt.
Winorosl nie jest drzewkiem ale pomiedzy. I moim zdaniem przed chorobami w czasie spoczynku sie nie obroni. Juz napisalam, czemu placze, a jak sie nie wie czemu, to sie tego boi :?
Nie jest to nic zlego, a nawet dobre, bo sie wie, ze roslina juz ma soki i jakby sie przywlekl jakis grzyb to by se lepiej poradzila. To nie znaczy, ze przy cieciu jesienia bedzie chorowac, a wiosna nie, ale lepsze mozliwosci sie jej da. A dlaczego jesienia nie placza, bo w spoczynku juz sa, rany pozniej przysychaja

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1