Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 05:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2015, 11:14 
nowicjusz
nowicjusz

Wtrącę swoje 3 grosze z leśnej praktyki.
Słupki odległość max 6m, opalone na wysokości ziemia- powietrze. Lepiej wkopywać "do góry korzeniem". Siatka wkopana dołem na jakieś 10 cm, jak trzeba, przyszpilona. Warto posadzić np. żywopłot, lisy, psy nie będą chciały się przekopywać. Całość napięta sprężyście ale bez przesady, jak będzie jak struny, zwierzak się przeszatkuje albo siatkę porwie. Górny drut nośny wkładany w ukośne nacięcie słupka, na słupku min 6 skobli. Jak z wiekiem skoble się zluzują, siatka pozostanie na słupku. U mnie w dębowych skoble po 5-ciu latach wymagają dobicia. Dębowe słupki warto obedrzeć piłą z kory i bielu w płaszczyźnie przybicia, skobel bity w twardziel trzyma długo. Koniecznie ocynkowany. Odległośc między słupkami tyczy się standardowej grubości drutu, medium i lighty nadają się tylko tam, gdzie nie ma dzików i jeleni.
U mnie jest 160/15/23 M i L, słupki co 5m. Od zagrodzenia żadnej wizyty saren nie miałem. Wcześniej było bardzo źle.

Alternatywa dla akacji, dębu i modrzewia:
http://www.zslp.pl/produkty.php?id=19&r=100
Produkują też siatkę, będę mógł o niej coś napisać za rok.

PostNapisane: niedziela, 5 kwietnia 2015, 14:43 
czeladnik
czeladnik

Dodam coś od siebie bo temat nie jest mi obcy. W latach 2011-2012 zrobiłem ogrodzenie ponad 400metrowe działki pod zalesienie. Bazowałem głównie na kołkach wierzbowych długich na 2,5-2,7m około 10-15cm średnicy, które w większosci się ukorzeniły, inne grabowe, czeresniowe, jesionowe czy sosnowe zaczynają po trzech latach sie łamać przy gruncie.Wiem że takie ukorzenione wierzby to w zadzadzie drzewa, ale odrosty dwa razy do roku odcinam sekatorem i wygląda to dobrze. Teraz przy świerzozakładanej winnicy zauważyłem powygryzane w całosci 1roczne sadzonki także ogrodzenie mus. Postawiłem na drewniane telefoniczne słupy które są już zaimpregnowane odpowiednio a dodatkowo maluję te część od dołu miksturą lepiku i ropy kopalnianej. Zależy mi trochę na estetyce i trwałosci. Ale jeśli ktoś chce tanio i szybko to polecam wierzbę.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

-- niedziela, 5 kwietnia 2015, 15:43 --

Ogrodzenie winnicy (w sumie 130mb, 38 słupów FI 15-20cm) skończone. Bawiłem się cały marzec, ręce mariana bo wszystko ręcznym świdrem solo (nie chodzi o firmę ale że samiuśki). Po świętach sadzonki mają przyjechać z e-sadzonka. Może ktoś wie w jakiej temperaturze byłoby je można najbezpieczniej przechować jakby pogoda nie dała posadzić?
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: niedziela, 5 kwietnia 2015, 15:52 
Ekspert
Ekspert

W lodówce albo zimnej piwnicy ok +5.

PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 16:08 
czeladnik
czeladnik

Odpisali mi jednak ze sklepu e-sadzonka że wysyłkę zaczynają 13kwietnia. Z mojego doświadczenia i z prognoz pogody wolałbym jednak ten tydzień. Przysłali komuś z was sadzonki wcześniej?

-- niedziela, 21 czerwca 2015, 21:34 --

Porobiłem szpalery. Portugalce przyjeły się i rosną dobrze, na 75 jednemu sie zmarło.
ObrazekObrazekObrazek

-- piątek, 25 września 2015, 16:56 --

wygląd na 23 wrzesnia ObrazekObrazek

-- piątek, 25 września 2015, 17:01 --

Jeszcze zobaczcie jak to miejsce wyglądało półtora roku temu 18 kwietnia 2014r Obrazek

PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 16:13 
Ekspert
Ekspert

Bardzo ładne przyrosty jak na ten roku. Musi być dobre miejsce na winnicę. Gratulacje.

PostNapisane: piątek, 14 lipca 2017, 09:34 
nowicjusz
nowicjusz

Myślę, że nie musisz tu nic poprawiać, sam mam bardzo podobne ogrodzenie z siatki takiej jak tu: http://www.supico.pl/siatki-lesne i kołków. Kołki kupowałem gotowe i je mocno impregnowałem, ziemia u nas dość twarda, więc nie musiałem wkopywać jakoś głęboko i takie ogrodzenie daje radę i sprawdza się bardzo fajnie :)

PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2017, 18:56 
czeladnik
czeladnik

Rafalllo napisał(a):
Myślę, że nie musisz tu nic poprawiać, sam mam bardzo podobne ogrodzenie z siatki takiej jak tu: http://www.supico.pl/siatki-lesne i kołków. Kołki kupowałem gotowe i je mocno impregnowałem, ziemia u nas dość twarda, więc nie musiałem wkopywać jakoś głęboko i takie ogrodzenie daje radę i sprawdza się bardzo fajnie :)

Zdajesz sobie sprawę że odpowiadasz na post sprzed dwóch lat? :)

PostNapisane: piątek, 21 lipca 2017, 10:39 
mistrz
mistrz

Bo to pewnikiem po prostu reklama ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1