stwor napisał(a):
ou812 napisał(a):
Nadal nie mogę się zdecydować czy warto dopłacać do tej o grubszych drutach...
Moim zdaniem to zależy czy po sąsiedzku łażą sarny, dziki - jeżeli nie są widywane w pobliżu działki to moim zdaniem nie warto. Jeżeli bywają to dałbym grubszy. Chwilowo nie kojarzę innych intruzów dla których ta różnica w grubości druta miałaby znaczenie - bo na pewno nie dla intruza na dwóch nogach.
No cóż - jest to stosunek kosztów do prawdobodobieństwa wystąpienia zdarzenia

Zawsze można posadzić kilka młodych jabłonek - myślę, że "w razie czego" sarny je zdecydowanie wolą od winorośli

Jeżeli nie ma dużego zagrożenia od zwierzyny typu dziki i nachalne sarny tak jak u Agi to pewno nie ma sensu przepłacać za siatkę.Jeśli siatkę nie wkopujemy głębiej w ziemię to dobrze byłoby przyszpilić np. w dwóch miejscach pomiędzy słupkami co zmniejszy możliwość podciągania siatki do góry przez zwierzaki.Dobór siatki i jej typ do ogrodzenia terenu winnicy powinno się opierać na kilku przesłankach ;co chcemy chronić i przed kim.
Jeżeli oprócz winorośli mamy inne nasadzenia a więc drzewka owocowe,krzewy owocowe typu jagoda kamczacka,borówki amer.,młode iglaki to warto zabezpieczyć teren przed zającami,które raczej nie niszczą winorośli ale potrafią kompletnie obciąć młode pędy na pozostałych roślinach.
W swoim ogrodzeniu zastosowałem siatkę na zające.
http://allegro.pl/siatka-lesna-super-ge ... 49526.html.
Przez oczka 15/15 zając potrafi przejść,dlatego do pewnej wysokości warto dać gęstsze oczka.
Natomiast cena za słupki jest sprawą otwartą,warto negocjować i poszukać drugie alternatywne miejsce podobnego materiału aby mieć skalę porównawczą i możliwość wyboru lepszej oferty.Cena 8 zł za okrąglaka z modrzewia o średnicy od 10 do 15 cm.to nie jest żle,gdyby jeszcze udało się w tej cenie dostać odcinek 3m.to byłoby ok.
U nas w tartakach tzw. "stemple" ze świerka o różnej średnicy,grubsze już są cięte przez pół,dł.2,70m.kosztują 6zł.
Podaję linka z ciekawą ofertą.
http://allegro.pl/stemple-steple-budowl ... 84347.html_________________
Pozdrawiam - Janek