Teraz jest sobota, 20 grudnia 2025, 12:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 9 stycznia 2013, 21:54 
Ekspert
Ekspert

zypsek napisał(a):
wielkopolanin napisał(a):
jano A jaka jest średnica twoich słupków, jak długo trzeba opalać słupki żeby dłużej postały w ziemi?

Opalanie niewiele daje ,podobnie jak smarowanie .Nalezy odizolować około 40 cm na granicy ziemia powietrze. Ja owijałem folią-owijką ale jest ona zbyt delikatna, choć z drugiej strony dobrze przylega, a o to mniej wiecej chodzi.

Skuteczność z opalaniem słupków już sprawdziłem kiedy prowadziłem plantacje malin,"opalenie" to nie mam na myśli okopcenie,ale kilkumilimetrowa warstwa węgla drzewnego jaka powstanie po solidnym opaleniu.

Natomiast owijanie materiałem izolacyjnym musi być poprzedzona nałożeniem na drewno substancji klejącej(smoła,lepik,asfalt)jak by to nie nazwać i musi być zrobione solidnie ponieważ w przypadku dostania się wody pomiędzy izolacje a drewno to procesy gnilne będą jeszcze bardziej destrukcyjne jak bez jakichkolwiek zabiegów.Faktem jest,że najbardziej narażone jest drzewo na styku ziemia powietrze np.dąb,ale w przypadku drzewa iglastego to również i w ziemi bez zabezpieczenia drewno ulega procesom gnilnym.Ma tutaj znaczenie też teren (podmokły,suchy)i rodzaj gleby (glina,piasek).
Do instalacji ogrodzenia użyłem słupki od średnicy ok.10cm. i powyżej tej średnicy.

PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2013, 22:44 
mistrz
mistrz

jano napisał(a):
zypsek napisał(a):
Natomiast owijanie materiałem izolacyjnym musi być poprzedzona nałożeniem na drewno substancji klejącej(smoła,lepik,asfalt)jak by to nie nazwać i musi być zrobione solidnie ponieważ w przypadku dostania się wody pomiędzy izolacje a drewno to procesy gnilne będą jeszcze bardziej destrukcyjne jak bez jakichkolwiek zabiegów.Faktem jest,że najbardziej narażone jest drzewo na styku ziemia powietrze np.dąb,ale w przypadku drzewa iglastego to również i w ziemi bez zabezpieczenia drewno ulega procesom gnilnym.Ma tutaj znaczenie też teren (podmokły,suchy)i rodzaj gleby (glina,piasek).
Do instalacji ogrodzenia użyłem słupki od średnicy ok.10cm. i powyżej tej średnicy.

Jest taki specjalny materiał który skutecznie zabezpiecza na granicy ziemia-powietrze. Nazywa się taśma DENSO. Jest używany przy zabezpieczaniu słupów elektrycznych. Mogą być jednak problemy z jego zakupem.
Pozdrawiam
Eugeniusz

PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2013, 23:24 
Kiper
Kiper

Ależ skąd! Np. tu
http://www.unisan.net.pl/-p-137.html

PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2013, 23:39 
Ekspert
Ekspert

Te podłe małpy rude (czytaj - sarny) sforsowały mi znów siatkę !!! Jak porządnie podwyższyłam i zabezpieczyłam z góry, to znalazły takie miejsce, gdzie podniosły dołem :roll: Kłaków przy tym nawyrywały sobie, ale wlazły :evil:
Na szczęście winorośli nie ruszyły, ale pogryzły aronie, porzeczki i jagody kamczackie ... Nie potrafiły wyleźć tą samą drogą, bo było pod górkę a nie z górki (skarpa) więc tak długo biegały po podwórku, aż wpadły przed dom i przeskoczyły nad niską furtką :lol:

Specjalnie chodziłam ich tropami, by wybadać jakim cudem znów mnie przechytrzyły i sprawdzić kierunki przemieszczania się :mrgreen:

PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 10:44 
Ekspert
Ekspert

Musiały być w pewnych miejscach znaczne prześwity pod siatką że sarny wybrały taką metodę sforsowania ogrodzenia,sposób bardziej podobny dla zajęcy lub dzików. Wydaje się to trochę dziwne,ale jak widać z opisu jest prawdziwe.

PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 17:37 
czeladnik
czeladnik

aguskac Miałaś od dołu jakiś drut naciągowy do którego była przyczepiona siatka? Jakie masz wysokie ogrodzenie że nie mogły go przeskoczyć i szukały innego wejścia?

PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 20:01 
Ekspert
Ekspert

Żadnych naciągów od dołu nie było i miejscami faktycznie siatka była z 15cm nad ziemią. Ale to było w gęstych krzakach. Nie sadziłam, że tamtędy będą się pchały, a jednak. Może tak im się zjechało z górki... Ogrodzenie ma 1,60, ale jest wśród drzew przeważnie, tylko w kilku miejscach nie ma gałęzi nad siatką. Tam gdzie nie ma gałęzi u góry siatka została podwyższona.

Dziś zrobiłam kolejny obchód, bo sad nieziemsko wprost stratowany. Dla mnie to bardzo dziwne, ale w 3 miejscach była rozciągnięta siatka i musiały dostać się miedzy oczkami :shock: Widocznie wchodziły spokojnie i szukały sposobów, natomiast miały już problem z wydostaniem się w drugą stronę i wtedy wpadały w popłoch.
Siatka niestety była "dostana" i ma duże oczka. Dokupiliśmy jeszcze 50m bo trochę brakło i ta jest o niebo lepsza, gęsta i nie do przebycia.

PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 22:57 
Ekspert
Ekspert

Potwierdzam że potrafi przejść przez te większe oczka ale to w popłochu. Stałem kiedyś u mnie koło takiej sprytnej sarny i zajęło jej to 30sek. 8) :lol:

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 22:04 
Ekspert
Ekspert

Dziś to był już pogrom w moim ogrodzie, były wszędzie zdeptały kilometry w tę i nazad... Na świeżym śniegu tropów była masa. Przed domem, wokół domu, na skalniaku... o sadzie nie wspomnę... Rano ostatnie 3 spóźnialskie pogoniliśmy otwierając bramę.
Nawet nie chodziłam sprawdzać którędy tym razem się wdarły :roll:

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 22:22 
Ekspert
Ekspert

Wpuść Aga w zagrodę pracowitego szybko szczekającego psa :mrgreen: to z pewnością pozbawi pewności siebie najeżdzców :evil: Twojej działki...

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 22:45 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):
Dziś to był już pogrom w moim ogrodzie, były wszędzie zdeptały kilometry w tę i nazad... Na świeżym śniegu tropów była masa. Przed domem, wokół domu, na skalniaku... o sadzie nie wspomnę... Rano ostatnie 3 spóźnialskie pogoniliśmy otwierając bramę.
Nawet nie chodziłam sprawdzać którędy tym razem się wdarły :roll:

Ustal Koło Łowiecki, z tego terenu, zaproś Panów(nie) na szacowanie strat i domagaj się odszkodowania. Zamiast jeździć nocami po ambonach, niech sobie usiądą jednej nocy w Twoim sadzie. No chyba, że teraz okres ochronny. Tego nie wiem bo nie poluję.

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 22:51 
Ekspert
Ekspert

na jabłka przychodza do sadu ... leżały pod drzewami spadówki?
Jak tak to okazyjne wypuszczanie psa nic nie da.

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2013, 13:59 
Ekspert
Ekspert

Psa trzeba na stałe :lol: spadów pod drzewami bez liku, ale już raczej tak roztratowane, że niewiele tam się da pojeść. One raczej rozgrzebują śnieg i jedzą dorodną trawkę, ale czy muszą akurat na moim podwórku. Wciągają też gałązki aronii, porzeczek, suchodrzewu, tuj, świerków, sosenek..... kurcze.... sosenek to im w lesie do licha nie brak, a przypięły się do moich... małpy rude!!!

Ja sama chyba na sarninę zapoluję, jakieś wnyki albo bo... :mrgreen: :mrgreen: :lol:

Dziś zostawiliśmy otwartą furtkę za sadem, szybciej sobie poszły i nie trzeba ich było rano wyganiać.

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2013, 15:33 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):

Ja sama chyba na sarninę zapoluję, jakieś wnyki albo bo... :mrgreen: :mrgreen: :lol:

Jak tak, to może to http://allegro.pl/luk-kolczan-3-strzaly ... 76795.html :):)

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2013, 18:18 
mistrz
mistrz

Codzienny widok z okna. W sumie nie narzekam.
Na dole siatki (tam gdzie widać slady) jest "załatana" dziura, którą chodzą dziki.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

http://imageshack.us/photo/my-images/266/sarnys.jpg/

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1