Teraz jest poniedziałek, 29 grudnia 2025, 18:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lutego 2009, 20:43 
Kiper
Kiper

Żeby było śmieszniej w kilku winnicach w Niemczech widziałem (-liśmy) tylko słupki drewniane a czasem przelotowe profile stalowe a skrajne drewniane.

Ale głupi ci Rzymianie wrrrrrróć, Niemcy. 8)

J

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 lipca 2009, 15:32 
mistrz
mistrz

Moją nowo projektowaną winniczkę 20 arów chcę prowadzić w sposób możliwie ekologiczny, także pod względem wizualnym. W związku z tym mam pytanie o słupki.

Od dziś mam dostęp do sporej liczby dorodnych, długich gałęzi dębowych :twisted: . Niektóre mają malutki zakręcik, ale pion trzymają. Czy moge je wykorzystać jako słupki przelotowe? Do sznura Guyota potrzebne są takie ok. 1,7m i takich sporo znajdę. Czy nadadzą sie po:

1. zdjęciu kory
2. przesuszeniu
3. zaimpregnowaniu
?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 lipca 2009, 19:00 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="MAF"] Do sznura Guyota potrzebne są takie ok. 1,7m...
...nad ziemią i jakieś 0,4-0,5m pod ziemią, co da razem 2,1-2,2m. Pewnie sam byś się domyślił ;)

Jednak zanim wkopiesz na 20 arach te 180 słupów i przypniesz te 8 km drutu, pogadaj z kimś, kto takie słupy ma. Np. z Jurkiem - właśnie mu się walą i właśnie wymienia na stalowe. I nie bardzo ładnie sie przy tym wyraża.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 00:06 
Ekspert
Ekspert

Maćku, to co piszesz o słupkach metalowych jest prawdą. Ale ja mam do Ciebie pytanie jako do bardziej doświadczonego w uprawie o profile włoskie na słupki przelotowe, bo wiem, że krańcowe muszą być solidne(w moim przypadku będą to drewniane okrąglaki z sosnowego drzewa, wysuszone i zaimpregnowane) o grubości ok. 10cm. Czy jak dam takie krańcowe i przelotowe te, którę Ci pokażę w linku, czy to ma szansę powodzenia.?
http://www.winnica.shop.pl/product.php/ ... i,858.html
Wiem już, że przelotowe nie muszą wytrzymywać takich napięć drutów jak skrajne, bo tylko podtrzymują te druty, jeśli więc skrajne dam mocne z odciągami, czy podporami, to te profile wystarczą. Zaznaczam, że rzędy mam krótkie, to znaczy max. 20m, co wynika z układu mojego poletka pod winorośle.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 05:46 
Ekspert
Ekspert

[quote="MAF"]Moją nowo projektowaną winniczkę 20 arów chcę prowadzić w sposób możliwie ekologiczny, także pod względem wizualnym. W związku z tym mam pytanie o słupki.

Od dziś mam dostęp do sporej liczby dorodnych, długich gałęzi dębowych :twisted: . Niektóre mają malutki zakręcik, ale pion trzymają. Czy moge je wykorzystać jako słupki przelotowe? Do sznura Guyota potrzebne są takie ok. 1,7m i takich sporo znajdę. Czy nadadzą sie po:

1. zdjęciu kory
2. przesuszeniu
3. zaimpregnowaniu
?

Dęba sobie od razu odpuść, szczególnie takiego, który ma dużo bieli (gałęzie). Spróchniej ci to w ciągu 3-4 lat. Jak zależy ci na drewnianych i trwałych to tylko robinia (akacja).
http://www.polomia.pl/index.php?strona=slupki_akacjowe

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 06:01 
mistrz
mistrz

OK, przekonaliście mnie. Szkoda mi tylko to wszystko zużyć na ognisko

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 08:06 
Ekspert
Ekspert

[quote="lantan"]Maćku, to co piszesz o słupkach metalowych jest prawdą. Ale ja mam do Ciebie pytanie jako do bardziej doświadczonego w uprawie o profile włoskie na słupki przelotowe, bo wiem, że krańcowe muszą być solidne(w moim przypadku będą to drewniane okrąglaki z sosnowego drzewa, wysuszone i zaimpregnowane) o grubości ok. 10cm. Czy jak dam takie krańcowe i przelotowe te, którę Ci pokażę w linku, czy to ma szansę powodzenia.?
http://www.winnica.shop.pl/product.php/ ... i,858.html
Wiem już, że przelotowe nie muszą wytrzymywać takich napięć drutów jak skrajne, bo tylko podtrzymują te druty, jeśli więc skrajne dam mocne z odciągami, czy podporami, to te profile wystarczą. Zaznaczam, że rzędy mam krótkie, to znaczy max. 20m, co wynika z układu mojego poletka pod winorośle.

Nie widziałem włoskich słupków w użyciu. Pewnie nie różnią się znacznie od niemieckich - musiałbyś pogrzebać nieco dokładniej w necie, zwracając uwagę na grubość blachy i grubość ocynku. Sam, bez badań, wybrałbym raczej niemieckie, bo pewnie zostały zaprojektowane do klimatu bardziej zbliżonego do naszego, niż włoskie.
Co do słupów krańcowych nie bawiłbym się w drewno: w systemie są również krańcowe słupy stalowe. Jedną z podstawowych zalet systemu jest to właśnie, że stanowi system - przewidziano i sposób wbijania słupów, i mocowania drutów, i szybkiej zmiany ich wysokości, i zrzucania na czas cięcia. Jak sobie w ten system wpakujesz coś niesystemowego, to możesz mieć problem. Ja mam betonowe słupki własnego pomysłu (bo stalowe wtedy były jeszcze niedostępne) i cierpię z tego powodu.

Wiem, że słupki ma w swojej ofercie Browamator, zdaje się, że ma (miała?) e-sadzonka.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 09:27 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"]Ja mam betonowe słupki własnego pomysłu (bo stalowe wtedy były jeszcze niedostępne) i cierpię z tego powodu.

Czemu cierpisz? Ja betonowe wybrałem świadomie, bo przynajmniej nikt mi ich nie ukradnie (nie mieszkam przy winnicy)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 10:38 
Ekspert
Ekspert

Aj, Kuba, bo se druty poumieszczałem w otworach, a teraz, żeby zmienić ich wysokość, czy rozstaw, musiałbym wywlekać z tych otworów (drut w takich sytuacjach zachowuje sie jak żywy) i robić jakieś dodatkowe mocowania.
Poza tym naciągi mam rozwiązane do d..., a zmiana tego stanu rzeczy wymaga z kolei dorobienia 80 szt. zaczepów na łańcuszki. Zrzucanie drutów do cięcia jest bardzo wygodne, a w przypadku betonowych - niemożliwe. No chyba, żeby znów opracować i podorabiać jakieś uchwyty.

Fakt - zabetonowany słupek betonowy ukraść trudno, a i nie bardzo jest po co.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2009, 07:31 
mistrz
mistrz

[quote="MAF"]OK, przekonaliście mnie. Szkoda mi tylko to wszystko zużyć na ognisko

Nie żałuj. To ich właściwe przeznaczenie :lol:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2009, 07:38 
mistrz
mistrz

[quote="Maciej"]Jednak zanim wkopiesz na 20 arach te 180 słupów i przypniesz te 8 km drutu, pogadaj z kimś, kto takie słupy ma. Np. z Jurkiem - właśnie mu się walą i właśnie wymienia na stalowe. I nie bardzo ładnie sie przy tym wyraża.

Święte słowa Maćku! No i jeszcze kwestia pracochłonności instalacji słupków. Do drewnianych trzeba wykopać dziury o gł. 50-70 cm, wstawić słupki, dokładnie ubić ziemię. Na kilka arów - kilka dni roboty. Metalowe wbija się, z użyciem specjalnego, bardzo prostego do wykonania we własnym zakresie pośrednika, w tempie 40-50 szt. na jedno popołudnie (to moje doświadczenie w ekstremalnie kamienistej glebie, praktycznie nie zdarzało mi się wbicie słupka bez trafienia na kamień).

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 09:14 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"] No chyba, żeby znów opracować i podorabiać jakieś uchwyty.

http://www.youtube.com/watch?v=-b98tOon8W8

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 10:32 
Kiper
Kiper

Mam firmę, która wykona bez problemów takie mocowania na cyfrowej giętarce.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 10:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="Jurek"]Metalowe wbija się, z użyciem specjalnego, bardzo prostego do wykonania we własnym zakresie pośrednika, w tempie 40-50 szt. na jedno popołudnie (to moje doświadczenie w ekstremalnie kamienistej glebie, praktycznie nie zdarzało mi się wbicie słupka bez trafienia na kamień).

Metalowe słupki to na prawdę piękna sprawa i wygoda - tylko je oglądałem i podziwiałem, jakby mi były potrzebne to nad innymi nawet bym się nie zastanawiał.
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 21:03 
mistrz
mistrz

Ogrodzenia, rusztowania ... czas na naciągi.

Stosował ktoś może zamiast drutów pomocniczych sznurek rolniczy ? :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1