Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 02:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2009, 09:01 
Kiper
Kiper

[quote="tomek"]
Cytuj:
A taki zwyczajny kształtownik (powiedzmy kątownik 40*40*3 w cenie 16 zeta za 2,5 mb) zalany w ziemi betonem (lub wcześniej np przy pomocy rury kanalizacyjnej fi 100 długości np 50 cm robimy szalunek na beton i w nim umieszczamy wspomniany kształtownik - 25 kg wylewki betonowej to koszt od 10-17 zeta) będzie odpowiednio wytrzymały ?[
...tylko po co ten beton?

Dziadek2 ma rację :D
Próbowałem bez betonu i z betonem.
Wniosek jeden - słupki zalane betonem nie krzywią się nawet na milimetr.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2009, 22:17 
Kiper
Kiper

Card,
twoje rozwiązanie wygląda naprawdę solidnie...
Tylko, czy przy tej ilości betonu, jaką użyłeś do zabetonowania słupków, potrzebne są jeszcze te słupki podporowe?
Wydaje się, że podpory owszem, ale gdy nie betonujesz???

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2009, 22:32 
Kiper
Kiper

W zasadzie masz rację Beny, ale...
Kupowałem standardowe rury 7 metrowe.
Po cięciu na odcinki 2,5m zostawał mi odpad równy 2m. Idealny na podporę. Podpory posiadają betonowe "stopy", by nie wchodziły w ziemię.
Wygląda to może nazbyt solidnie ale wiem, że dzięki temu, niezależnie od siły naciągu drutów i ich obciążenia, mam spokój na wiele, wiele lat.
Dla mnie uprawa winorośli to tylko przyjemność. Nie chcę jej stracić użerając się co 2-3 lata z poprawianiem słupków.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 17:49 
mistrz
mistrz

Obrazek[/quote]

Card, lałeś beton w ziemię ? I drugie pytanie, jak głęboko masz ten beton i jaki masz odstęp pomiędzy słupkami ?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 14:57 
Ekspert
Ekspert

[quote="Darchom"]Obrazek

Card, lałeś beton w ziemię ? I drugie pytanie, jak głęboko masz ten beton i jaki masz odstęp pomiędzy słupkami ?[/quote]

Ludzie... po co się tak męczyć.
Na prawdę słupki betonowe i odciągi wystarczą, a nie wiem czy nie taniej nie mówiąc o robociźnie!
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 16:15 
mistrz
mistrz

[quote="heavy"]

Na prawdę słupki betonowe i odciągi wystarczą, a nie wiem czy nie taniej nie mówiąc o robociźnie!

A podoba Ci się taki beton ? 50kg czegoś co z czasem zacznie się sypać i wyglądać jak ogrodzenie PGR'u :P Oczywiście słupki metalowe też się sypią ale zdecydowanie łatwiej można o nie zadbać. Z drugiej strony są różne gusty, ja wole słupki metalowe.
Co do kosztów to wcale nie jestem taki pewien czy ten beton jest aż tak opłacalny. Rzecz w tym jaki dobrać profil słupków żeby miały optymalną wytrzymałość przy minimalnej cenie.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 16:37 
Ekspert
Ekspert

To ja tu jestem jednym z nielicznych wyjątków, bo stawiam drewniane, żeby było ładniej :) Rusztowanie będę robić przy domu, więc chcę, żeby to estetycznie wyglądało, planuję pomalować je drwnochronem. Drewna u nas dostatek. No, ale przy ok 70 planowanych krzewach można wymieniać słupki co parę lat. W tym roku muszę ich wkopać (czytaj mąż lub syn :) ) tylko 11.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 16:41 
Ekspert
Ekspert

aha... wspominałam kiedyś o plastikowych, pełnych słupkach ... mieliście rację - wyginają się

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 17:24 
mistrz
mistrz

[quote="aguskac"]To ja tu jestem jednym z nielicznych wyjątków, bo stawiam drewniane, żeby było ładniej :) .

Zdecydowanie drewniana mogą być najładniejsze. Problem w trwałości i konserwacji. Co do trwałości to podobno słupy z akacji wytrzymają do 30 lat, więc może warto. Odnośnie konserwacji to polecam głęboko penetrujące asfalty np. firmy na Ico..... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 17:38 
Ekspert
Ekspert

W trzech rzędach mam dęby - obstawiam na jakieś 10-15 lat, ale reszta to sosna, już w tym roku planuję wymianę nuiektórych rzędów na metalowe :lol: A resztę za rok, może dwa.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 17:55 
Kiper
Kiper

[quote="aguskac"]To ja tu jestem jednym z nielicznych wyjątków, bo stawiam drewniane, żeby było ładniej :) Rusztowanie będę robić przy domu, więc chcę, żeby to estetycznie wyglądało, planuję pomalować je drwnochronem. Drewna u nas dostatek. No, ale przy ok 70 planowanych krzewach można wymieniać słupki co parę lat. W tym roku muszę ich wkopać (czytaj mąż lub syn :) ) tylko 11.
Też jestem za drewnem.
Słupki drewniane w winnicach wytrzymują 30 lat.

Cytuj:
... rzędach mam dęby - obstawiam na jakieś 10-15 lat
x 3

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 18:41 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="tomek"][quote="aguskac"]To ja tu jestem jednym z nielicznych wyjątków, bo stawiam drewniane, żeby było ładniej :) Rusztowanie będę robić przy domu, więc chcę, żeby to estetycznie wyglądało, planuję pomalować je drwnochronem. Drewna u nas dostatek. No, ale przy ok 70 planowanych krzewach można wymieniać słupki co parę lat. W tym roku muszę ich wkopać (czytaj mąż lub syn :) ) tylko 11.
Też jestem za drewnem.

Cytuj:
x 3

Tomek, widziałeś, czy tylko tak sobie piszesz, bo gdzieś przeczytałeś? Bo ja też czytałem o 30 latach trwałości drewnianych słupków. A widziałem drewniane rusztowania, walące się po trzech latach od postawienia.
Może w Hiszpanii, gdzie deszcz pada raz na dwa miesiące, drewniany słup wkopany między kamienie wytrzyma 30 lat. U nas, w mokrej przez 3/4 roku glebie - mało prawdopodobne.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 19:02 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Tomek, widziałeś, czy tylko tak sobie piszesz, bo gdzieś przeczytałeś?
Macałem.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 19:06 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="Maciej"][quote="tomek"][quote="aguskac"]To ja tu jestem jednym z nielicznych wyjątków, bo stawiam drewniane, żeby było ładniej :) Rusztowanie będę robić przy domu, więc chcę, żeby to estetycznie wyglądało, planuję pomalować je drwnochronem. Drewna u nas dostatek. No, ale przy ok 70 planowanych krzewach można wymieniać słupki co parę lat. W tym roku muszę ich wkopać (czytaj mąż lub syn :) ) tylko 11.
Też jestem za drewnem.

Cytuj:
x 3

Tomek, widziałeś, czy tylko tak sobie piszesz, bo gdzieś przeczytałeś? Bo ja też czytałem o 30 latach trwałości drewnianych słupków. A widziałem drewniane rusztowania, walące się po trzech latach od postawienia.
Może w Hiszpanii, gdzie deszcz pada raz na dwa miesiące, drewniany słup wkopany między kamienie wytrzyma 30 lat. U nas, w mokrej przez 3/4 roku glebie - mało prawdopodobne.

A gdyby takie słupki zabezpieczyć impregnatem, a część która będzie w ziemi zawinąć w folię np. jakiś worek. Mam tak rusztowanie na wieloletniej labrusce i trzyma się bardo dobrze już kilkanaście lat, jedynie co dwa, trzy sezony maluję impregnatem to co jest narażone na warunki atmosferyczne.

Pozdrawiam Tomek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 20:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="Darchom"][quote="heavy"]

A podoba Ci się taki beton ? 50kg czegoś co z czasem zacznie się sypać i wyglądać jak ogrodzenie PGR'u :P Oczywiście słupki metalowe też się sypią ale zdecydowanie łatwiej można o nie zadbać. Z drugiej strony są różne gusty, ja wole słupki metalowe.
Co do kosztów to wcale nie jestem taki pewien czy ten beton jest aż tak opłacalny. Rzecz w tym jaki dobrać profil słupków żeby miały optymalną wytrzymałość przy minimalnej cenie.

Co tu ma się podobać????? O czym mówimy???Co to rewia mody? Zresztą farby do betonu też istnieją!!
Jak masz ileś tam rzędów i po kilkadziesiąt krzaków w każdym to musi być solidna konstrukcja. Kilka napiętych drutów potrafi "złożyć" niejedną
konstrukcję z rurek czy drewna!
Oczywiście drewno również jakiś czas wytrzyma pod warunkiem, że będzie to akacja (krzywa niestety), dąb (ciężko kupić) czy modrzew (chyba najłatwiej) i koniecznie z solidnymi odciągami.
Mam na myśli konstrukcję pod winnicę, a nie pod poletko.
Bo jak ktoś ma 5 krzaków w rzędzie to....... wiecie co!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1