Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 05:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2013, 10:34 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,

Dysponuje ścianą o wystawie wschodniej. Zamierzam tam posadzić 20 krzewów winogron przerobowych. Regent mi smakuje bardziej niż Solaris, próbowałem oba wina w różnych winnicach. Jednak mam obawy czy przy ścianie, która jest oświetlona latem raptem do 14 (potem słońce chowa się po stronie zachodniej) Regent, który dojrzewa dość późno jest dobrym wyborem.

Koledzy,

Nie mam innego miejsca i jestem zdecydowany na jedną z tych dwóch odmian, z których jedna będzie stanowić 75% procent uprawy i dobiore do niej coś do kupażu Jutrzenka/Rondo?

Chodzi mi o to jaką logikę należy podjąć w poszukiwaniu odmiany dla takich warunków. Jest na pewno cieplej niż w polu, jasna ściana, podłoga z agrowłukniny, niska forma prowadzenia. Natomiast martwi mnie to słońce, które jest ograniczone w zasadzie do połowy. Zdaje sobię sprawe, że nie są to optymalne warunki, jednak mam tylko takie. Którą odmianę wybrać i dlaczego.

PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2013, 11:52 
Kiper
Kiper

Regenta chcesz kupażować z Jutrzenką ?

Ja mam podobną ścianę ( wysokość około 3,5 m z białej cegły silikatówki ), ale z przesunięciem w stronę południa ( słońce do 15tej ). W celach prób posadziłem na niej Cascade, Svenson R. Marechal F. i Leona M. Dwa tygodnie temu wszystkie praktycznie wybarwione - dało się jeść Cascade i Leona, ale jeszcze kwaskowate. Pierwszy rok owocowania więc za parę tygodni mogę się wypowiedzieć. Tej zimy nie były okrywane, nawet nie kopczykowałem, żadnych uszkodzeń mrozowych. U mnie ziemia jest piaszczysta i sucha, a w pobliżu tej ściany gleba jest jeszcze bardziej sucha. Zaletą ściany jest oddawanie ciepła wieczorem, ale do południa w lecie panuje ukrop i żar. Nie wyobrażam sobie krzewów na ścianie południowej - pewnie jagody by się ugotowały. Duże znaczeni ma materiał z jakiego jest zbudowana ściana i czy jest ocieplona - ta moja to ściana wysokiej wiaty sąsiada bez ocieplenia, jasna - podnosi mocno temperaturę.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2013, 13:09 
nowicjusz
nowicjusz

W takim razie nie mam się czego obawiać. U mnie też jest przesunięcie w stronę południa jednak mikroskopijne. Prowadzone będą nisko bo akurat pierwszy drut mam na wysokości 30 m. W razie przymrozków można zrobić namiot:) Do dyspozycji mam 16 metrów, 3 metry rezerwuje na deserówki, pozostałe 13 metrów chce aby było przynajmniej 15-17 regentów, tak aby chociaż ten balon 25l wyszedł:)

PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2013, 13:14 
Ekspert
Ekspert

radecki napisał(a):
Nie wyobrażam sobie krzewów na ścianie południowej - pewnie jagody by się ugotowały.

Nie przesadzaj. Ja mam posadzone na południowej ścianie(tylna ściana garażu) i jakoś o 10 lat nie chcą mi się ugotować.
nox napisał(a):
chce aby było przynajmniej 15-17 regentów, tak aby chociaż ten balon 25l wyszedł:)

Z 15 krzewów to będziesz miał problem ze zrobieniem 15 litrów chyba, że porządnie ochrzcisz.

PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2013, 15:29 
czeladnik
czeladnik

nox napisał(a):
Do dyspozycji mam 16 metrów, 3 metry rezerwuje na deserówki, pozostałe 13 metrów chce aby było przynajmniej 15-17 regentów, tak aby chociaż ten balon 25l wyszedł:)

No nie wiem ...
13m i 15-17 szt regentów to chyba za ciasno.
A jeszcze jak chcesz z tego "wykręcić" 25; wina to już zupełne czary.
Chyba że krzewy obciążysz na maxa , tylko czy one to przeżyją i owoce dojrzeją.

pozdrawiam

PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2013, 15:57 
Kiper
Kiper

Raczej widział bym w takim miejscu Solarisa. Puścić sznur pionowy na wysokość ~2,5 m i może uzbiera się czasami te 3 kg z krzaka, co przy 15 krzewach i 50% wydajności tłoczenia może da 22 l wina. Powtórzę: czasami i może :wink:
Regent może da trochę większą wydajność tłoczenia po fermentacji w miazdze, ale jakoś nie widzę go w takim miejscu - raczej nie powinien mieć problemu z dojrzeniem, ale mam wrażenie, że będzie gorzej z odpowiednią zawartością cukru w owocach.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: wtorek, 27 sierpnia 2013, 07:30 
czeladnik
czeladnik

Wlasnie o to chodzi - zawartosc cukru i kwasow w owocach z ograniczonym dostepem do swiatla. Dlatego Solaris jest bardziej odpowiedni. Skoro cieplo i okrtyane na zime, to moze jakas vinifera?

PostNapisane: wtorek, 27 sierpnia 2013, 14:36 
czeladnik
czeladnik

Ja terax w solarisie mam 22 brix - ale to na słońcu. W cieniu w polowie/pod koniec września też powinienes tyle uzyskać.
A regent ma jakieś 17.

PostNapisane: niedziela, 1 września 2013, 18:20 
Kiper
Kiper

Właśnie chodzi o cukier. Solaris jest przecież z tego znany, że gromadzi sporo cukru w owocach. Regent znowu szybko schodzi z kwasowością w miarę dojrzewania, ale przy tym w słabszych latach, czy właśnie pod wschodnią ścianą owoce będą miały mało cukrów przy kwasowości kwalifikującej do zbioru(np. 17 Brix i 6 g/l kwasowości). Dłuższe przetrzymywanie owoców na krzewach będzie skutkować raczej dalszym spadkiem ilości kwasów, zamiast wzrostem stężenia cukru.
Natomiast co do vinifer byłbym raczej na nie ze względu na opryski. Pod ścianą to przede wszystkim trzeba uważać na MP.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: niedziela, 1 września 2013, 20:43 
Ekspert
Ekspert

Wczoraj Solaris na SO4 u mnie miał u mnie 21brix przy słońcu od ok.9:00 do 16:00 . Obciążenie normalne. Nie do końca to miarodajne bo rok nienormalny.

Strefa czasowa: UTC + 1