Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 01:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 2 sierpnia 2005, 09:15 
czeladnik
czeladnik

Chciałbym zapytać się, czy tegoroczne sadzone na wiosne sadzonki należy bezwzględnie ogłowić w połowie sierpnia w celu lepszego drewnienia łozy. Problem polega na tym, iż wyjeżdżam i mogę ten zabieg wykonać albo teraz, albo dopiero po 10 września. Sadzonki mają ok. 60-70 cm wysokości, ziemia jest ciężka, gliniasta, działka położona wysoko - 500 m n.p.m (stok południowo-zachodni).

PostNapisane: wtorek, 2 sierpnia 2005, 09:41 
Ekspert
Ekspert

Podnawoź te krzaczki siarczanem potasowym i zostaw je w spokoju - jak maja po 70 cm to i tak bedziesz ciął je na dwa oczka - tyle to z pewnoscia zdrewnieje.

PostNapisane: środa, 3 sierpnia 2005, 07:10 
nowicjusz
nowicjusz

witam

A czy sadzonki sadzone we wrześniu poprzedniego roku mam też ciąć na dwa oczka :(

PostNapisane: środa, 3 sierpnia 2005, 11:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="mirmur"]witam

A czy sadzonki sadzone we wrześniu poprzedniego roku mam też ciąć na dwa oczka :(

Jeżeli dały ci przyzwoite latorośle (przynajmniej grubości ołówka) to nie.
Będą Ci slużyły jako pień krzewu.
Natomiast jeżeli są to cieniutkie, rachityczne badylki ( tak tez się zdarza) to trzeba jeszcze raz przyciąć na 2 oczka
Janusz

PostNapisane: środa, 3 sierpnia 2005, 11:43 
Kiper
Kiper

Witam

A ja już mam latorośle grubości ołówka i też przytnę na 3 oczka, bo po co mi dłuższy pień?

Wyprowadzę poziomo ramiona i będzie łatwiej przykrywać.

Pozdrawiam

Jacek

PostNapisane: środa, 3 sierpnia 2005, 11:46 
Ekspert
Ekspert

[quote="Agent0700"]
A ja już mam latorośle grubości ołówka i też przytnę na 3 oczka, bo po co mi dłuższy pień?
Wyprowadzę poziomo ramiona i będzie łatwiej przykrywać.
Jacek

Tyz piknie :lol: :lol: :lol:
Janusz

PostNapisane: środa, 3 sierpnia 2005, 14:29 
czeladnik
czeladnik

Czyli, jeśli mam tego roku na wiosnę wsadzoną cascade (sadzonki długie, kopane, ze szkółki) i latorośle mają grubość co najmniej ołówka i wysokość ponad metr, to mogę odpuścić sobie przycinanie na dwa pąki i już teraz formować pień z najsilniejszej latorośli??

PostNapisane: środa, 3 sierpnia 2005, 15:05 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Agent0700"] A ja już mam latorośle grubości ołówka i też przytnę na 3 oczka, bo po co mi dłuższy pień?

A czy przypadkiem, jeśli już masz takie latorośle, nie warto ich wygiąć i część pionową pozostawić na pień, a poziomą - na ramię ?
Jeśli nie, to dlaczego ?

PostNapisane: środa, 3 sierpnia 2005, 15:15 
nowicjusz
nowicjusz

Przychylam sie do wypowiedzi DarekRz.Daj im jesc a potem przytnij. :D

PostNapisane: środa, 3 sierpnia 2005, 15:42 
czeladnik
czeladnik

Ach, zapomniałem, co napisałem na początku tematu - teraz to wygląda trochę dziwnie - najpierw piszę, że 70cm, a potem, że ponad metr :wink: . Już prostuję: Tamte poniżej 70-cio centymetrowe to Muskaty Odesskie, Schulery i Iliczewskie Ranne, które ukorzeniałem własnoręcznie. Natomiast te ponad metr, grubości ołówka, to Cascade, które zakupiłem jako gotowe sadzonki i właśnie je bym już formował na pień...

PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2005, 06:36 
Ekspert
Ekspert

Tylo co jak teraz zielona latorosl ma grubość ołówka to po zdrewnieniu bedzie miała grubość ołówka, ktory wrócił z wakacji w Bangladeszu :wink:

PostNapisane: piątek, 5 sierpnia 2005, 07:41 
przedszkolak
przedszkolak

oj i ja teraz zgłupiałem

widzę odpoweidzi, żeby ciąć na 2 oczka i takie, żeby nie ciąć (jak jest gruby pień). Posadziłem swoje winorośla w zeszłym roku na jesieni, w tym roku po odkopaniu kopczyków przyciąłem na 2 oczka. To jak teraz mam to ciąć?? bo czytałem, że na wiosnę znów na 2 oczka i dopiero wtedy formować pień.

Help me

PostNapisane: piątek, 5 sierpnia 2005, 10:58 
czeladnik
czeladnik

Posadziłeś krzaki w zeszłym roku jesienią, czyli masz takie same jak posadziłbyś wiosną tego roku. I od tego zacznijmy.
Masz zatem krzewy w pierwszym roku. Moja rada jest taka: nie patrz na nic, nie mierz, czy grubsze od ołówka, czy cieńsze, tylko weź wiosną (na początku marca) sekator i tnij na 2-3 oczka. Można to też zrobić jesienią, ale ja jakoś nie mam przekonania. Jeśli tak zrobisz miast "ołówków" będziesz miał w przyszłym roku porządne "cygara" i rozrośnięte korzenie. Z mojego (bardzo skromnego) doświadczenia wynika, że warto być w tym względzie cierpliwym.

PostNapisane: piątek, 5 sierpnia 2005, 11:21 
Ekspert
Ekspert

No i trudno się z kolegą Dylem nie zgodzic, ze jak przytniesz to z pewnością będą mocniejsze w przyszłym roku. Jednak to rok w plecy i w dodatku pewien cień na takie praktyki rzucają wypowiedzi szkółkarzy niemieckich. No generalnie, żeby nie rozwlekac - i tak ciąć nie bedziesz teraz tylko na przedwiośniu - w kazdym razie po zdrewnieniu. Więc oceń grubość latorosli po zdrewnieniu - kiedy juz zgubi liście a niezdrewniałe końce latorosli zczernieją od przymrozków - jesli wtedy ta latorośl bedzie miała na całej długości jaka jest Ci potrzebna do uformowania pnia grubość co najmniej ołówka to moim zdaniem powinienes ją zostawic. jesli jednak zdrewniała latorośl nie bedzie odpowiednio gruba to przytniesz na przedwiosniu znow na dwa oczka.
Tak czy tak cięcie na przedwiośniu - i nie usuwałbym paków tylko zaczekal az zaczna sie rozwijać i potem wyłamał zbedne latorosle czy rozwijające się pąki - bo może się okazać, że "pień" jednak przemarzl na koncu.

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 16:24 
to ja też mam pytanko w tym temacie by zrozumiec wszystko do końca......czyli jak mam ubieglej wiosny posadzone roslinki ok 1m wysokosci, to je ogławiac teraz żeby lepiej zdrewniały czy nic nie ruszac i zostawić do wiosny? i co zrobić jak tych gałązek wyrosło kilka i robi sie krzak? jeśli jednak ucinać to na jakiej wysokości?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1