Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 05:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 13:23 
nowicjusz
nowicjusz

Co do formy cięcia, czy można przy odmianach deserowych zastosować sznur pionowy ?

PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 13:54 
Ekspert
Ekspert

Dareku napisał(a):
Co do formy cięcia, czy można przy odmianach deserowych zastosować sznur pionowy ?
Takie rozwiązanie stosuję w niektórych miejscach przy ścianie, ale zwykle krzew "ucieka" w górę. Dominacja wierzchołkowa doprowadza do tego, że "słabną" i zanikają niższe punkty krzewienia. Lepiej zastosować formę podobną np. do litery: T i prowadzić każde piętro z innego pnia albo jeszcze lepiej jako osobny krzew.

PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 14:46 
nowicjusz
nowicjusz

Też mam właśnie przy ścianie kilka krzaków deserowych oraz odmianę przerobową rondo.

Cytuj:
Lepiej zastosować formę podobną np. do litery: T i prowadzić każde piętro z innego pnia

Chodzi ci o to że w miejscu gdzie klasycznie jest gniazdo, wypuścić kawałek pnia ok 15 cm i z niego dopiero np. po dwa gniazda owocujące ?

Załączniki:
sznur skosny.jpg
sznur skosny.jpg [ 12.18 KiB | Przeglądane 1303 razy ]

PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 15:08 
Ekspert
Ekspert

Przy formie jaką narysowałeś, będziesz miał duże zagęszczenie latorośli, dominować będzie wierzchołek a słabnąć będą te niższe punkty.
Ja bardziej proponował bym taką (dwa pnie lub osobne krzewy) :

Załączniki:
Krzewy na ściane.png
Krzewy na ściane.png [ 30.16 KiB | Przeglądane 1289 razy ]

PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 20:15 
nowicjusz
nowicjusz

Przewód pionowy można wykonać w następujących warunkach:
należy podnosić stopniowo w ciągu 2 (3) lat
obciążenie pąków jest mniejsze od góry do dołu

PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2018, 21:58 
Ekspert
Ekspert

Dareku napisał(a):
Też mam właśnie przy ścianie kilka krzaków deserowych oraz odmianę przerobową rondo.

Jeżeli ma coś z tego być to trzeba pryskać, szczególnie przy ścianie gdzie przewiew jest słaby. Jeżeli to jest budynek mieszkalny i ładna elewacja to po jednym sezonie będą przebarwienia. Po wielu latach takiej uprawy przechodzę na coś takiego, co mam nadzieję pozwoli mi korzystać z dobrodziejstwa ściany i chronić elewację ( w planie :)) przed skutkami oprysków. https://www.youtube.com/watch?v=UOxEGUsZC5c

Tak wygląda po skończeniu prac konstrukcyjnych, przed cięciem. To co na pomarańczowo i zaznaczone czer. krzyżykami jest do wycięcia. Kurtyna będzie wyprowadzona na 2 pniach oznaczonych literami L i P

Załączniki:
2.gif
2.gif [ 120.39 KiB | Przeglądane 859 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2018, 22:00 
Ekspert
Ekspert

Czym pryskasz Kapitanie, że tak barwi ściany i zostawia takie odcienie? Ja tam u siebie przebarwień (a zwłaszcza takich) na razie nie zauważam, a pryskam już kilka lat.

PostNapisane: wtorek, 6 marca 2018, 15:33 
Ekspert
Ekspert

To po turbinie

PostNapisane: wtorek, 6 marca 2018, 16:44 
Ekspert
Ekspert

Wydaje mi się, że to jakiś środek o miedzianym kolorze :wink: (nie używam miedzianu, więc nie wiem jaką ciecz ma barwę). U mnie opryski "przezroczyste, przechodzące w biel" :wink: deszcz obmyje i problemów na razie nie ma. Lepsze ściany mam pomalowane i tam się też od kilku lat nic nie dzieje. Odpowiedni kolor i farba jak guma (sorry, ale nie pamiętam jaka, musiałbym poszukać wiaderko) a umyć ścianę też ewentualnie można. Zawsze ostatecznie można taką ścianę co kilka lat przemalować.

PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2018, 21:52 
Kiper
Kiper

Dzień dobry,

Pora na mały update. Z sześciu winorośli zostało pięć, poddała się Nadieżda Azos. Szkoda, bo pięknie wyglądała jesienią z czerwonymi liśćmi. Widziałem też na jutubie parę filmików z efektów owocowania w gruncie. No cóż, trzeba będzie jesienią zacząć z nią od nowa :/.

W każdym razie, kalendarium wygląda następująco:
Sadzonki wkopałem w listopadzie, a skopczykowałem w grudniu, bez żadnego cięcia.
10 marca odkopczykowałem i ściąłem na 4 oczka.
W marcu-kwietniu wszystkie ruszyły prócz azosa i kiszmisza 342.
W kwietniu postanowiłem wywalić te martwe, okazało się że kiszmisz miał pąki głębiej pod ziemią więc wrócił do dziury. Azos wyglądała na totalnie martwą, ale po połamaniu badyla coś tam w środku zielonego miała. Może mogłem ją jeszcze trochę potrzymać...
12 maja odszczypałem niepotrzebne pędy, zostawiając jeden główny. Kiszmisz 342 zaczął gonić resztę.

Zdjęcia z dzisiaj:

Szpaler (najpierw kiszmisz 342, potem rumba, przeobrazenie, stulecie i attika.

Obrazek

Kiszmisz 342:

Obrazek

Rumba:

Obrazek

Przeobrażenie:

Obrazek

Kiszmisz Stulecie:

Obrazek

Kiszmisz Attika:

Obrazek

Winogrona w maju spryskałem winogrona niejako przy okazji Mospilanem przeciwko mszycom, (żarły wierzbę która rośnie kawałek dalej). Kilka razy podlałem biohumusem. Kupiłem worek nawozu Yara Mila Complex oraz worek Dolokornu (nie mieli dolomitu, dali mi to). Jeszcze nie sypałem, bo się bałem :)
Z objawów jakie mnie niepokoją to lekkie brązowienie liści na krawędziach, gdzieniegdzie dziury (coś podżera, ale niczego nie ma) no i pomarszczone liście na attice (która najszybciej rośnie). No i zieleń samych liści wydaje się mało wysycona w porównaniu z krzakiem na ogródku matki (jakieś ciemne winogrona, krzak ma może ze 40 lat). Chyba im też jest trochę gorąco...

Co radzicie? Sypać i pryskać czy zostawić w spokoju? Jak często podlewać?

PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 10:03 
przedszkolak
przedszkolak

po co kamienie?

PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 10:11 
Ekspert
Ekspert

tupisac napisał(a):
Jak często podlewać?
Wcale nie podlewać. No chyba, że jakaś mega susza nastanie.

PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 11:29 
Kiper
Kiper

piotrasta napisał(a):
po co kamienie?

Dzieciaki jak biegają to tam nie depczą. Jak podlewam to błoto nie chlapie na liście.
Generalnie tyle ich się uzbierało podczas wszelkich nasadzeń i nie za bardzo miałem co z nimi zrobić.

sajko71 napisał(a):
tupisac napisał(a):
Jak często podlewać?

Co to jest mega susza? U mnie padało chyba dwa tygodnie temu i jest praktycznie non-stop lampa. Trawa mi w paru miejscach ostro podeschła mimo podlewania. Wszystkie krzaki winogron w dzień składają liście i dopiero wieczorem się w miarę prostują. Sadzonki młode, liche... Aż żal im nie nakapać ;)

PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 12:01 
Ekspert
Ekspert

tupisac napisał(a):
sajko71 napisał(a):
tupisac napisał(a):
Jak często podlewać?

Co to jest mega susza? U mnie padało chyba dwa tygodnie temu i jest praktycznie non-stop lampa. Trawa mi w paru miejscach ostro podeschła mimo podlewania. Wszystkie krzaki winogron w dzień składają liście i dopiero wieczorem się w miarę prostują. Sadzonki młode, liche... Aż żal im nie nakapać ;)
To lituj się, lituj. :D Jak podlewasz już stale to uzależniły się od tego co nalejesz i ukorzeniają się płycej (korzenie podpowierzchniowe) a nie szukają głębiej. Wg mnie obrałeś ryzykowną strategie (albo posadziłeś zbyt płytko). Ja mam południową ścianę i teren odcięty przez płoty, więc jest tam totalny ukrop. Do tego ciasno nasadzone (co 0,5m, bo prowadzę piętrowo), więc gleba powinna być "wyssana" i nic się nie dzieje, że upał i sucho. Żadnych zmian na liściach, czy "omdleń" :wink: Podlewam 1-2 razy do roku, bo chcę wprowadzić do gleby trochę płynnego nawozu. Winorośl też można "zdemoralizować", rozleniwić i uzależnić od naszych częstych interwencji. :D

PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 12:55 
Kiper
Kiper

Popieram, nadmiar troski powoduje efekty odwrotne do zamierzonych. Winorośl u mnie widzi wodę z konewki w momencie sadzenia :) potem ma sobie sama radzić.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1