Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 08:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2015, 21:53 
nowicjusz
nowicjusz

Witam

Moje winorośle w gruncie , już okryte na zimę... a tu zimy nie ma :D
Wiosną będzie ich trzeci rok , dalsze formowanie krzewu na sznur skośny.
W przyszłym roku planuję pozostawić po jednym , max dwóch gronach na silniejszych krzewach.
Ale ciągle nie mogę znaleźć odpowiedzi na ile gron zaplanować/prowadzić krzew w przyszłości.
Chodzi o kilka odmian deserowych , między innymi Arkadia. Jakie są Wasze doświadczenia ?
Ile zaplanować oczek płodnych przy odmianie deserowej , w przyszłości na w pełni rozwiniętym krzewie.
Widuję "zapuszczone" krzewy całe w gronach... w dziesiątkach gron... bliżej setki... :shock:
No ale u mnie będzie ład i porządek :wink:
Moje poszukiwania w "internetach" i "yotubach" pokazują , że najczęściej przewijają się liczby z przedziału 20-40 gron na krzew...
a znajduję też takie , że 4-8 gron (przerobowe na wino) i bądź tu człowieku mądry... :crazy:

PostNapisane: środa, 23 grudnia 2015, 01:37 
Ekspert
Ekspert

Nie ma tu nic nadzwyczajnego. Przy przerobówkach przeznaczonych na wino planujemy powiedzmy 1-2kg na krzew co daje 4-8 gron. To także zależy od odmiany, wieku krzewu i formy prowadzenia. Przy deserówkach możemy obciążyć krzewy zdecydowanie bardziej, ale to także zależy od odmiany, wieku krzewu, formy, zagęszczenia na m2, warunków siedliska itp. itd. Nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi.

PostNapisane: środa, 23 grudnia 2015, 07:25 
Ekspert
Ekspert

Odmiany nisko płodne (Arkadia, Regina) - mają dużo niepłodnych latorosli (bez gron) - przy nich trzeba zostawiać dużo pąków, by na wiosnę, w maju, wyłamać niepłodne. Możesz przy cięciu jesiennym, zostawić kilka łóz na owocowanie po 50 cm i z tego na wiosnę wyłamywać. I pewnie się skończy na kilku, max 10 latoroślach i 10 gronach.
Inne odmiany, są bardziej płodne i owocują wszystkie latorośle, na każdej po 2-3 grona. Tutaj trzeba wyłamywać grona, bo przeciążają krzew, owoce drobnieją, później dojrzewają.
Niektóre odmiany słabo się zapylają, więc z kolei lepiej zostawić więcej gron i wyciąć ewentualnie w fazie groszku.

Ogólnie średnio (jak natura pozwoli) ja zostawiam po 10-13 latorośli, po 1 gronie na każdej. Ale to musisz wypróbować swoje odmiany i swoją lokalizację...

PostNapisane: środa, 23 grudnia 2015, 11:25 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
Odmiany nisko płodne (Arkadia, Regina) - mają dużo niepłodnych latorosli (bez gron)

Co do Reginy to zgoda, ale Arkadia u mnie zawsze wymaga redukcji o co najmniej 50%.

Jeśli chodzi o obciążenie to bardzo dużo zależy od formy krzewu. Przy uprawie szpalerowej co 1,5m 5 kg z krzewu wydaje się maksimum, choć przy odmianach wielkoowocowych trudno jest zostawić 3-4 grona ;) Jeśli krzew dobrze rośnie w dużych formach to obciążenie może być duuużo większe. Mam Festiwee tworzącą 10 metrową kurtynę (+ 2 m pnia) i zostawiając tylko po 1 gronie na latorośli zbieram ponad 30 kg dorodnych gron.
Generalnie pozostawienie więcej niż 1 grona na latorośli na odmianach wielkoowocowych zazwyczaj kończy się opóźnionym dojrzewaniem, gorszym smakiem i wyglądem, podatnością na sz. p., słabym drewnieniem łozy.

PostNapisane: środa, 23 grudnia 2015, 18:14 
Ekspert
Ekspert

Co do Festivee to z moich obserwacji wynika, że nie łatwo ją przeciążyć. Ja zostawiam więcej niż po jednym gronie na latorośl i co roku jest ok.

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 23:29 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za odpowiedzi. Rozjaśniło mi to temat i będę sobie stopniowo zwiększał obciążenie i wyciągał wnioski :wink:
Mam też festivee i byłem pewien , że wymaga okrywania na zimę... a tutaj kolega ma 2 metrowy pień...

Jeszcze jedno mam pytanie odnośnie odmian deserowych.
Obecnie posiadam odmiany :
-Festivee
-V-52-46 (Euro Pleven)
-Arkadia
-Vanessa (V65-163/164)
-Głasza

Na jesień planuję dosadzić jeszcze ok. 6-8 sadzonek.
Jakieś sugestie co do odmian , które dosadzić ? Któreś powielić ?
Nowy szpaler też planuję okrywać na zimę.

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 23:58 
Ekspert
Ekspert

dar0 napisał(a):
... Na jesień planuję dosadzić jeszcze ok. 6-8 sadzonek.
Jakieś sugestie co do odmian , które dosadzić ? Któreś powielić ?
Nowy szpaler też planuję okrywać na zimę.
Odmian jest tak wiele, że trudno doradzać. Rzucać "dziesiątkami" nazw oczywiście można, ale skąd mamy wiedzieć jaki masz dostęp do sadzonek. Jakbyś miał pulę odmian z których możesz wybierać to wtedy możesz oczekiwać, że koledzy z forum szybciej podpowiedzą Ci co warto a co nie warto. Natomiast z tych co już posiadasz to chyba Arkadii zawsze warto coś więcej mieć.

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2016, 00:20 
nowicjusz
nowicjusz

sajko71 pozostanie odwiedzić w sierpniu pana Piątka i zdać się na jego propozycje :wink:

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2016, 09:06 
Ekspert
Ekspert

Powinieneś tak dobrać odmiany żebyś miał owoce od sierpnia do października. Tak nawiasem mówiąc to sadzonki ma nie tylko RP.

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2016, 09:23 
Kiper
Kiper

dar0 napisał(a):
Na jesień planuję dosadzić jeszcze ok. 6-8 sadzonek.
................pozostanie odwiedzić w sierpniu pana Piątka i zdać się na jego propozycje :wink:

Jak odwiedzisz pana Piątka to jest szansa, że nabędziesz nie 6-8 sadzonek, a drugie tyle. I nowych szpalerów nie będzie jeden tylko dwa :D .
Jeśli chcesz podpowiedzi na forum co posadzić, to zacznij od przejrzenia rankingów. Tam forumowicze typują odmiany, które się u nich sprawdzają, które jakie zajmują miejsce i za co. Będziesz miał jakiś pogląd. Wytypuj sobie kilka które moga Cię zainteresować i wtedy pytaj co o nich sądzimy. Będzie łatwiej :) .
Dopisz też lokalizację.

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2016, 11:08 
Ekspert
Ekspert

dar0 napisał(a):
sajko71 pozostanie odwiedzić w sierpniu pana Piątka i zdać się na jego propozycje :wink:
Nie trzeba czekać do sierpnia :wink: bo kiedy wiesz co chcesz to jak Twoi "nowi koledzy" z forum będą wiosną odkopywać zadołowane sadzonki to jeszcze możesz kilka od nich "wydostać" i posadzić 4-5 miesięcy przed sierpniem. Ale trzeba wiedzieć gdzie Ci dobrzy ludzie są i do których drzwi zapukać :D

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2016, 12:31 
Kiper
Kiper

vanKlomp napisał(a):
Powinieneś tak dobrać odmiany żebyś miał owoce od sierpnia do października.

Ale w tym wątku nic ciekawego nie ma.
Ktoś pyta o odmiany a większość wątku skupia się na obelgach i OT.

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2016, 13:58 
Kiper
Kiper

wolq napisał(a):
Ale w tym wątku nic ciekawego nie ma.
Ktoś pyta o odmiany a większość wątku skupia się na obelgach i OT.

W tym wątku jest sporo nazw odmian winorośli. Uważam, że są tam ciekawe informacje. Różnice zdań, jak zwykle, wynikają z tego, że mamy różne warunki uprawy. To, co doskonale sprawdza się u jednych, u innych może się nie sprawdzić. Jeżeli liczysz na to, że uzyskasz konkretną odpowiedź, która Cię zadowoli, zapomnij. Oprócz warunków siedliskowych dla winorośli w grę wchodzą różne gusta ludzi. Jednym dana odmiana smakuje, inni jej nie lubią.
Uważam, że nie powinieneś wybrzydzać, tylko poczytaj o odmianach, które zostały wymienione w podlinkowanym wątku. Potem wybierz kilka i posadź. Kiedy zaowocują, będziesz miał okazję do własnej, subiektywnej oceny. Nikt nie zagwarantuje, że będzie ona zbieżna z ocenami innych forumowiczów - takie życie.
Końcowy efekt uprawy i tak będzie zależał od tego, czy potrafisz właściwie zadbać o winorośl. Nawet najlepsze odmiany będą chorować, może je zniszczyć mróz, mogą się źle zapylać itp, itd.

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2016, 14:34 
Kiper
Kiper

GrapesEater napisał(a):
Uważam, że nie powinieneś wybrzydzać, tylko poczytaj o odmianach, które zostały wymienione w podlinkowanym wątku. Potem wybierz kilka i posadź.

Nim zakupiłem i posadziłem kilka odmian winorośli szukałem m.in. na tym forum przydatnych informacji.

GrapesEater napisał(a):
W tym wątku jest sporo nazw odmian winorośli. Uważam, że są tam ciekawe informacje. Różnice zdań, jak zwykle, wynikają z tego, że mamy różne warunki uprawy.

Powiem Ci, że na tym forum jest dość specyficzne podejście do wymiany poglądów.

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2016, 14:58 
Ekspert
Ekspert

wolq napisał(a):
Powiem Ci, że na tym forum jest dość specyficzne podejście do wymiany poglądów.

Bierzemy przykład z góry. :mrgreen:
A tak na poważnie musisz do tego przywyknąć bo tak jak napisał GrapesEater ile osób tyle poglądów. Każdy ma swoje smaki, swoje środowisko i z tego powodu forum nie może się zachowywać jak plenum z minionej jedynie słusznej epoki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1