Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 14:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 10:09 
czeladnik
czeladnik

hmmm, zadam niemądre pytanie... 5kg z krzewu i 100 krzewów to daje 500kg owoców deserowych. Co właściwie można zrobić z taką ilością? Samemu się nie da zjeść chyba. Można to sprzedawać? Ma ktoś tyle i jeżeli tak to co z tym robi?

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 11:41 
Ekspert
Ekspert

Mam ponad 300 i grona "rozchodzą się" niewiadomo gdzie i nic nie sprzedaję. 3 kg-5 kg z krzewu to tylko założenia teoretyczne. Trzeba to wszystko mierzyć przez pryzmat przymrozków, mączniaków itp.

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 19:22 
Ekspert
Ekspert

Piotrze, mam podobnie choć mam mniej krzewów deserowych, ale zawsze jakoś tak wychodzi, że nic nie wisi do jesiennych przymrozków i też gron nie sprzedaję. Żeby myśleć o sprzedaży gron, to tylko plantacja towarowa z dwóch, trzech odmian, a nie jak my mamy po jednym krzewie, lub po dwa danej odmiany. To jest raczej kolekcja deserówek jak to kiedyś Roman(Dziadek) zgrabnie nazwał. Ale może już są u nas plantacje towarowe, tylko ja o nich nie wiem, bo kiedyś Zdzicholo wspominał o jakimś koledze z Tarnowca, co sprzedał 200kg gron Arkadii.

PostNapisane: środa, 25 maja 2016, 19:01 
przedszkolak
przedszkolak

Proszę o możliwie konstruktywną podpowiedź , raczej wynikająca z doświadczenia - ile gron ( kwiatostanów) pozostawiacie na latorośli V68021.

PostNapisane: czwartek, 26 maja 2016, 20:17 
Ekspert
Ekspert

Wszystkie, ta odmiana się nie przeciąży.

PostNapisane: czwartek, 26 maja 2016, 20:33 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
Wszystkie, ta odmiana się nie przeciąży.

To dobrze że tej odmiany nie da się przeciążyć bo mam miec w tym roku pierwsze owocowanie więc zostawię ile fabryka dała :P .A i przepraszam że się wcinam. :crazy:

PostNapisane: czwartek, 26 maja 2016, 20:38 
Ekspert
Ekspert

Trochę to inaczej wygląda w trakcie wchodzenia odmiany w owocowanie. W takim przypadku postępujemy jak z każdą inna odmianą, czyli ostrożnie. Trzy dorosłe krzewy obciążam pełnym owocowaniem i jest ok. Grona zawiązuje luźne, nie szczególnie duże, zróżnicowane w wielkości.

PostNapisane: sobota, 27 maja 2017, 21:35 
nowicjusz
nowicjusz

sajko71 napisał(a):
My tu (ogólnie na forum) jak zwykle gadu gadu w stylu chyba bardzo "polskim i szlacheckim" z szabelką w dłoni a tymczasem na "dzikim" WSCHODZIE mają omówione na forach dziesiątki odmian a każda odmiana ma swój wątek od kilkunastu do nawet 160 i więcej stron. No u nas do 10 strony byśmy nie doszli bez "mordobicia".
Poszukajcie tu: http://forum.vinograd.info/forumdisplay ... &order=asc i włączcie tłumacza w wyszukiwarce.

Cześć, mam problem z ustawieniem tłumacza w Firefox albo Chrome . Jak to zrobić aby tłumaczyło linkowane forum.

Z góry przepraszam za odgrzanie kotleta i pytanie nie w temacie :oops:

PostNapisane: sobota, 27 maja 2017, 22:00 
Ekspert
Ekspert

Karkołomne tłumaczenie takich rzeczy bo nie jestem informatykiem, ale spróbuję: Jak wejdziesz na stronkę obcojęzyczną to wtedy w Chrome w pasku adresu po prawej stronie jest widoczna ikonka "przetłumacz tę stronę", tam możesz nawet odhaczyć, żeby z danego języka zawsze Ci tłumaczył. Nie wiem czy nie ustawia się tego wcześniej w ustawianiach: Języki, i tam trzeba odhaczyć "proponuj tłumaczenie stron w obcych językach".

PostNapisane: sobota, 27 maja 2017, 22:06 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuje Sławku za podpowiedź. Jak odpaliłem link to chrome samo mnie nakierowało na tłumaczenie. W firefoxie się trochę zgubiłem. Już czytam . Dzięki :wave:

PostNapisane: środa, 18 grudnia 2024, 16:20 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich sympatyków winorośli, z tego co rozumiem, piszecie tu że z wieloletniego Krzewu winorośli odmiany deserowej średnio można otrzymać około 5 kg groń. Jestem amatorem i dopiero zaczynam przygodę z tą cudowną rośliną, jednak te dane trochę mnie dziwią. Na Rosyjskich i ukraińskich filmach często można zobaczyć 20-30 kg z krzaka kilku metrowego, zdarzają się nawet ilości ponad 50kg, chyba że była tu mowa o formie guyota długości 1m. Bardzo proszę o opinię doświadczonych hodowców. Pozdrawiam

PostNapisane: środa, 18 grudnia 2024, 18:17 
Ekspert
Ekspert

Pytanie czy WinogrodnikAmator słyszał o ukraińskich czarnoziemach ?

PostNapisane: środa, 18 grudnia 2024, 19:31 
Ekspert
Ekspert

Giganty potrzebują warunków i czasu. Spokojnie w naszych warunkach można zerwać z deserówek 10 kg ( i więcej) owoców z krzewu. Więcej nie radzę. Pytanie: po co dla większych efektów męczyć krzewy na lichych polskich glebach? Można posadzić kilka krzewów zamiast jednego i po 3-5 latach cieszyć się dużymi gronami. Sumarycznie osiągamy podobny wynik. Można też posadzić jeden krzew i na kilkanaście czy kilkadziesiąt kilo czekać kilkanaście lat. A i tak nie zawsze grona i owoce będą wtedy tak wielkie jak dana odmiana daje na wschodnich czarnoziemach. To rozważanie jest podobne do tego jak ludzie się naoglądają w internecie jak pięknie przyjmują się szczepienia na krzewach. Potem robią je u siebie a tam albo 0 efektów albo 3-5 razy gorsze efekty niż na filmach. Warunki glebowe, słońce, temperatury, ogólnie klimat i CZAS decydują.

PostNapisane: czwartek, 19 grudnia 2024, 08:52 
nowicjusz
nowicjusz

DW napisał(a):

Oczywiście że słyszałem, jednak co mają czarnoziemy do tego że krzew 3-4 letni wydaje ogromny plon nie dotykając nawet ziemi gruntowej korzeniami, poza oczywiście ziemią którą się wrzuciło do wcześniej wykonanego dołka 60x60cm, mam wrażenie że przypisujesz czarnej ziemi która jeszcze nie wpłynęła na roślinę zbyt dużą wagę.

-- czwartek, 19 grudnia 2024, 08:52 --

sajko71 napisał(a):
Giganty potrzebują warunków i czasu. Spokojnie w naszych warunkach można zerwać z deserówek 10 kg ( i więcej) owoców z krzewu. Więcej nie radzę. Pytanie: po co dla większych efektów męczyć krzewy na lichych polskich glebach? Można posadzić kilka krzewów zamiast jednego i po 3-5 latach cieszyć się dużymi gronami. Sumarycznie osiągamy podobny wynik. Można też posadzić jeden krzew i na kilkanaście czy kilkadziesiąt kilo czekać kilkanaście lat. A i tak nie zawsze grona i owoce będą wtedy tak wielkie jak dana odmiana daje na wschodnich czarnoziemach. To rozważanie jest podobne do tego jak ludzie się naoglądają w internecie jak pięknie przyjmują się szczepienia na krzewach. Potem robią je u siebie a tam albo 0 efektów albo 3-5 razy gorsze efekty niż na filmach. Warunki glebowe, słońce, temperatury, ogólnie klimat i CZAS decydują.

Rozumiem że według ciebie, efekty które osiągają na Rosji czy Białorusi są w Polsce niemożliwe? W twojej opinii odpowiednim nawożeniem dolistnym i doglebowym nie można nadrobić w naszych warunkach?

PostNapisane: czwartek, 19 grudnia 2024, 11:19 
Ekspert
Ekspert

WinogrodnikAmator napisał(a):
DW napisał(a):

Oczywiście że słyszałem, jednak co mają czarnoziemy do tego że krzew 3-4 letni wydaje ogromny plon nie dotykając nawet ziemi gruntowej korzeniami, poza oczywiście ziemią którą się wrzuciło do wcześniej wykonanego dołka 60x60cm, mam wrażenie że przypisujesz czarnej ziemi która jeszcze nie wpłynęła na roślinę zbyt dużą wagę.

A to bardzo ciekawe co piszesz. Uważasz że 3-4 letnie krzewy mają korzenie krótsze niż 30cm oraz, że sadząc na czarnoziemie trzeba wrzucać jakąś inną ziemię do dołka. Bardzo ciekawe. :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1