zobaczycie zdjecie moze ak zostawic - dało sie pien głowny przygiac nizej - jedno boczne ramie byłoby przedłuzeniem - pytanie co z drugim - wyciac całkiem czy zostawic 2 oczka na zastepstwo ale w tej formie sie tak nie robi chyba
-- poniedziałek, 27 lutego 2017, 11:33 --
zobaczycie zdjecie moze ak zostawic - dało sie pien głowny przygiac nizej - jedno boczne ramie byłoby przedłuzeniem - pytanie co z drugim - wyciac całkiem czy zostawic 2 oczka na zastepstwo ale w tej formie sie tak nie robi chyba
-- poniedziałek, 27 lutego 2017, 14:47 --
-- poniedziałek, 27 lutego 2017, 15:09 --
Test
-- poniedziałek, 27 lutego 2017, 15:09 --
Test
-- poniedziałek, 27 lutego 2017, 18:47 --
sajko71 napisał(a):
Elinka1 przyrosty Aloszenkina idą w "nieskończoność"

, więc jak u mnie przerastają ostatni drut w szpalerze to robię cięcie letnie, czyli tnę wszystko ponad tym ostatnim drutem. Te pozostawione na każdej latorośli ok 8-10 liści nad gronem starcza do bardzo wczesnego dojrzewania (połowa sierpnia w pełni gotowy).
Ja na Twoim miejscu wybrałbym opcje niskiego prowadzenia, bo jest jeszcze problem taki, że Aloszenkina niestety trzeba pryskać a z drabiny zabieg nie jest łatwy
Załącznik:
Załącznik SNC00893.jpg nie jest już dostępny
Castleman, ja tak naprawdę nie wiem jak ciąć Aloszenkina, bo na razie nie osiągam 2 kg gron o jakich wspomina Kapitan. Może na dalszych pąkach są większe grona, ja tnę na czopki 2-3 pąkowe. Może ktoś inny podzieli się swoimi spostrzeżeniami. W tym roku zostawiłem bardziej mieszane cięcie, więc zaobserwuję.
Załącznik:
Załącznik 20170227_085155.jpg nie jest już dostępny
No i stalo sie ... Skrocilam lewe ramie i jako przedluzenie pnia glownego przygielam calosc nizej o jeden szczebelek.
Drugie poziome ramie skrocilam na dwa paki, jak wyrosnie fajna latorosl to zobaczyma albo zastapie istniejace ramie albo puszcze w druga strone .
Nie wiem tylko co z ta ladaca nisko polozona "łoza" z ktorej chciales tworzyc niskie ramie stale.
Czy w tej sytuacji zostawic ja i jak zmezńieje to ona bedzie glownym ramieniem czy sie jej pozbyc i postawic na jedno z istniejacych ramion poziomych tylko przygietych nizej.
Wklejelam zdjecie pocieciu ale chyba go nie ma