Teraz jest niedziela, 21 grudnia 2025, 15:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2017, 18:47 
nowicjusz
nowicjusz

zobaczycie zdjecie moze ak zostawic - dało sie pien głowny przygiac nizej - jedno boczne ramie byłoby przedłuzeniem - pytanie co z drugim - wyciac całkiem czy zostawic 2 oczka na zastepstwo ale w tej formie sie tak nie robi chyba

-- poniedziałek, 27 lutego 2017, 11:33 --

zobaczycie zdjecie moze ak zostawic - dało sie pien głowny przygiac nizej - jedno boczne ramie byłoby przedłuzeniem - pytanie co z drugim - wyciac całkiem czy zostawic 2 oczka na zastepstwo ale w tej formie sie tak nie robi chyba

-- poniedziałek, 27 lutego 2017, 14:47 --

-- poniedziałek, 27 lutego 2017, 15:09 --

Test

-- poniedziałek, 27 lutego 2017, 15:09 --

Test

-- poniedziałek, 27 lutego 2017, 18:47 --

sajko71 napisał(a):
Elinka1 przyrosty Aloszenkina idą w "nieskończoność" :wink: , więc jak u mnie przerastają ostatni drut w szpalerze to robię cięcie letnie, czyli tnę wszystko ponad tym ostatnim drutem. Te pozostawione na każdej latorośli ok 8-10 liści nad gronem starcza do bardzo wczesnego dojrzewania (połowa sierpnia w pełni gotowy).
Ja na Twoim miejscu wybrałbym opcje niskiego prowadzenia, bo jest jeszcze problem taki, że Aloszenkina niestety trzeba pryskać a z drabiny zabieg nie jest łatwy
Załącznik:
Załącznik SNC00893.jpg nie jest już dostępny

Castleman, ja tak naprawdę nie wiem jak ciąć Aloszenkina, bo na razie nie osiągam 2 kg gron o jakich wspomina Kapitan. Może na dalszych pąkach są większe grona, ja tnę na czopki 2-3 pąkowe. Może ktoś inny podzieli się swoimi spostrzeżeniami. W tym roku zostawiłem bardziej mieszane cięcie, więc zaobserwuję.
Załącznik:
Załącznik 20170227_085155.jpg nie jest już dostępny

No i stalo sie ... Skrocilam lewe ramie i jako przedluzenie pnia glownego przygielam calosc nizej o jeden szczebelek.
Drugie poziome ramie skrocilam na dwa paki, jak wyrosnie fajna latorosl to zobaczyma albo zastapie istniejace ramie albo puszcze w druga strone .
Nie wiem tylko co z ta ladaca nisko polozona "łoza" z ktorej chciales tworzyc niskie ramie stale.
Czy w tej sytuacji zostawic ja i jak zmezńieje to ona bedzie glownym ramieniem czy sie jej pozbyc i postawic na jedno z istniejacych ramion poziomych tylko przygietych nizej.
Wklejelam zdjecie pocieciu ale chyba go nie ma :(

Załączniki:
wino zgiete.JPG
wino zgiete.JPG [ 27.7 KiB | Przeglądane 305 razy ]
wino zgiete.JPG
wino zgiete.JPG [ 27.7 KiB | Przeglądane 305 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2017, 20:19 
Ekspert
Ekspert

Tutaj http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... enkin.html zawarłem moją opinię o tej odmianie i więcej zdjęć z moich krzewów.

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2017, 20:55 
nowicjusz
nowicjusz

Ńie widze moich postow, co jest grane ..?

-- poniedziałek, 27 lutego 2017, 20:55 --

O teraz sie wyslal.
Wkleilam wczesniej zdjecie po obcieciu ale chyba nie jest widoczne.
Otoz
Lewe poziome ramie skrocilam do 1 m dlugosci wykorzystalam jako przedluzenie pnia glownego i calosc przygielam nizej o jakies 30-40 cm

Mysle ze powinno byc ok, mam tam teraz z metr wolnej kratownicy do wiazania latorosli z owocami

Drugie z tych bocznych ramion skrocilam do dwoch pakow na wszelki wypadek , jak mocna loza wyrosnie to moze jakos wykorzystam
Nie wiem tylko czy ta kiepska najnizsza niby loze co sugerowaliscie aby wlasnie z niej utworzyc ramie boczne zostawiac w tej sytuacji czy nie bedzie to za duze obciazenie?

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2017, 22:50 
Ekspert
Ekspert

Najłatwiej się dodaje jako załączniki (pod postem jest "przeglądaj" i "dodaj plik" tylko trzeba zmniejszyć do max 500 px.

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 09:27 
nowicjusz
nowicjusz

moze teraz przejdzie
dodam ze ta prawa odnoge odcielam na dwa paki
ta nizka cienka narazie zostawilam ale jak pisze potrzebuje Waszej rady czy nie za duzo zostawiam.

-- wtorek, 28 lutego 2017, 09:18 --

chyba sie udało wiec wstawie jeszcze takie kolorowe

pomaranczowe pieniek 2015
niebieskie zdrewniałe latorosle 2016 - prawa odcieta na dwa paki- moze usunac jednak całkiem?
zielona dolna cienka latorosc 2016 - odciac czy zostawic celem obnizenia krzaka w przyszłym sezonie

dzieki za odpowiedzi - i juz Was nie bede dłuzej zamęczac....

-- wtorek, 28 lutego 2017, 09:27 --

jeszcze w innej rozdzielczosci

Załączniki:
wino zgiete kolorowe.jpg
wino zgiete kolorowe.jpg [ 81.57 KiB | Przeglądane 453 razy ]
wino zgiete kolorowe.jpg
wino zgiete kolorowe.jpg [ 26.29 KiB | Przeglądane 455 razy ]
wino zgiete.JPG
wino zgiete.JPG [ 27.7 KiB | Przeglądane 460 razy ]

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 10:52 
Ekspert
Ekspert

Ja bym zrobił tak: za kilka dni jak się trochę pieniek przyzwyczai do ugięcia, jeszcze delikatnie ugiął bym go do niższego szczebelka (albo do połowy kratki, bo wysokość prowadzenia już prawie jest ok). Jeśli chodzi o cięcie to wyciął bym więcej i przedłużałbym w następnych sezonach stałe poziome ramię. Łozę niebieską pionową uciąłbym na 2 oczka (w przyszłości pierwszy stały punkt krzewienia), niebieską poziomą też znacznie krócej (np. 4 pąki) i z niej co roku wydłużamy ramię poziomo (latorośl z pąka od spodu tej łozy zostawiałbym na wydłużenie ramienia). Zielony można cały uciąć, bo jest od spodu (albo ewentualnie zostawić na 1-2 pąki).
Jak się wydłuża ramię podpatrz: TUTAJ (rysunki na dole stronki). Warto poczytać całą stronkę o różnych formach prowadzenia.
I jeszcze jedno, dla takiej kratki wydaje mi się, że można posadzić dwa krzewy (np. drugi o innym kolorze owoców) zamiast rozbudowywania jednego na całą długość.

Ostatnio edytowano wtorek, 28 lutego 2017, 11:00 przez sajko71, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 11:09 
nowicjusz
nowicjusz

Dobry pomysl z tym ponownym obnizeniem za pare dni , sprobuje.
Mowisz zeby przedluzac ramie stale poziome, to tak mozna , myslalam ze krzew nie wykarmi tyle wszedzie widze na zdjeciach tylko po kilka latorosli owocujacych , to ile te lozy moga miec dlugosci z metr nie wiecej chyba.

Ta pionowa niebieska wlasnie przycielam na dwa oczka jak mowisz ale szczerze mowiac nie wiem jak to prowadzic w nastepnym sezonie na prawo odginac i drusie stale ramie robic czy jak?

-- wtorek, 28 lutego 2017, 11:09 --

Jednak malo jeszcze wiem.
Na tej stronie calkiem dlugie te ramiona sa.
Co do sadzenia innych krzakow ja taki mialam plan wsadzilam cztery w odleglosci 1-1,5 m
Ale dwa to takie mizeroty po dwoch sezonach dalej latorosle po 10 cm dlugosci musze wymienic, a oprocz aloszenkina wsadzonego mialam tez himrota , nawet fajnny pieniek wyrosl ale cos go dopadlo zgubil liscie i watpie czy odbije cas z tego badyla jak nie to cos nowego dam.
A moze polecisz sprawdzona u siebie odmiane jak z wielkopolski to klimat podobny.
Ja wiem ... Powiesz poczytaj sa opisy , ale tych odmian setki a ja gora te cztery krzaczki potrzebuje , nie mam wiedzy zeby eksperymentowac bo dzieci sie nie doczekaja owocow
Mam wczesna to moze jakas pozniejsza dle uzupelnieńia.

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 13:13 
Ekspert
Ekspert

Ja bym to wydłużał i prowadził tak na długość nie więcej niż 4 punktów krzewienia. Jak posadziłaś winorośl na środku tej kraty to brakuje teraz ramienia wyprowadzonego w prawo. Nie wiem jaka duża jest ta krata, ale jak ma więcej niż 2 m to sadziłbym jedną odmianę na początku i jedną na końcu tej konstrukcji i prowadził ramiona do środka , albo nawet chętniej posadziłbym obie bardziej w środku (np. 60-80 cm od siebie) i ta posadzona po lewej miałaby ramię w prawo, a ta posadzona z prawej ramię w lewo, to ładnie by się zazębiało i pokryło całą konstrukcję.

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 14:30 
nowicjusz
nowicjusz

Kratka ma 5 metrow dlugosci i ok 1,8 wysokosci

Posadzone mialy byc cztety dwa na kocach i dwa rowno w srodku. Teraz po brzegasz mam te nn ktore chce wymienic bo nic ńie rosna a w stodku aloszenkin i himrot.
Tak wlasnie planowalam ze jedno,puszcze gora drugie dolem mialo byc rowne pokrycie kratki bez pustych miejsc.

-- wtorek, 28 lutego 2017, 14:30 --

Wiesz , tak sie zastanawiam jaki jest sens przycinac loze na cztery punkty krzewienia i w kazdym kolejnym roku wydluzac o kolejne cztery, to nie mozna od razu zostawic dluzszej lozy o ile jest gruba i fajnie zdrewńiala powiedzmy na 15 punktow krzewienia ( czyli miejsc z ktorych wyrosna owocujace latorosle) .

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 14:32 
Ekspert
Ekspert

Odradzam takie przygięcie pnia i cięcie jak na zdjęciu, ponieważ: 1. Krótko przycięta silna łoza przejmie rolę pnia - efekt będzie taki, że krzew ucieknie jeszcze bardziej w górę. 2. Łoza pozostawiona na owocowanie da marny plan ponieważ cała para krzewu pójdzie w najwyższe miejsce to jest w tą krótko przyciętą łozę.
Jednym słowem katastrofa, dlatego proponuje inny pomysł na cięcie: wszystkie łozy (łącznie z górnymi silnymi jak i słabymi dolnymi) przyciąć krótko na 2 pąki. Następnie pod koniec maja wyłamać większość latorośli - zostawiając jedną/dwie mocno rosnące jak najniżej (żeby w przyszłym roku wszystko nad nimi obciąć i obniżyć krzew), oraz zostawić na górze najładniejszą latorośl z gronem kontrolnym (tak ją prowadzić i wiązać aby wiatr ją nie wyłamał).

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 15:15 
nowicjusz
nowicjusz

A jak nie bede zostawiac tego niebieskiego ramiona pionowego wogole tylko wytne na gladko to unikne przejecia roli pnia?

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 16:10 
mistrz
mistrz

Jeżeli można to chciałbym troszeczkę uporządkować wszystkie wpisy.

Po pierwsze to kiedy otworzymy na www.winogrona.org zakładkę odmiany i odszukamy odmianę Aloszenkin to tam w opisie jest napisane "Cięcie długie" co jest pomyłką powstałą przez niedopatrzenie. Aloszenkin przecina się na 6-10 oczek albo podają też 5-8 oczek co jest cięciem średnim. Cięcie długie wykonujemy gdy tniemy łozę na 10-14 oczek. Narzuca to nam automatycznie formy cięcia tej odmiany winorośli Guyot albo Casenowe`a.

Jeden z naszych znanych kolegów forumowiczów umieścił na You Tubie ładny filmik gdzie zaleca ciąć łozy na 1,5 m, jeżeli przyjęlibyśmy, że 6-10 pąków to cięcie długie, to jak byśmy musieli nazwać cięcie łozy na 1,5 m, po prostu zabrakłoby określeń. Jeżeli więc cięcie na 14-18 pąków nazywamy cięciem bardzo długim, to cięcie na 1,5 m możemy nazwać super długim i sprawę mamy załatwioną. Specjalnie poniżej umieściłem link do mojej broszurki aby tam dla początkujących przybliżyć kilka definicji i nazw technicznych. Robię to z nie małymi oporami, gdyż boję się, że odezwą się być może zaraz jakieś niezadowoleni ale uważam, że w końcu warto.

Po drugie jak przyciąć krzew. Wiele podpowiedzi jest słusznych bo jest wiele rozwiązań. Można pozostawić te dwie górne łozy jak podpowiada Kapitan i przyciąć jedną na 2 oczka a drugą na 5-10 oczek a dolne usunąć ale pod warunkiem, że pień przygniemy do wysokości (nazwę to) najniższego druta. Jest to częsta praktyka umożliwiająca potem przeginanie krzewu i okopanie go ziemią na zimę.
Można pozostawić tylko 2 łozy dolne a resztę usunąć. Obie łozy przyciąć na 2 oczka i czekać do jesieni. Można też inaczej -pośrednio i pozostawić 2 górne i 2 dolne łozy przyciąć na 2 oczka i obserwować a jesienią i tak najpewniej usunąć te górne. Przecież i tak w tym roku krzew nie zaowocuje a z biegiem lat łozy i tak będą uciekać i do góry i na boki.
Pozdrawiam serdecznie: Staszek

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 18:37 
nowicjusz
nowicjusz

trestan48

Twoja uwaga o tym ze niebieski pionowy ped przejmie role pnia i wyciagnie mi znow calosc do gory dala mi do myslenia i zdecydowalam zeby nie ryzykowac i wyciac go na gladko.

Wowczas zostanie mi tylko jedna pozioma niebieska zeszloroczna loza ktora w tym roku powinna dac owocujace latorosle
A te po zaowocowaniu przytne za rok na dwa oczka.

Dziekuje wszystkim za rady.

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 18:55 
Ekspert
Ekspert

Nie wycinaj na gładko - jak pójdzie coś nie tak z owocującą łozą będziesz mieć do wyboru dwie silne latorośle z tego sęczka, przygniesz lub przytniesz znowu na dwa oczka (lub jedno) tę bliższą ramienia. Taki sęczek możesz ciągle odnawiać i użyć w razie potrzeby.

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 19:00 
Ekspert
Ekspert

trestan48 napisał(a):
Jeżeli można to chciałbym troszeczkę uporządkować wszystkie wpisy.

Po pierwsze to kiedy otworzymy na http://www.winogrona.org zakładkę odmiany i odszukamy odmianę Aloszenkin to tam w opisie jest napisane "Cięcie długie" co jest pomyłką powstałą przez niedopatrzenie. Aloszenkin przecina się na 6-10 oczek albo podają też 5-8 oczek co jest cięciem średnim. Cięcie długie wykonujemy gdy tniemy łozę na 10-14 oczek. Narzuca to nam automatycznie formy cięcia tej odmiany winorośli Guyot albo Casenowe`a.
......
Pozdrawiam serdecznie: Staszek

Jeżeli otworzymy stronę z odmianą Aloszenkin tak jak proponujesz, to po zalogowaniu mamy w menu zakładkę "historia i autorzy".
Jeżeli z czymś się w zapiskach nie zgadzamy to można to zgłosić autorowi..
@Erikos 12/02/2010 utworzył nową stronę "Aloszenkin" - tam jest wzmianka o cięciu długim dla tej odmiany.
@zbyszekB 7/03/2011 dodał na tej stronie rozdział "Cięcie" a w tym rozdziale : "Krzew nie ma wymagań co do formy i rodzaju cięcia. Dobrze sprawdzają się sznury poziome z cięciem na czopy (3-5 pąków) lub na 6-8 pąków."
Jest to cytat z książki (2011)prof.J.Liska "Winorośl w Uprawie Przydomowej i Towarowej" dotyczącej odmiany 'Aloszenkin'
Nie poprawiałem wpisu @Erikos
Na innych WIKI istnieje obowiązek podawania źródła informacji !!!!!!!!
Zmiany są widoczne dopiero po zaakceptowaniu przez "moderatora"
Jeżeli autor zmian w ciągu tygodnia nie poda źródła informacji naniesionych zmian, to zmiany idą w niebyt.
Na naszej Wiki nie ma takiego obowiązku i nikt takich informacji nie sprawdza.
Takich "kwiatków" jak z aloszenkinem jest pewnie więcej?
Z tego co dotychczas zauważyłem takim "moderatorem" na naszej Wiki jest @space99 (ale może się mylę :?: )

@Tristan.
co do pozostałej części twojej wypowiedzi na temat długości cięcia
Wg książki prof. Liska :
- cięcie krótkie : do 5 pąków na pędzie...
- średnio długie : od 6 do 8 pąków ...
- długie : od 8 do 12....
Więc nie mieszaj "nowym forumowiczom" w głowach :mrgreen:
Jeżeli jesteś innego zdania to podaj źródło (ale nie swoje :lol: )
Swoje przemyślenia na ten temat należy zawsze podkreślić,że to wyłącznie twoje :idea:

Ostatnio edytowano wtorek, 28 lutego 2017, 19:03 przez zbyszekB, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1