Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 10:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 listopada 2009, 16:09 
Ekspert
Ekspert

Wyprowadzenie formy jest dosyć proste jak się wie co się chce zrobić . Dlatego można sobie tak b. stopniowo . Obserwująć jak w danym miejscu rośnie .Powiedz Wesoły lepiej jak długo już zajmujesz sie bo to wyjaśni . Co innego gdy zajmujesz się tym no jakby nie było profi od paru ładnych lat i w dodatku w dosyć dobrej [ klimatycznie okolicy ] a co innego początkujący w gorszej lokalizacji .

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 listopada 2009, 20:54 
Kiper
Kiper

[quote="Ricci"]@ Wesoly

Odwołujesz się do mojego tekstu w którym napisałem że na dwa oczka przycinamy w drugim roku czyli tylko raz :wink: Nie wiem skąd wziałeś to cięcie trzy razy na dwa oczka ? a juz dziesieć ? nic takiego nie pisałem
masz czkawkę ? :mrgreen:

Sory za ilość razy, ale robi się to mniej więcej tak.
W pierwszym roku rości Ci dobrze. Np wyrosła łoza o długości 2-4m (jest to normalny przyrost na dobrze przygotowanej glebie pod winnicę). Na wiosnę formujesz pień + niby ramię na 3-4 oczka. Czyli możesz mieć 6-8 gron na każdym krzaku. Jak nie wyrosło dobrze, pień jest za krótki, po prostu go przedłużasz. Jest to powszechnie stosowane na niemieckich winnicach. Nikt nigdzie nie tnie na 2 oczka, niezależnie od długości wyrośniętej łozy.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 listopada 2009, 20:59 
Kiper
Kiper

[quote="zypsek"]Wyprowadzenie formy jest dosyć proste jak się wie co się chce zrobić . Dlatego można sobie tak b. stopniowo . Obserwująć jak w danym miejscu rośnie .Powiedz Wesoły lepiej jak długo już zajmujesz sie bo to wyjaśni . Co innego gdy zajmujesz się tym no jakby nie było profi od paru ładnych lat i w dodatku w dosyć dobrej [ klimatycznie okolicy ] a co innego początkujący w gorszej lokalizacji .

Lokalizacja naprawdę nie ma tu dużego znaczenia. Oczywiście Dolny Śląsk jest dość ciepły, choć w tym roku było bardzo kiepsko. Widziałem bardzo dobrze rosnące młode winorośla na kamienistej glebie o bardzo niskiej klasie bonitacyjnej. Ja staram się prowadzić winnicę wg zasad niemieckich.
Pisałem już wcześniej. Podstawa jest dobrze przygotowane gleba. Bardzo głęboka orka - 75-85 cm, odpowiednie pH, dostateczne ilości mikro i makro elementów a szczególnie ważny jest stosunek magnezu do potasu i jeszcze kilka innych spraw.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 listopada 2009, 21:08 
Ekspert
Ekspert

Może niech kolega @Wesoly pochwali się jaki ma rozstaw pomiędzy "konkretnymi" odmianami i oczywiście w jakiej formie prowadzi lub planuje prowadzić.
Zdjęcia już widziałem :wink:

aha ni i może jeszcze kilka "głębszych" informacji o słupkach.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 listopada 2009, 22:51 
Kiper
Kiper

Na małej winnicy mam rozstaw rzędy 180cm, krzewy co 100cm. Trochę były inne założenia przy zakładaniu winnicy i tak wyszło. Odmiany Rondo, Regent, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Riesling, Chardonnay, Gewurztraminer oraz Pinot Gris.
Na większej winnicy 200 x 91cm. Odmiany: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Riesling, Chardonnay, oraz Pinot Gris. Założeniem jest uzyskanie lepszej jakości surowca kosztem dodatkowego nakładu pracy.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 listopada 2009, 22:56 
Ekspert
Ekspert

Dzięki. Napisz jeszcze jakie wysokie masz rusztowania i na jakich skrajnych wysokościach masz druty (najniższy i najwyższy)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 listopada 2009, 23:02 
Kiper
Kiper

[quote="Wesoly"][quote="Ricci"]@ Wesoly

Odwołujesz się do mojego tekstu w którym napisałem że na dwa oczka przycinamy w drugim roku czyli tylko raz :wink: Nie wiem skąd wziałeś to cięcie trzy razy na dwa oczka ? a juz dziesieć ? nic takiego nie pisałem
masz czkawkę ? :mrgreen:

Sory za ilość razy, ale robi się to mniej więcej tak.
W pierwszym roku rości Ci dobrze. Np wyrosła łoza o długości 2-4m (jest to normalny przyrost na dobrze przygotowanej glebie pod winnicę). Na wiosnę formujesz pień + niby ramię na 3-4 oczka. Czyli możesz mieć 6-8 gron na każdym krzaku. Jak nie wyrosło dobrze, pień jest za krótki, po prostu go przedłużasz. Jest to powszechnie stosowane na niemieckich winnicach. Nikt nigdzie nie tnie na 2 oczka, niezależnie od długości wyrośniętej łozy.
I wszystko jasne :wink: i o to chodziło; o merytoryczną wypowiedź profesionalisty jak domniemuje z wypowiedzi, czerpiacego wzorce z upraw na niemieckich winnicach.
Ja się uczę, tego cięcia na dwa oczka w pierszym roku po posadzeniu nie wymyśliłem sam, jest tak podane na stronie głównej niniejszego forum, jak równiez w polskiej literaturze(RM). :wink:
Twoja wypowiedź wiele wnosi :wink:, myślę ze powinno sie wypowiedzieć pare osób które taką formę prowadzenie preferują(cięcie na dwa oczka po pierwszym roku).
Dzieki. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 09:00 
Kiper
Kiper

[quote="Erikos"]Dzięki. Napisz jeszcze jakie wysokie masz rusztowania i na jakich skrajnych wysokościach masz druty (najniższy i najwyższy)

Jestem w trakcie budowy rusztowania. Mam już trochę wbitych słupków systemowych REMAG. Środkowe 230cm, nad ziemię 165cm, zatoki co 10cm, krańcowe w skos 30-33* z dwoma odciągami na kotwę.
Ze względu na bardzo wysoki koszt solidnych systemowych słupków krańcowych rozważam zastosowanie robinii akacjowej na skrajne.
Druty.
Dolny nośny 60cm
Górny nośny 80cm
Dolna para 100cm
Górna para 160cm.
Oczywiście pary są ruchome i cały sezon wędrują.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 09:04 
Ekspert
Ekspert

Dzięki.
Moje pytanie wynika z tego, że latem oglądałem kilka winnic w Austrii i zwróciłem uwagę na dość niskie rusztowania.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 10:31 
Kiper
Kiper

[quote="Erikos"]Dzięki.
Moje pytanie wynika z tego, że latem oglądałem kilka winnic w Austrii i zwróciłem uwagę na dość niskie rusztowania.

Teoretycznie czym niżej tym powinno lepiej dojrzewać...
Ale to teoria. Przy niskim prowadzeniu znacznie zwiększa się ryzyko przymrozków wiosennych, do tego źle się obrabia, owoce się brudzą, gorsza przewiewność itp.
Może niskie rusztowanie wynika z przepisów apelacyjnych. Często jest tak, że musisz prowadzić winnice wg ściśle określonych reguł.

Schemat prowadzenia drutów można zaciągnąć ze strony e-sadzonka oraz od producentów słupków.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 11:24 
Kiper
Kiper

[quote="Wesoly"]Na małej winnicy mam rozstaw rzędy 180cm, krzewy co 100cm. Trochę były inne założenia przy zakładaniu winnicy i tak wyszło. Odmiany Rondo, Regent, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Riesling, Chardonnay, Gewurztraminer oraz Pinot Gris.
Na większej winnicy 200 x 91cm. Odmiany: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Riesling, Chardonnay, oraz Pinot Gris. Założeniem jest uzyskanie lepszej jakości surowca kosztem dodatkowego nakładu pracy.

Rafale czy nie uważasz, z perspektywy własnego doświadczenia, że masz za małą odległość miedzy rzędami. Twoje fotki na Kubocie w winoroślowym gąszczu nie nastrajają zbyt optymistycznie.
Wg. mnie masz tam ciut za ciasno :wink:

Pytanie drugie: skąd masz słupki i po ile płaciłeś ?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 11:32 
Ekspert
Ekspert

No właśnie Ciekaw jestem odnośnie tych Remag'ów gdzie je kupiłeś no i po ile płaciłeś jeśli to nie tajemnica?
Na e-sadzonka widać mają ale jeszcze jakoś nie dopytywałem.
Mnie chodzi tylko o przelotowe bo zewnętrzne myślę dać betonowe.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 12:18 
Kiper
Kiper

Macieju, rozstaw 180cm mam tylko na małej winnicy i całkowicie dla Kuboty wystarcza. Spokojnie jeździ się z kultywatorem i opryskiwaczem. Problemem jest na razie brak rusztowania, dlatego na fotkach wszystko włazi na traktor. Jak będzie rusztowanie to spokojnie 180cm wystarcza. Gorzej jest już na tarasach. Tam trzeba robić rzędy szersze przynajmniej o szerokość spadku, czego wcześniej nie wiedziałem (tarasy nie były planowane, ale same się wytworzyły).

Co to rozstawu rzędów.
Wg niemieckich winogrodników 180cm przy specjalistycznym sprzęcie całkowicie wystarczy. Fendt 208V (90KM) ma najmniejszą szerokość 90cm!
Takimi traktorami wjeżdżają w rzędy 150cm z kosiarkami, ogławiarkami, oplewiarkami itp.

Na Jaksonowicach zrobiłem już rzędy co 200cm, ale za to sadzonki są co 90. daje mi to porównywalną ilość krzewów na ha, za to mam ciut krótsze ramię, mniejszą ilość owoców na krzew i mam nadzieje lepszą ich jakość.

REMAGi polecam z e-sadzonki.
Cena zależny od ilości, trza by złożyć dużo zamówień i wtedy pewnie będzie taniej. Można też indywidualnie z Niemiec, ale to nie takie proste i wcale taniej wyjść nie musi.

PostNapisane: niedziela, 25 kwietnia 2010, 21:17 
Ekspert
Ekspert

No i jak to mawiano "tylko krowa nie zmienia zdania".
Traktor i maszyny pomierzone.
Rzędy już wyznaczone, część krzaków już posadzona.

Stanęło na tym:
Odstępy między krzakami - 90cm, 40 krzaków w rzędzie.
Odstępy między rzędami - 210cm, z glebogryzarką powinienem dać radę a kultywator będzie dostosowany.
Na zawracanie przeznaczone 5,5m, właściwie 5m plus dodatkowe 0,5m na odciąg dla słupka jeśli takowy byłby konieczny.

Tytuł: Re:
PostNapisane: niedziela, 25 kwietnia 2010, 22:07 
Kiper
Kiper

Wesoly napisał(a):
Na większej winnicy 200 x 91cm.
/.../
Druty.
Dolny nośny 60cm
Górny nośny 80cm

Też się włączę.
Co do wydajności i jakości przy takim rozstawie, to nie śmiem komentować, ale po wyginaniu łóz u siebie przy odległościach po 1,5 m między krzewami i 20 cm odstępu między drutami nośnymi, muszę powiedzieć, że podziwiam Wesołego za kunszt i odwagę wyginania łozy na odcinku ok. 40 cm. Chętnie poznam tajemnicę jak to wygiąć (szczególnie łamliwe Rondo i Regent u mnie i niezwykle grube łozy Dornfeldera i Cabernetów), aby nie złamać i nie ukręcić. Bo jeśli na 40 cm to się Tobie udaje, to jest szansa, że u mnie na 70 cm pójdzie tym lepiej.
Pozdrawiam, Nikodem

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1