Teraz jest piątek, 3 października 2025, 22:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2013, 21:35 
mistrz
mistrz

Jestem bardzo początkujący i proszę o pomoc . W tamtym roku na wiosnę wsadziłem moje "krzaczki", które pięknie wyrosły i zostały przykryte na zimę grubą warstwą ziemi . Leżą sobie tam do dnia dzisiejszego . Kilkakrotnie sprawdzałem i wyglądają zdrowo a pąki jeszcze nie ruszyły. Jest to ich drugi rok życia więc nie wchodzi w grę kwestia ,że owoce nie zdąrzą dojrzeć.Idealnie by było uchronić w ten sposób krzewy przed przymrozkami.Mój pomysł to póżno odkrywać i póżno ciąć .Może się uda. Tylko jak długo można z tym czekać? Glebę mam lekką i przepuszczalną. Wiem że było już to na forum wałkowane wielokrotnie ale nigdzie nie znalazłem czasu ostatecznego :(. Proszę o pomoc i opisywanie swoich doświadczeń w tej kwestii.

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 07:48 
Kiper
Kiper

Ostatecznym terminem jest więc odkrywanie po przejściu wiosennych przymrozków , czyli po 15 maja.
Trzymanie ich po tym terminie jest bezsensowne.
Musisz jednak pilnować , by nie ruszyły pąki z których pod ziemią zrobią się szparagi.
Łatwo je wtedy wyłamać przy odkopywaniu krzewów i mogą również ulec poparzeniom słonecznym - jeśli to będziesz robił w słoneczny dzień.
Efekt więc będzie taki sam, jak wtedy gdyby Ci wszystko wymroziło .

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

Ostatnio edytowano poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 07:51 przez manuns, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 07:51 
Ekspert
Ekspert

Nie znalazłeś i nie znajdziesz. Każdy rok jest inny. Jeżeli masz dobrze przycięte to już nie tnij więcej, a pod ziemią trzymaj ile się da, tylko sprawdzaj i bądź czujny, żeby szparagi nie porosły.Jak odkryjesz wszystko nadrobią.

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 08:23 
Kiper
Kiper

W tym roku odkryłem swoje krzewy 19 kwietnia.
Miałem je przykryte jedynie cienką warstwą ziemi, która bardzo szybko się nagrzała .
Kiedy sprawdzałem stan krzewów okazało się, że wszystkie łozy już " płaczą " po jesiennym cięciu i pąki robią się nabrzmiałe.
Winniczkę mam położoną na szczycie góry z lekkim spadkiem w kierunku wschodnim. Nie mam zastoisk mrozowych.
W ciągu ostatnich sześciu lat nie odnotowałem wiosennych przymrozków, jedynie w ubiegłym roku " liznęły" mi one kilka krzewów, nie robiąc większych strat w winnicy.
Mikroklimat i lokalizacja siedliska , a co za tym idzie skala występowania wiosennych przymrozków ma w tym przypadku ogromne znaczenie i wpływ na podjęcie takich decyzji.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 08:43 
Ekspert
Ekspert

manuns napisał(a):
Mikroklimat i lokalizacja siedliska ma więc w tym przypadku ogromne znaczenie.

Potwierdzam.
Mój ogród jest w niecce i dwa lata z rzędu nie miałam właściwie owoców, a u kolegi 2-3 km dalej wszystko pięknie przetrwało.
W zeszłym roku były późne przymrozki majowe. Spróbuj sobie zatem przypomnieć, jak wyglądały kwitnące drzewa i krzewy owocowe w zeszłym roku. Jak nie było uszkodzeń, to masz dobre miejsce.

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 09:04 
mistrz
mistrz

Witam

Ubiegły rok to również dla mnie porażka, nawet tak późny przymrozek wszystko zniszczył, a rozegrało się to w przedziale ok 6 godzin ( od ok 11 w nocy do 6 rano), mogłem nawet zadymiać. Ale było ostro i nie wiem czy też by to pomogło. Winniczkę mam na południowym stoku ( raczej w jego dolnej części), jednak zamknięta jest od dołu doliną i zimne powietrza spływa na dół, zanim się ogrzeje to trochę potrwa, stąd ta wrażliwość na temperaury. Na tą chwilę jest tak wszystko podpędzone przez temperaturę, że albo przymrozek wszystko zatrzyma... , albo dopiero po okresie wegetacyjnym ( ok połowa października)

pozdrawiam

Niwa

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 13:39 
Ekspert
Ekspert

Tego roku z braku czasu odkrywaliśmy od 21 do 26 kwietnia tylko w wolnych chwilach i począwszy od odmian które startują najwcześniej. Myślę, że udało się w samą porę. Przy temperaturach 25-28 stopni jakie mieliśmy nie było już sensu tego dłużej wstrzymywać.

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 16:11 
Kiper
Kiper

Popatrzę do kalendarza...
W tym roku odkrywałem:
1. L1-10.04.
2. L2-12.04.
3. L3-19.04.
i wcale nie żałuję...ja...ogłaszam "Stan bez zimnej Zośki na terenie Polski Południowo-Wschodniej 2013" :lol:
A tak poważniej, parząc na prognozy jest szansa...

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 20:23 
mistrz
mistrz

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie . Ten rok będzie dla mnie i mojej winniczki eksperymentalny . Chcę zdobyć jak najwięcej doświadczenia a na przyszły - wielkie winobranie i "winorobienie" :). Jeśli powiedzie się próba z opóznianiem wegetacji to może chociaż część wczesnych odmian będę traktował w ten sposób . Myślę jednak że najlepszym wyjściem będzie kupienie zraszaczy i lanie lanie lanie...

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 21:24 
Ekspert
Ekspert

manuns napisał(a):
W tym roku odkryłem swoje krzewy 19 kwietnia.
Miałem je przykryte jedynie cienką warstwą ziemi, która bardzo szybko się nagrzała .
Kiedy sprawdzałem stan krzewów okazało się, że wszystkie łozy już " płaczą " po jesiennym cięciu i pąki robią się nabrzmiałe.
Winniczkę mam położoną na szczycie góry z lekkim spadkiem w kierunku wschodnim. Nie mam zastoisk mrozowych.
W ciągu ostatnich sześciu lat nie odnotowałem wiosennych przymrozków, jedynie w ubiegłym roku " liznęły" mi one kilka krzewów, nie robiąc większych strat w winnicy.
Mikroklimat i lokalizacja siedliska , a co za tym idzie skala występowania wiosennych przymrozków ma w tym przypadku ogromne znaczenie i wpływ na podjęcie takich decyzji.

Mam podobną lokalizację na szczycie wzniesienia, z tym że nachylenie jest lekko w kierunku południowym, i pod całością postu Mariusza należy się podpisać. Niestety większość terytorium Polski to równiny, i jest problem z zastoiskami mrozowymi i przymrozkami majowymi (u mnie nieznanymi).

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 23:00 
czeladnik
czeladnik

jarekkk napisał(a):
Idealnie by było uchronić w ten sposób krzewy przed przymrozkami.Mój pomysł to póżno odkrywać i póżno ciąć .Może się uda.

W tym roku się uda bo przez długą zimę wegetacja roślin jest sporo opóźniona.
Ale w normalne lata, przy ciepłym marcu i nierzadko gorącym kwietniu, niema szans żeby do końca kwietnia trzymać rośliny pod ziemią.

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2013, 01:14 
Ekspert
Ekspert

Benon napisał(a):
W tym roku się uda bo przez długą zimę wegetacja roślin jest sporo opóźniona.

No to chyba że u Ciebie - zdjęcie z dziś.
Nie da się czegoś takiego utrzymać pod ziemią. Fakt że to wyjątek (Agat Doński zdaje się) ale inne też są mocno rozwinięte.

Załączniki:
2013-04-29 16.56.13.jpg [159.13 KiB]
Pobrane 3 razy

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2013, 06:34 
Kiper
Kiper

Na zdjęciu poniżej Nero. Zdjęcie robione dzisiaj po godz 7 rano. Podobnie rozwinięta jest Attika (przyrosty do 8cm), Agat Doński, Esther, Japaner, Venus, Wiktoria 5 i Seneca (do 7cm). Fredonia i Lilla do 5cm. Nawet Apollon z zeszłorocznych zakupów jesiennych ma już 3 cm.
Wszystkie krzewy rosną pod chmurką. Nero (na podkładce) pod ścianą, reszta pod murem oporowym lub z dala od wszelkich podgrzewaczy.
Na zdjęciu widać jeszcze błoto. Krzewy odkopywałem w obawie, że zaczną chorować w mokrej i ogrzanej od słońca ziemi.

Załączniki:
Nero-2013-04-30.jpg
Nero-2013-04-30.jpg [ 61.47 KiB | Przeglądane 2423 razy ]

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2013, 09:03 
Kiper
Kiper

Szczerze mówiąc, u mnie wszystko w powietrzu a nie ma mowy o takich przyrostach jak wyżej. Ledwo co pąki nabrzmiałe się otwierają i to tylko w kilku przypadkach. Ja bym zweryfikował czy tak długie trzymanie pod ziemią coś spowalnia. Ziemie może słońce nagrzać, a w powietrzu hulały bardzo zimne wiatry.

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2013, 10:17 
Kiper
Kiper

Ja bym wiele dał, by u mnie też wszystko jeszcze spało. Znam sporo Zosiek, wszystkie oceniam jako gorące babki. Jest jednak jedna taka, która u mnie co roku robi spustoszenie - zimna Zośka i to jej się teraz boję. Przy takich przyrostach straty będę miał spore.
Nowe nasadzenia mogę dosyć łatwo okryć przez przymrozkiem. Staram się na zimną Zośkę okryć winorośl kartonami. Wieszam kartony na drutach i w ten sposób powstaje kartonowy namiot. Kiedy jednak przyrosty są duże, sporo wyłamuje mi się podczas okrywania i odkrywania.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1