Teraz jest wtorek, 14 października 2025, 14:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 2 maja 2013, 22:02 
mistrz
mistrz

sajko71 napisał(a):
jarekkk napisał(a):
przepraszam .że nie umiem wklejać cytatów :( taki ze mnie komputerowiec.

A to takie proste, wytłumaczę "po naszemu": z boku każdej wypowiedzi (jeśli jesteś zalogowany) jest słówko "cytuj" i w to klikasz i już masz cytowaną wypowiedź w bramce w której piszesz. Możesz tam pisać a jak klikniesz "podgląd" to zobaczysz jak to wygląda i zawsze możesz coś poprawić a potem wysłać. Jeszcze poniżej bramki w której piszesz masz podgląd całego wątku i tam tez możesz kliknąć "cytuj".
No to zacytowałem :) Dziękuję

PostNapisane: piątek, 3 maja 2013, 07:55 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dolnoslonzok napisał(a):
Dla płd. zach. Polski ( Zielona Góra, Wrocław, Opole ) podają -1,-2 st.C ok. 12 maja, ale kto wierzy prognozom długoterminowym :mrgreen: .

Aktualne prognozy przesunęły termin Zimnych Ogrodników dla naszego rejonu opolsko-wrocławskiego na 16, 17 i 18 maja, a temperatury w nocy mają osiągnąć ok +1, +2 st.C. Może nie przyjdą jednak, jak co dzień tak będą odsuwać ich nadejście ? :wink:

PostNapisane: piątek, 3 maja 2013, 08:22 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok dyskutuje sam ze sobą zwyczajowo o pogodzie w ogródku swojej babci. Dziś nie jedzie do szkoły, to pewnie zaskoczy nas jeszcze kilkoma sprawozdaniami z przebiegu pogody.

Ale nawiązując do kwestii zraszaczy, to ja już miałem test awaryjny i to nie z powodu mrozu. Wczoraj sąsiad przy silnym wietrze pryskał chwastoksem lub czymś podobnym pole od nawietrznej. Żadne tłumaczenia nie pomogły. "Cieknie mi opryskiwacz i muszę wypryskać". Faktycznie opryskiwacz w opłakanym stanie, na jednym ramieniu z dysz się lało, a na drugim rozpylała się mgiełka. Odpaliłem zraszacz i płukałem z węża najbliżej położone krzewy. Mam nadzieję że takie płukanie w czymś pomoże. Czeka mnie jeszcze kilka takich przepraw w tym roku, ale na szczęście ze wschodu rzadko wieje latem.

PostNapisane: piątek, 3 maja 2013, 09:31 
mistrz
mistrz

Jak się okazuje, dochodzi nam jeszcze jedna plaga, czyli życzliwy sąsiad który skrupulatnie dba aby każdy m2 jego uprawy był dobrze spryskany, u mnie jak na razie nie zaobserwowałem negatywnych skutków sąsiedztwa zboża z winoroślą, choć ryzyko przy największej ostrożności zawsze występuje. Temperatura w chwili obecnej podpędza paki,niektóre pędy mają nawet już po 3 do 5 cm, rzekome przymrozki coraz bardziej mnie niepokoją, stawka jest przecież coraz wyższa, a na okrywanie mam tego za dużo. Na dzień dzisiejszy połowa pąków otwarta, reszta potencjalnie bezpieczna, natomiast odciągające się przymrozki jeżeli przyjdą?..., to zobaczymy co z tego zostanie.

Niwa

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1