Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 18:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 10 marca 2010, 17:51 
nowicjusz
nowicjusz

Wykopywał to już nie będę ale tą słomkę to wyjmę jak te mrozy się skończą. U mnie śniegu już nie ma (w tym przypadku niestety) . Kapitan te twoje sadzonki to fachowo wyglądają nie to co moje. Nie wiedziałem że można je w domu trzymać przez zimę_ też tak mogłem zrobić. Ale na przyszłość już wiem . Bo kiedyś posadzę coś bardziej konkretnego ale już chyba nie w tym sezonie . Wiedzy i czasu na jej zdobycie mało bo jestem klasą maturalna :) . Był bym wdzięczny gdyby daliście mi tu znać kiedy odkrywacie swoje sadzonki i piszczie o przeróżnych zagadnieniach winogron w tym temacie . Pozdrowienia. :P

PostNapisane: środa, 10 marca 2010, 18:07 
Ekspert
Ekspert

damian22223 napisał(a):
Nie wiedziałem że można je w domu trzymać przez zimę_ też tak mogłem zrobić. Ale na przyszłość już wiem .

Lepiej zapomnij o tej wiedzy :P

PostNapisane: środa, 10 marca 2010, 18:49 
Ekspert
Ekspert

damian22223 napisał(a):
Wykopywał to już nie będę ale tą słomkę to wyjmę jak te mrozy się skończą. U mnie śniegu już nie ma (w tym przypadku niestety) . Kapitan te twoje sadzonki to fachowo wyglądają nie to co moje. Nie wiedziałem że można je w domu trzymać przez zimę_ też tak mogłem zrobić. Ale na przyszłość już wiem . Bo kiedyś posadzę coś bardziej konkretnego ale już chyba nie w tym sezonie . Wiedzy i czasu na jej zdobycie mało bo jestem klasą maturalna :) . Był bym wdzięczny gdyby daliście mi tu znać kiedy odkrywacie swoje sadzonki i piszczie o przeróżnych zagadnieniach winogron w tym temacie . Pozdrowienia. :P

Kuba dobrze Ci radzi. Sadzonki to nie kwiatki :). Te sadzonki na zdjęciu były przechowywane do niedawna w chłodnej piwnicy razem z innymi. Ponieważ eksperymentowanie to moja pasja "uruchomiłem" je trochę wcześniej, bo z sobie wiadomych przyczyn byłem ciekaw czy ruszą. Nie oznacza to że tak należy robić. Zanim je posadzę będę musiał się z nimi cackał do połowy maja. Postąpiłeś słusznie sadząc swoje sadzonki jesienią. Mogłeś to tylko zrobić trochę głębiej (30-40 cm).
Te fachowe sadzonki są dziełem dziewczyn z tego forum: Agi i Dominiki :) :) . Pozdrawiam przy okazji.

PostNapisane: środa, 10 marca 2010, 19:33 
Ekspert
Ekspert

Ja po pamiętnych mrozach przyniosłem do domu z nieogrzewanej szklarni sadzonkę muskata letniego, którego doniczka 5l wkopana była w ziemię. Myślałem że pójdzie na zmarnowanie, ale rośnie dziarsko a przyrost ma już prawie metr. Szkoda tylko że nie ma kwiatostanów :lol:

PostNapisane: czwartek, 11 marca 2010, 16:14 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Aga od Ciebie była Wiktoria czy Gałbena Nou ?
Obydwie dzisiaj wyglądają tak. Jedna jest od Agi druga od Dominiki :) Umią :) dziewczyny zrobić sadzoneczki co?

Ode mnie dostałeś - wstyd się przyznać - tą lichutką Gaubenę :mrgreen: Ale uprzedzałam, że słabizna... sam chciałeś :roll: Miałam kilka pięknych sadzonek, np Ajwaza z prawie metrowym przyrostem :lol: ale Ty się uparłeś na Gaubenę :roll:
Cieszę się, że ruszyła, bo miałam obawy. Tylko tak już nie chwal tej biedoty, bo chłopaki pomyślą, że nic porządniejszego nie umiem uhodować :oops: :P

PostNapisane: czwartek, 11 marca 2010, 16:25 
Ekspert
Ekspert

Ech, moje sadzonki z zeszłego roku gniotłam w małych doniczkach przez cały sezon - więc jedyna ich zaleta to taka, że mają korzenie :mrgreen: Aaaa, i że zdrewniały rewelacyjnie (z braku wody i nawozu) :lol:

Ale chłopaki kusicie tym wcześniejszym hodowaniem w domu - w nieogrzewanym pokoju mam swoją śliwę z zeszłorocznej produkcji - chciałam sprawdzić, czy przetrwała - no i zaczyna wolniutko ruszać. Po obejrzeniu tych fot i komentarzu Michała o metrowym przyroście Muskata, mam ochotę przenieść ją do ciepłego pomieszczenia :roll: I po co mi było to czytanie forum :twisted:

PostNapisane: czwartek, 11 marca 2010, 16:50 
Ekspert
Ekspert

Właśnie... mnie też teraz korci, mam w piwnicy sadzonkę, która już ma chyba lekko nabrzmiałe pąki...

PostNapisane: czwartek, 11 marca 2010, 16:54 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
aguskac napisał(a):
A ja myślę że nie planuje wykopywać :) .
Sorki :oops: wydawało mi się, że one tylko zadołowane.

PostNapisane: czwartek, 11 marca 2010, 16:55 
Ekspert
Ekspert

A swoją drogą, Piotrze, czy nie powinieneś zasilić lekko Gaubieny? Listki bardzo jasne :roll:

PostNapisane: czwartek, 11 marca 2010, 18:54 
Ekspert
Ekspert

dominikams napisał(a):
A swoją drogą, Piotrze, czy nie powinieneś zasilić lekko Gaubieny? Listki bardzo jasne :roll:

Bo młoda, a może lampa błyskowa :P ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1