Teraz jest czwartek, 18 września 2025, 05:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2009, 19:29 
Ekspert
Ekspert

Nie za krótki ten odcinek za butelką? zastanawiam się czy ma z czego ruszyć zielone...

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2009, 19:36 
Ekspert
Ekspert

Aga za butelką to nieważne jak długi . !

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2009, 20:00 
Kiper
Kiper

[quote="zypsek"]Żeby odkład sie udał butelki muszą być po żywieckiej niegazowanej a ty jakie masz ?

Że co ? po zywieckiej ? prosze uprzejmie :mrgreen:
Obrazek
pozostałe to z napojów Pepsi itp ,ale juz się skończyły :cry:

[quote="aguskac"]Nie za krótki ten odcinek za butelką? zastanawiam się czy ma z czego ruszyć zielone...
Powinno wybijac z pąka który jest centralnie w butelce,pozostałe paki usuniete,oprócz dwóch najniższych.(pozdrawiam za zawsze dobry humor :wink: )

Aha, efekt uboczny dzisiejszych prac:
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2009, 23:46 
Ekspert
Ekspert

aaa to chyba nieuważnie czytałam.... myślałam, że ten w butelce się usuwa i w miejscu zranienia ruszają korzenie... a zielone startuje z pąka poza butelką :roll: :oops:

Piękne poletko doświadczalne i sztoberki :)
No i dzięki za pozdrowienia i dobre słowo, było mi dziś potrzebne jak balsam na duszę.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 listopada 2009, 22:24 
Ekspert
Ekspert

Ricci bój się Boga! Coś Ty zrobił? Te pojedyncze łozy w butelkach to rosnące krzewy??? Czy co? Napisz coś więcej, o tym co wyczyniasz. Mam nadzieję, że to są łozy wetknięte w ziemię. W takiej sytuacji to tylko "darma robota" :). Ale jak to są ukorzenione krzewy to szybko wyciągaj te pozostałe pąki z butelek !!!!

Ostatnio edytowano sobota, 21 listopada 2009, 22:33 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 listopada 2009, 22:28 
Ekspert
Ekspert

[quote="Ricci"]Dzisiaj zmałpowałem... :oops:

odkład kapitański :mrgreen:

Obrazek

Nie!!!! Nie!!! Ja się pod tym nie podpiszę. :):)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2009, 00:14 
Kiper
Kiper

[quote="kapitan"]Ricci bój się Boga! Coś Ty zrobił? Te pojedyncze łozy w butelkach to rosnące krzewy??? Czy co? Napisz coś więcej, o tym co wyczyniasz. Mam nadzieję, że to są łozy wetknięte w ziemię. W takiej sytuacji to tylko "darma robota" :). Ale jak to są ukorzenione krzewy to szybko wyciągaj te pozostałe pąki z butelek !!!!

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co sie ma. :wink: Bardziej zalezy mi na dobrych sadzonkach niz na krzewie.Sa to jednoroczne krzewy, mocne zresztą.
Łoza przycieta na 0,4-0,5m, pozostawiłem 4 pąki, dwa powędrowały do butelek, a dwa najblżej korzeni pozostały otwarte i na wiosne powinny z nich wybić latorośle(całośc na zime będzie okryta). Czy pąki z butelek wybiją przekonamy sie na wiosnę, mysle że krzewowi nic nie grozi. :roll:
Zreszta zrobiłem to dla próby, drugie blizniacze krzewy(te powyżej) beda prowadzone według "książki" tzn. będa przycięte na dwa oczka.
Będzie doskonałe porównanie, gdyz warunki wzrostu będą identyczne, a co sie stanie zobaczymy wiosna. :wink:
Mam tez 2 letnie Bianki z pojedynczymi łozami, mocniejsze krzewy będą przycięte na pień, a dwa krzewy o słabszych łozach mysle poddać podobnemu zabiegowi. :wink:
Zdjatka wkrótce...muszę więcej pić... wody :lol:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2009, 09:39 
mistrz
mistrz

Ricci a w jakim, celu zostawiłeś te dwa pierwsze pąki?

edit nie na temat: zobaczcie, napisałem posta później niż Ricci a godzina wysłania jest wcześniejsza. Dziwne, nie?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2009, 10:30 
Ekspert
Ekspert

Skoro zostawiłeś nisko pąki to ok. Myślałem, że wygoliłeś wszystko. Jako ten, który ma już roczne doświadczenie pozwolę sobie na kilka uwag:
1. Zrób to wiosną, a nie teraz.
2. Teraz zdejmij jeszcze te butelki a same łozy okryj ziemią. Będzie dużo łatwiej i bezpieczniej. Wiosną ziemia w petach może się przedwcześnie ogrzać i za szybko ruszą pąki. Później jeden przymrozek i cały Twój plan runie w gruzach.
3. Późną wiosną ( na początku maja) odkryj łozę i założ butelki. Radzę wypełnić butelki ziemią do poziomu łozy, tak by pąki nie były zakryte. Dopiero gdy z pąków zacznie rozwijać się latorośl okrywaj ją sukcesywie ziemią, tak by ciągle jej zasadnicza część była nad ziemią, aż do wypełnienia butelki. W tym roku zrobiłem tak jak Ty, czyli od razu okryłem pąki. W takiej sytuacji długo nie wiedziałem, które ruszyły, które nie-to raz. Niektóre rozwinęły się w petach w różnych kierunkach, nawet w dół. Istnieje takie ryzyko, szczególnie jeżeli zostawiłeś pąk po dolnej części łozy-to dwa. I to co chyba jest najważniejsze, a mianowicie taki "szparag" wyłażący z ziemi jest niezmiernie podatny na porażenie słoneczne i wymaga przez jakiś czas osłony. Przegapisz, masz po latorośli !!!
4. Pamiętaj o otworach w dolnej części petów. Warto dać podstawki pod pety bo korzenie szybko odnajdują te otwory i system korzeniowy rozwija się za petem.
5. Widzę że odciąłeś górę peta. Radzę zostawić (bez zakrętki)do czasu gdy pąk się nie zacznie rozwijać. Zapobiega to nadmiernemu przelaniu przez opady i tworzy mini osłonę nad pąkiem, który tym sposobem powinien się szybciej rozwinąć i nadrobić późny start. Z uwagi na ułatwienie napełniania ziemią, możesz z innych petów odciąć góry tak by wykonać z nich czapeczki dla tych, które już masz.
6. Widzę, że to podlewasz. Po co?!

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2009, 11:52 
Kiper
Kiper

[quote="MAF"]Ricci a w jakim, celu zostawiłeś te dwa pierwsze pąki?
edit nie na temat: zobaczcie, napisałem posta później niż Ricci a godzina wysłania jest wcześniejsza. Dziwne, nie?

Mówimy o dwóch pakach od korzena;jedna latorosl(mocniejsza) stworzy przyszły pień krzewu, druga rezerwowa(przeciwmrozowa), może słuzyc do przyszłych odkładów. :wink:
Odnośnie godziny; :wink: post był pisany o 0:14 am
[quote="kapitan"]Skoro zostawiłeś nisko pąki to ok. Myślałem, że wygoliłeś wszystko. Jako ten, który ma już roczne doświadczenie pozwolę sobie na kilka uwag:
1. Zrób to wiosną, a nie teraz.
2. Teraz zdejmij jeszcze te butelki a same łozy okryj ziemią. Będzie dużo łatwiej i bezpieczniej. Wiosną ziemia w petach może się przedwcześnie ogrzać i za szybko ruszą pąki. Później jeden przymrozek i cały Twój plan runie w gruzach.
3. Późną wiosną ( na początku maja) odkryj łozę i założ butelki. Radzę wypełnić butelki ziemią do poziomu łozy, tak by pąki nie były zakryte. Dopiero gdy z pąków zacznie rozwijać się latorośl okrywaj ją sukcesywie ziemią, tak by ciągle jej zasadnicza część była nad ziemią, aż do wypełnienia butelki. W tym roku zrobiłem tak jak Ty, czyli od razu okryłem pąki. W takiej sytuacji długo nie wiedziałem, które ruszyły, które nie-to raz. Niektóre rozwinęły się w petach w różnych kierunkach, nawet w dół. Istnieje takie ryzyko, szczególnie jeżeli zostawiłeś pąk po dolnej części łozy-to dwa. I to co chyba jest najważniejsze, a mianowicie taki "szparag" wyłażący z ziemi jest niezmiernie podatny na porażenie słoneczne i wymaga przez jakiś czas osłony. Przegapisz, masz po latorośli !!!
4. Pamiętaj o otworach w dolnej części petów. Warto dać podstawki pod pety bo korzenie szybko odnajdują te otwory i system korzeniowy rozwija się za petem.
5. Widzę że odciąłeś górę peta. Radzę zostawić (bez zakrętki)do czasu gdy pąk się nie zacznie rozwijać. Zapobiega to nadmiernemu przelaniu przez opady i tworzy mini osłonę nad pąkiem, który tym sposobem powinien się szybciej rozwinąć i nadrobić późny start. Z uwagi na ułatwienie napełniania ziemią, możesz z innych petów odciąć góry tak by wykonać z nich czapeczki dla tych, które już masz.
6. Widzę, że to podlewasz. Po co?!
Dzięki Kapitanie za rzeczowe uwagi, postaram sie do nich zastosować. :wink:
Odnosnie paków; w butelkach zostawiałem te, które po przygieciu łozy były na górze,te dolne wycinałem,dlatego na zdjeciach są rózne odległości,bo tak układało się na poszczególnych łozach.
Odnośnie podlewania; nie nie podlewałem, w okolicach łozy jest dana ziemia ogrodnicza i takie to sprawia wrazenie. :wink:

PostNapisane: wtorek, 6 kwietnia 2010, 13:48 
Ekspert
Ekspert

Tak wyglądają dzisiaj sadzonki zrobione w ub roku. Do połowy marca były w chłodnej piwnicy. Teraz są w namiocie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2010, 08:50 
Ekspert
Ekspert

Mam do zbycia 18 sadzonek zrobionych w sposób opisywany w tym temacie.
Festivee 1 szt
Isabella 2 szt
Iza Zaliwska 2 szt
Podarok Zaporożu 1 szt
Seneca 2 szt
V-68021 1 szt
Perła Zali 1 szt
Dornfelder 4 szt
Jutrzenka 1 szt
Muskat Odesskij 3 szt
Sadzonki są długie, we wszystkich "ruszyły" pąki i wyglądają jak na zdjęciach powyżej. Z uwagi na gabaryty i zaawansowany rozwój nie nadają się do wysyłki. Możliwy tylko odbiór osobisty. Kontakt poprzez PW..

PostNapisane: sobota, 10 kwietnia 2010, 20:14 
nowicjusz
nowicjusz

Witam
Zastanawiam się czy utworzenie odkładu nie osłabi rośliny. Sadzonki z zeszłego roku, mają po dwie łozy. Chciałbym na jednej zrobić odkład, proszę o radę.

PostNapisane: niedziela, 11 kwietnia 2010, 08:57 
Ekspert
Ekspert

smako napisał(a):
Witam
Zastanawiam się czy utworzenie odkładu nie osłabi rośliny. Sadzonki z zeszłego roku, mają po dwie łozy. Chciałbym na jednej zrobić odkład, proszę o radę.

Osłabieniem było prowadzenie sadzonki zaraz po posadzeniu na dwie łozy (raczej latorośla). Skoro dotąd jednej nie wyciąłeś tzn że chyba planowałeś z niej wyprowadzić jakąś latorośl. Do odkładu jest Ci potrzebna jedna. To, że przy okazji będziesz ukorzeniał fragment łozy nie będzie miało żadnego negatywnego wpływu na rozwój krzewu.

PostNapisane: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:24 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki, wolałem pytać niż narażać rośliny. A co do prowadzenia w pierwszym roku to dostałem wskazówki by nic nie przycinać. Czy robiłem źle? Czy było trzeba wyciąć drugą zieloną łozę?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1