Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 09:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Odkład chiński
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2009, 20:09 
Ekspert
Ekspert

Definicja odkładu chińskiego jest w zasadzie prosta - jednoroczny pęd do ziemi i czekać aż wypuści nowe łozy. Ale to trzeba czekać aż urosną na trzy oczka aby długość była do przyjęcia itd.
A gdyby tak zakopać dwuletni pęd z jednorocznymi łozami (zamiast wyciąć po owocowaniu) tylko skrócić na trzy-cztery pąki i cały taki "grzebień" zakopać tak aby tylko końcowe pąki jednorocznych łóz wystawały (resztę wydłubać).
Ma to prawo zadziałać?

PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 07:09 
Ekspert
Ekspert

[quote="Canin"]Definicja odkładu chińskiego jest w zasadzie prosta - jednoroczny pęd do ziemi i czekać aż wypuści nowe łozy. Ale to trzeba czekać aż urosną na trzy oczka aby długość była do przyjęcia itd.
A gdyby tak zakopać dwuletni pęd z jednorocznymi łozami (zamiast wyciąć po owocowaniu) tylko skrócić na trzy-cztery pąki i cały taki "grzebień" zakopać tak aby tylko końcowe pąki jednorocznych łóz wystawały (resztę wydłubać).
Ma to prawo zadziałać?

Mała poprawka do definicji. Do ziemi zakopujemy jednoroczny pęd, czyli łozę, a czekamy aż wyrośnie latorośl. Myślę, że sposób zaproponowany przez Ciebie jest przede wszystkim bardziej kłopotliwy, gdyż zakopać trzeba dwuletnie drewno, które jest już o wiele grubsze i sztywniejsze. No ite odcinki łozy też moga sprawiać kłopot. Nie bardzo też wiem co chcesz tym osiągnąć. Niby górna część sadzonki będzie sprawiała wrażenie 2 - letniej, ale system korzeniowy na pewno będzie jedno roczny ( o ile będzie?). W efekcie uzyskaną sadzonkę po posadzeniu i tak będzie trzeba prowadzić wg zasad , jak dla jednorocznej. Ale dla celów naukowych pomysł wart jest sprawdzenia :). Jak się w tym roku przygotujesz to od wiosny możesz zacząć. Tutaj możesz poczytać o moich doświadczeniach z odkładami chińskimi.

http://www.winogrona.org/modules.php?na ... amp;t=4895
http://winnica.bloog.pl/gal,565167,titl ... index.html

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 09:18 
Ekspert
Ekspert

Z korzeniami jest racja, jedyne co uzyskujemy tą metodą to grubszy, lepiej zdrewiały i mocniejszy ten trzyoczkowy odcinek.
No ale takie dwuletnie drewno może mieć mniejszą chęć do ukorzeniania.
Ale spróbować by można (tyle że ja jeszcze nie mam co "odłożyć do ziemi" :( )

Linki o Twoich doświadczeniach czytałem, stąd moje pytanie - czy można by to jakoś troszkę przyspieszyć.

Na jesień te sadzonki sadziłeś już ziemi czy trzymałeś gdzieś w doniczkach? Okrywałeś jakoś specjalnie?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 10:09 
Ekspert
Ekspert

[quote="Canin"]
Na jesień te sadzonki sadziłeś już ziemi czy trzymałeś gdzieś w doniczkach? Okrywałeś jakoś specjalnie?

Wszystko co widziałeś na zdjęciach, to są odkłady, których ukorzenianie rozpocząłem wiosną tego roku. Nad zimowym przechowaniem będę się zastanawiał jesienią. Ale już teraz wiem, że jest możliwe posadzenie takiego odkładu w miejscu docelowym, w roku ukorzeniania, nawet w czerwcu. Tak zrobiłem z sadzonką Aloszenkina i rośnie.
Wracając do przechowywania to myślę że można na trzy sposoby:
1. Przesadzić po ustaniu wegetacji i odcięciu do doniczek i umieścić w odpowiednich dla sadzonek pojemnikowanych warunkach.
2. Po odcięciu pozostawić w petach i przechować jak wyżej.
3. Po odcięciu wyjąć z petów i przechować w warunkach jak dla sadzonek z gruntu.
Oczywiście można również posadzić w miejscu docelowym i okryć kopczykiem zimowym.
Ciekaw jestem co doradzają doświadczeni forumowicze?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2009, 12:12 
Ekspert
Ekspert

Na razie mogę potwierdzić że odkład to świetna metoda. Jakaś NN po 6-8 tygodniach wypuściła korzenie tak że wyłaziły z PETa. Właśnie ją odciąłem i posadziłem samodzielnie. Żałuję tylko że nie próbowałem ukorzenić na starszej części.
W przyszłym roku spróbuję ukorzenić owocujące łozy tak aby na jesień po zbiorach ich nie wycinać tylko przerobić na sadzonki.
Ciekawe jak to wpłynie na owocowanie?

Strefa czasowa: UTC + 1