Teraz jest czwartek, 25 grudnia 2025, 20:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2007, 13:31 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"]
Ja się tylko odnioslem do wypowiedzi Kuby
A takiego pedzenia nie stosuję

A ja się odniosłem do wypowiedzi Tomka , również takiego pędzenia nie stosuję :lol:

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2007, 21:36 
Ekspert
Ekspert

Nawiązując do naszej wcześniejszej dyskusji na temat zastosowania kratownicy ustawionej na blasze, pod krórą ma być kabel grzewczy chcę Was poinformować że wykonałem eksperyment z kablem o mocy 25 W. Niestety, pomimo kilkugodzinnego grzania nie udało mi się uzyskać zadowalającej temperatury podłoża nad blachą ( możliwe że kabel ma zbyt małą moc, albo jest wadliwy). W tej sytuacji postanowiłem wykonać elemen grzejny poprzez zastosowanie żarówek ( w moim przypadku 4 szt x60 W). Wykonałem z blachy obudowę o wymiarach dna ukorzeniarki i grubości 6 cm otwartą w górnej części. Na tej obudowie położyłem blachę z otworkami, którą przygotowałem wcześniej pod kratownicę. Pod spodem blachy zamocowałe wspomniane żarówki z oprawkami, które od góry dodatkowo osłoniłem (przed ewentualnym nadmiarem wody skapującej z perlitu) połówkami puszek po piwie:). W dnie metalowej obudowy wykonałem kilka otworów, którymi odpłynie woda spływająca z perlitu na zewnątrz ukorzeniarki. Sprawność tego elementu jest niesamowita. Temperaturę w zakresie 29-31 stopni w podłożu utrzymuje przy pracy żarówek od 2 do 2,5 min, i przerwach w pracy od 15 do17 min. Wyciągam z tego wniosek, że nie zbankrutuję za prąd. Myślę że można by zastosować również żarówki 40 W. Początkowo nie chciałem stosować obudowy metalowej pod blachą, tylko poprzestać na ekranach zagrzejnikowych, którymi okleiłem ukorzeniarkę. Niestet ekrany nie wytrzymują temperatury jaką wytwarzają żarówki, a styropian pod folią znika. Myślę że dużą zaletą mojego wynalazku jest pusta 6-cio centymetrowa komora pod sztobrami.Mam nadzieję, że przy zastosowaniu perlitu nie będę miał żadnego problemu z zagniwaniem dołów sztobrów. Sumująć osiągnąłem to co chciałem: kratownica rozdzielająca sztobry, na blasze aluminiowej i pewność że korzenie nie będą poplątane. Czekam do końca marca i ruszam. Jak by ktoś chciał zobaczyć zdjęcie to mogę zamieścić.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2007, 21:54 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Cześć Kapitan
Jakoś wydaje mi się że masz duże sznse na zostanie strażakiem o ile wcześniej nie zostaniesz porażony przez prąd... Wybacz ale kabel grzejny ma to do siebie, że posiada odpowiednią ochrone IP i praktycznie jest bezpieczny pod względem pożarowym bo nie powoduje punktowego nagrzewania się do temperatur niebezpiecznych. Sądze że bardzo się starałeś zrobić to solidnie ale niestety to jest niezgodne z przpisami BHP.... i więcej nie będę nudził - kup mocniejszy przewód grzejny :? .

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2007, 22:13 
Ekspert
Ekspert

Zamieszczaj :wink:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2007, 22:33 
Ekspert
Ekspert

[quote="Leszek_B"]Cześć Kapitan
Jakoś wydaje mi się że masz duże sznse na zostanie strażakiem o ile wcześniej nie zostaniesz porażony przez prąd... Wybacz ale kabel grzejny ma to do siebie, że posiada odpowiednią ochrone IP i praktycznie jest bezpieczny pod względem pożarowym bo nie powoduje punktowego nagrzewania się do temperatur niebezpiecznych. Sądze że bardzo się starałeś zrobić to solidnie ale niestety to jest niezgodne z przpisami BHP.... i więcej nie będę nudził - kup mocniejszy przewód grzejny :? .

Sam nie wiem co mnie popycha do tych eksperymentów z 230 Voltami. Zapalić to się raczej nie zapali bo zamknąłem żaróki do metalowego pudła, ale wilgotne środowisko i prąd? Będę ostrożny.Najwżej będą elektryczne odmiany :)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2007, 22:52 
Ekspert
Ekspert

Żebyś tylko Ty nie zaczął świecić. :mrgreen:
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2007, 23:23 
Ekspert
Ekspert

Podlacz to sobie chociaz przez jakas roznicowke :idea:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2007, 23:46 
Kiper
Kiper

[quote="kapitan"]W tej sytuacji postanowiłem wykonać elemen grzejny poprzez zastosowanie żarówek ( w moim przypadku 4 szt x60 W). .

A myślaleś o żelazku z duszą.

Zamiast żarówek można dać fermentujący obornik koński lub inny lub nawet jakieś zielska np. mokre siano, to powinno samo wytwarzać temperaturę i jest bezpieczne i ekologiczne.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 00:22 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomek"]
Zamiast żarówek można dać fermentujący obornik koński lub inny lub nawet jakieś zielska np. mokre siano, to powinno samo wytwarzać temperaturę i jest bezpieczne i ekologiczne.

A gdzie ten ekologiczny reaktor miałby być zainstalowany :?: :lol:

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 00:27 
Kiper
Kiper

Cytuj:

pozdrawiam

Kuba

Jak to gdzie? W miejsce żarówek!!![/quote]

Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 00:33 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomek"]
Cytuj:

pozdrawiam

Kuba

Jak to gdzie? W miejsce żarówek!!!
[/quote]

Myślisz ,że taka ilość obornika , czy mokrego siana utrzyma temperaturę 25 C przez 3-4 tygodnie , kedy temperatura otoczenia wynosi 5C :?:
Poza tym taki fermentujący obornik w piwnicy to chyba nic przyjemnego :?

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 00:59 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"] Sprawność tego elementu jest niesamowita. Temperaturę w zakresie 29-31 stopni w podłożu utrzymuje przy pracy żarówek od 2 do 2,5 min, i przerwach w pracy od 15 do17 min.

Myślę ,że jeżeli już używasz żarówek :roll: , powinieneś zastosować 4 x 15W , w ostateczności 4x25W. Moc elementu grzejnego trzeba tak dobrać w zależności od powierzchni , aby przy pracy ciągłej ( bez termoregulatora)
w temperaturze otoczenia np. 5-8C podłoże w ciągu kilku godzin nie nagrzało sie ponad 40C.
Duża szybkość dogrzewania do zadanej temperatury nie jest wcale pożądana z dwóch względów:
1. Histereza termoregulatora+bezwładność cieplna żarówek osłoniętych blachą będzie powodowała , że podłoże będzie się nagrzewać na krótką chwilę o kilka stopni ponad temperaturę zadaną.
2. W razie awarii termoregulatora, w ciągu godziny będziesz miał sztobrowe czipsy.
Bilans energetyczny w obydwu przypadkach będzie niemal identyczny.

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 01:00 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Myślisz ,że taka ilość obornika , czy mokrego siana utrzyma temperaturę 25 C przez 3-4 tygodnie , kedy temperatura otoczenia wynosi 5C
Poza tym taki fermentujący obornik w piwnicy to chyba nic przyjemnego

Wszystko zależy od jakości użytego materiału, no i oczywiście :roll: grubości pryzmy. I powinno dać tyle a może nawet więcej.
A co do ewentualnych wonii, ...ekologia, ekologia!...

Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 01:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomek"]
Cytuj:
Myślisz ,że taka ilość obornika , czy mokrego siana utrzyma temperaturę 25 C przez 3-4 tygodnie , kedy temperatura otoczenia wynosi 5C
Poza tym taki fermentujący obornik w piwnicy to chyba nic przyjemnego

Wszystko zależy od jakości użytego materiału, no i oczywiście :roll: grubości pryzmy. I powinno dać tyle a może nawet więcej.
A co do ewentualnych wonii, ...ekologia, ekologia!...

To jaka miałaby być grubość tej pryzmy dla podanych parametrów temperaturowo-czasowych , tak pi razy drzwi :?: :wink:

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 01:18 
Kiper
Kiper

Cytuj:
To jaka miałaby być grubość tej pryzmy dla podanych parametrów temperaturowo-czasowych , tak pi razy drzwi

pozdrawiam

Kuba

Wiesz Kuba do takich obliczeń to trzeba by jakiegoś bardziej umyślnego
agronoma, ja mógłbym sobie nie dać rady i jakby coś nie wyszło, to potem wszystko byłoby na mnie :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1