Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 23:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 stycznia 2007, 22:20 
Kiper
Kiper

Ojjj... faktycznie Kubo, masz rację :oops:

Danielu, mogę Ci jeszcze podpowiedzieć byś nie wkładał do jednego pojemnika z wodą nazbyt wielu sztobrów, bo wówczas woda łatwo zagniwa (był kiedyś podobny temat w którym, by temu zapobiec, proponowano dodawać do wody kilka kryształków nadmanganianu potasu, ale ja tego nie próbowałem).
Ogólnie, im mniej sztobrów w poszczególnych pojemnikach z wodą tym rzadziej należy ją wymieniać.

Pozdrawiam
Andrzej

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 stycznia 2007, 07:34 
Ekspert
Ekspert

Pet 2l.
Uciac gore,narobic duzo(powiedzmy 10-12) duzych dziur w dnie i kilka cm ponad dnem.
Nasypac z 10-15 cm perlitu(w zaleznosci od dlugosci patykow).
Sztobry moczyc ok 1 doby(mozna 2)
Przy tym stanie pakow-owoskowac-ale po prostu ostroznie "okapac" woskiem z palacej sie swieczki kilka gornych cm sztobra.
Na kaloryfer jakis talez a tego PETa do tego taleza.
Wody dolewc co 1-max 2 dni-na grzejniku szybko sie wytraca wilgoc.
Mozna dodac ukozeniacza-ale nie przynosi to w tym rozwiazaniu duzych kozysci.
Zamiast stawianai na kaloryfer lepszym rozwiazaniem jest wladowanie do tego peta(najlepiej wtedy 5l) malutkiej grzalki akwarystycznej 10w(czasami moze byc nawet 5w)
Wtedy mozna to trzymac w chlodzie.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 stycznia 2007, 20:03 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"]I zrobię tak: kilka sztoberków dam do doniczek do piasku (tak mi doradził m.in. RP) a kilka dam do wody zgodnie z sugestiami Włodka. Wszystko postawię na nieogrzewanym parapecie (w północnym oknie) bo tak mi radzili obaj.
Oczywiście nie zapomnę powiedzieć jak mi się udało. Chyba za jakieś 2-3 tygodnie ? :D

Te pąki które były najbardziej nabrzmiałe, wywaliły 2 dni temu liście na wierzch. Tak na patykach w piasku jak i tych w wodzie :cry:

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2007, 20:46 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"]Te pąki które były najbardziej nabrzmiałe, wywaliły 2 dni temu liście na wierzch. Tak na patykach w piasku jak i tych w wodzie :cry:

A dzisiaj zauważyłem, że patyki które są w wodzie wytworzyły jakieś białawo-przezroczyste, cieniutkie i ledwo widoczne emanacje w rejonach skaleczeń "ukorzeniających". Ciekawe czy to jakaś pleśń czy może też początki korzonkowo-kalusowe ?

pzdr
Daniel

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 stycznia 2007, 19:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"]Wszystkie powyższe posty natchnęły mnie taką ideą. Zrobić ukorzeniarkę "doniczkową" na całej płycie styropianowej z zamontowanym i zabetonowanym ogrzewaniem podłogowym. Co wy na to ??

W uzupełnieniu przedstawiam zdjęcie kratownicy, która jest moim pomysłem na wykonanie czegoś w rodzaju komorowej ukorzeniarki. Ukorzeniarkę mam wg Darka RZ. Planuj poprzez zastosowanie kratownicy pokazanej na poniższym zdjęci uzyskać 121 mini doniczek do ukorzeniania pojedyńczych sztobtów. Sztobty po ukorzenieniu pnuję wyjmować w ten sposób, że najpierw będę wysuwał w górę poprzeczne elementy kratownicy (oznaczyłem je nr 1 na zdjęciu), następnie sztobry z bryłką ( w bok), później następna przegroda itd. Chciałbym poznać wasze uwagi nt mojego pomysłu ( w szczególności te krytyczne)
Obrazekl

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 stycznia 2007, 20:18 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="kapitan"][quote="DW"]Wszystkie powyższe posty natchnęły mnie taką ideą. Zrobić ukorzeniarkę "doniczkową" na całej płycie styropianowej z zamontowanym i zabetonowanym ogrzewaniem podłogowym. Co wy na to ??

W uzupełnieniu przedstawiam zdjęcie kratownicy, która jest moim pomysłem na wykonanie czegoś w rodzaju komorowej ukorzeniarki. Ukorzeniarkę mam wg Darka RZ. Planuj poprzez zastosowanie kratownicy pokazanej na poniższym zdjęci uzyskać 121 mini doniczek do ukorzeniania pojedyńczych sztobtów. Sztobty po ukorzenieniu pnuję wyjmować w ten sposób, że najpierw będę wysuwał w górę poprzeczne elementy kratownicy (oznaczyłem je nr 1 na zdjęciu), następnie sztobry z bryłką ( w bok), później następna przegroda itd. Chciałbym poznać wasze uwagi nt mojego pomysłu ( w szczególności te krytyczne)
Obrazekl
Ładna kratka - tylko jak wytłumaczysz korzonkom by nie szły pod kratką do sąsiedniego sztobra..... no chyba że będziesz tylko wytwarzał malutkie korzonki bądź kalusy.... :? - a te korzonki to dość dellikatna materia. Ja ostatniego roku wolałem ich nie wyciągać tylko wystawiłem z całą ukorzeniarką do lekkiego cienia by się zahartowały - jakieś 2 tygodnie - i po tym okresie (od początku jakieś 40 - 50 dni) korzenie były już na tyle mocne by łatwo je było wyciągać z perlitu i ewentualnie rozplątać gdy zbyt się polubją z innym sztobrem :lol: . Natomiast zabawa z cieniutkimi niteczkami (korzonkami) mi nie odpowiada - ja jestem elektryk od wiekszych prądów wiec wolę korzenie minimum 1,5mm2 :lol:
Potem do szkółki sadzić głęboko i sadzonki wyszły mocniejsze niż kupne(niestety tylko Mskata O. tak posadziłem..... :? a reszte płytko by im cieplej było i wyrosły mocniejsze korzenie i to był błąd :? - bo przyszła susza). Jednak ukorzenienie miałem prawie 100% i pozostanę przy tej metodzie - mało pracy, a sadzonki z takiej szkółki są bardzo mocne.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 stycznia 2007, 20:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="Leszek_B"]

Ładna kratka - tylko jak wytłumaczysz korzonkom by nie szły pod kratką do sąsiedniego sztobra..... .

A gdyby tak na dnie ukorzeniarki na powiedzmy 2-3 cm warstwie materiału w którym ukorzeniamy rozłożych folię (np aluminiową i wykonać w niej otworki do odprowadzenia nadmiaru wody), a na tej folii ustawić kratownicę?Moja ukorzeniarka oklejona jest ekranem zagrzejnikowym. Jeżeli zatnę w odpowiednich miejscach ściany ktatownicy (na kabel grzewczy) to stanie ona na dnie oklejonym folią i raczej korzonki nie powinny wędrować do sąsiednich komór.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 stycznia 2007, 23:20 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"] Jeżeli zatnę w odpowiednich miejscach ściany ktatownicy (na kabel grzewczy) to stanie ona na dnie oklejonym folią i raczej korzonki nie powinny wędrować do sąsiednich komór.

Mam taką propozycję , zamiast robić nacięcia kratownicy na kabel grzewczy (ja straciłbym cierpliwość :lol: ) , przysyp kabel cienką warstwą piasku, przykryj to blachą aluminiową a na nią ustaw swoją kratownicę.

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 15:44 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="olmek"][quote="kapitan"] Jeżeli zatnę w odpowiednich miejscach ściany ktatownicy (na kabel grzewczy) to stanie ona na dnie oklejonym folią i raczej korzonki nie powinny wędrować do sąsiednich komór.

Mam taką propozycję , zamiast robić nacięcia kratownicy na kabel grzewczy (ja straciłbym cierpliwość :lol: ) , przysyp kabel cienką warstwą piasku, przykryj to blachą aluminiową a na nią ustaw swoją kratownicę.

pozdrawiam

Kuba
Popieram :D - a nawet poszedł bym dalej i całą kratownicę wykonał z blachy.... tylko to sporo roboty, ale taki sprzet przetrwa wieki :lol: - i wtedy warto by pomyślęć by bryłka wraz z korzeniami była stabilna i nie rozsypała sie przy wyjmowaniu z kratki.... ekstra :?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 17:52 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"] Wszystkie powyższe posty natchnęły mnie taką ideą. Zrobić ukorzeniarkę "doniczkową" na całej płycie styropianowej z zamontowanym i zabetonowanym ogrzewaniem podłogowym. Co wy na to ??

Właśnie skończyłem pudło drugiej ukorzeniarki , tym razem doniczkowo-kartonikowej :wink: Oto jej wymiary wewnętrzne:
szerokość - 44 cm
długość - 66 cm
wysokość - 30 cm
Długość i szerokość oczywiście nie są przypadkowe , mieści się tam dokładnie (bez luzów) 24 doniczki 11cmx11cmx12cm (6x4) lub 54 kartoniki po mleku (9x6) lub też kombinacje obydwu pojemników.
do kartoników będę wsadzał sztobry odmian , na których mi szczególnie zależy , oczywiście po jednej sztuce , natomiast do doniczek pozostałe po 4 sztuki. Jeszcze lepszymi doniczkami są te o wymiarach 11cmx11cmx18 cm stosowane do sadzonkowania róż , jednak są trudno dostepne. Stosując doniczki o wysokości 12cm , po wsadzeniu sztobrów i ustawieniu ich w mnożarce , trzeba na wierzch dosypać ok. 10 cm wilgotnych trocin lub torfu , aby zapobiec wysychaniu. Korzenie będą się rozwijać w obrębie doniczki.

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 20:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"] Chciałbym poznać wasze uwagi nt mojego pomysłu ( w szczególności te krytyczne)

Te krytyczne... :roll: No więc jak widze kratka jest z kartonu. Po umoczeniu tego przez 4 tygodnie w wilgotnym perlicie czy jakimkolwiek innym podłożu do ukorzeniania, korzenie nie będą miały żadnego problemu, żeby się przebić przez ten karton i będziesz miał jeszcze większy kłopot z ich oddzieleniem, niż bez tego kratkowania.
I jeszcze jedno co to za karton? Nie wprowadzi jakiegoś świństwa które będzie inhibitorem ukorzeniania?

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 10:06 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"] No więc jak widze kratka jest z kartonu. Po umoczeniu tego przez 4 tygodnie w wilgotnym perlicie czy jakimkolwiek innym podłożu do ukorzeniania, korzenie nie będą miały żadnego problemu, żeby się przebić przez ten karton i będziesz miał jeszcze większy kłopot z ich oddzieleniem, niż bez tego kratkowania.
I jeszcze jedno co to za karton? Nie wprowadzi jakiegoś świństwa które będzie inhibitorem ukorzeniania?

[quote="kapitan"] W tym celu wykonałem już kratownicę (składaną na zacięcia jak kiedyś pakowano bąbki choinkowe), z pasów elastycznego tworzywa sztucznego, bez dna.

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 16:28 
mistrz
mistrz

Alden i jak tam twój eksperyment???Wyniki miały być 29 stycznia. :D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 16:43 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]

pozdrawiam

Kuba

Myślę Kuba że to bardzo dobry pomysł

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 15:32 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"]
A dzisiaj zauważyłem, że patyki które są w wodzie wytworzyły jakieś białawo-przezroczyste, cieniutkie i ledwo widoczne emanacje w rejonach skaleczeń "ukorzeniających". Ciekawe czy to jakaś pleśń czy może też początki korzonkowo-kalusowe ?

A dzisiaj :lol: :lol: okazało się, że może być jeszcze jedna dobra metoda ukorzeniania :lol: :lol: "w listach" !!! Dostałem dzisiaj list a w nim kilka zaczynających się korzeniać patyków. Korzenie są na ok. 1,5 cm. A list szedł 2 tygodnie !! :lol: :lol: pzdr Daniel

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1