Teraz jest sobota, 3 stycznia 2026, 02:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 10:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]Przepraszam ,że się wtrącę do Waszych żarówkowych dywagacji :wink:
Czy nie lepiej na dnie ukorzeniarki rozłożyć drut oporowy , zalać go 2cm warstwą betonu i kupić transformator elektroniczny np. taki http://www.allegro.pl/item167559561_tra ... fvat_.html . Płyta grzejna jak się patrzy , tania, trwała i bezpieczna. Drut należy tak dobrać , aby rezystancja wynosiła ok. 3 OHM i tym samym moc płyty ok. 50W. Nie gdybam , sam takiej używam.

pozdrawiam

Kuba

Ja jak juz pisalem zrobiłem ukorzeniarkę na jeden rok, tzn mam zamiar ukorzeniac po raz ostatni (choc to się tak tylko mówi) dlatego chciałem radykalnie obniżyć koszty. Żarówki mam ze starych zapasów, oprawek też nie kupowałem. A drut oporowy trzeba by gdzies kupić , transformator jesli na allegro to też koszt przesylki .... Ale pomysł niczego sobie.
P.S.
Nie znam się na elektryce, ale czy nie mozna zastosować zwykłego zasilacza 12 V i jaki wtedy to musiałby być drut ? Czy wilgoć betonu (od podlewania) nie zaszkodziła by urządzeniu?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 10:55 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"]

Nie znam się na elektryce, ale czy nie mozna zastosować zwykłego zasilacza 12 V i jaki wtedy to musiałby być drut ? Czy wilgoć betonu (od podlewania) nie zaszkodziła by urządzeniu?

Transformator elektroniczny również daje 12V , z tym ,że jest to napięcie zmienne o częstotliwości 20-50 kHz i można go użyć jedynie do zasilania żarówek lub elementów grzejnych. "Zwykłego" zasilacza 12V również można użyć, jednak musi mieć wydajność prądową min. 4A , a takie są kilkakrotnie droższe od wspomnianego transformatora elektronicznego.
Można również zastosować klasyczny transformator sieciowy.

pozdrawiam

Kuba

P.S. Wilgoć betonu nie ma negatywnego wpływu , ponieważ przy niskim napięciu zasilania prąd płynący przez wilgotny beton jest pomijalnie mały. Również nie ma zagrożenia korodowania drutu oporowego , ponieważ nie rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur i jego otoczenie (beton) jest inhibitorem korozji .

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2007, 16:45 
Kiper
Kiper

Zastanawiam się co zrobić? :?: :?: Mam długie 6 oczkowe, na ok. 60cm sztobry: 10xRiesling'a, 8xSchwarzriesling'a,
3xTrollinger'a, 3xMuscat'a Trollinger'a, 3xPinot'a Noir'a, 3xDornfelder'a i 3xAcolon'a.
Planowałem posadzenie tych i inych sadzonek( z innymi tak zrobię) jako długich bezpośrednio do gruntu. Oddołowałem je jednak teraz w celu podpędzenia i zastanawiam się nad skróceniem ich w połowie, w celu podwojenia liczby krzewów.
Co o tym myślicie i jak postąpilibyście?: zostawić długie mocne macierzyste z konkretnym podziemnym pniem, czy podzielić na mniejsze i pomnożyć je już teraz? :?:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2007, 23:18 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="tomek"]Zastanawiam się co zrobić? :?: :?: Mam długie 6 oczkowe, na ok. 60cm sztobry: 10xRiesling'a, 8xSchwarzriesling'a,
3xTrollinger'a, 3xMuscat'a Trollinger'a, 3xPinot'a Noir'a, 3xDornfelder'a i 3xAcolon'a.
Planowałem posadzenie tych i inych sadzonek( z innymi tak zrobię) jako długich bezpośrednio do gruntu. Oddołowałem je jednak teraz w celu podpędzenia i zastanawiam się nad skróceniem ich w połowie, w celu podwojenia liczby krzewów.
Co o tym myślicie i jak postąpilibyście?: zostawić długie mocne macierzyste z konkretnym podziemnym pniem, czy podzielić na mniejsze i pomnożyć je już teraz? :?:

Ja bym podzielił je na 30cm bo 60cm to trochę z długie oraz już w pierwszym roku zostawił bym tylko jedną latorośl (oczywiście opryski konieczne by się te pojedyncze łozy nie zniszczyły) i uwaga na słońce przy wysadzaniu do gruntu.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2007, 23:39 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Ja bym podzielił je na 30cm bo 60cm to trochę z długie oraz już w pierwszym roku zostawił bym tylko jedną latorośl (oczywiście opryski konieczne by się te pojedyncze łozy nie zniszczyły) i uwaga na słońce przy wysadzaniu do gruntu.
Oprysk raczej na pewno będzie konieczny. Niemcy pryskają co 6 dni.
...ale zrobiłem sobie taką "lancę" do sadzenia długich patyków bezpośrednio na miejsce stałe i stąd ten dylemat. Wcześniej takie głębokie dołki machałem rydlem lub kołkiem i kilowym młotkiem. A jednak trochę mi zależy, by mieć tych sadzonek więcej. :wink:

:?: ps. ...jeszcze jedno, czy ktoś ukorzeniał tak, aby mieć od razu wysoki pień, czyli dolne oczko czy dwa w ziemię, środkowe 2-4 wycięte a zostawione tylko najwyższe :?: ...czy "felerem" takiego ukorzeniania może być zbyt duża masa pnia do odkarmienia :?: , :arrow: bo on, chyba też musi rosnąć...

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2007, 22:15 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Postanowiłem na razie nie ciąć wszystkiego, ot pomnożyć mniej wiecej o połowę.

Naczytałem się na forum o tych Waszych ukożeniarkach i nawet w biegu zamiast reaktora ekologicznego, zastosowałem starą poduszkę elektryczną. Grzeje doskonale a nawet za mocno, pomiędzy musiałem dodatkowo dac płytki ceramiczne i jest na razie okay ~27 stopni przy samym dnie.
Poduszka taka zawiera wewnątrz bimetal x 2, który można regulować śrubeczką i jutro to zrobię, ponieważ działa w niej tylko III stopień grzania(padł jeden kabel, dałem sobie spokój z łataniem i wyrwałem go).

W nocy oraz dzisiaj mierzyłem temperaturę:
-przy dnie 24-25 oC
-kilka cm wyżej 21-22 oC
-przy powierzchni ok. 14 oC pomimo, że stoi w nieogrzewanym wolnostojącym budynku

...czy nie powinienem lekutko podkręcić temp., tak aby te kilka cm od dna było ok. 24 oC
budynku

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2007, 07:46 
mistrz
mistrz

[quote="Alden"]Jeszcze wygodniejszym sposobem ukorzeniania jest pomysł ze wschodu, który jest wersja ukorzeniania w wodzie: Przygotowane sztobry moczy sie dwie doby w wodzie, następnie, po wyjęciu i lekkim przesuszeniu /ok.1-2 god./ można potraktować ukorzeniaczem, owinąć "nogi" w wilgotna i dobrze trzymająca wilgoć szmatkę, owinięcie zabezbieczyc przed wysychaniem folią - i na 12-15 dni na szafę!!! Po tym czasie winien być solidny kallus lub ew. początki korzeni ! I wtedy w podłoże...Podobno nawet żle ukorzeniające sie odmiany,jak ZOSia czy Muromiec, puszczają korzenie jak chwasty!!!
Szczegóły w książce Kudriumowa lub na ruskojęzycznym forum dyskusyjnym,ale co wiem - moge zainteresowanym przekazać .
Czy to prawda - powiem 29 stycznia.O ile dobrze zrobiłem eksperyment...

i mamy 19 marzec i pewnie ta metoda spowodowała wybuch skoro Alden nie relacjonuje nam eksperymentu:)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2007, 09:04 
mistrz
mistrz

karolek44 napisał:

Cytuj:
i mamy 19 marzec i pewnie ta metoda spowodowała wybuch skoro Alden nie relacjonuje nam eksperymentu:)

Po przeczytaniu postu Aldena, zrobiłem eksperyment z tą metodą. Niestety zero rezultatów...

pozdr
maxym

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 marca 2007, 08:55 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]Przepraszam ,że się wtrącę do Waszych żarówkowych dywagacji :wink:
Czy nie lepiej na dnie ukorzeniarki rozłożyć drut oporowy , zalać go 2cm warstwą betonu i kupić transformator elektroniczny np. taki http://www.allegro.pl/item167559561_tra ... fvat_.html . Płyta grzejna jak się patrzy , tania, trwała i bezpieczna. Drut należy tak dobrać , aby rezystancja wynosiła ok. 3 OHM i tym samym moc płyty ok. 50W. Nie gdybam , sam takiej używam.

pozdrawiam

Kuba

Możesz podać jaką średnice miał drut oporowy, którego użyłeś?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 marca 2007, 12:24 
Ekspert
Ekspert

1,5 mm

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 marca 2007, 13:00 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]1,5 mm

Dziękuje, zapomniałem jeszcze zapytać jakie wymiary ma Twoja płyta.
Chodzi mi o pole powierzchni grzewczej?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 marca 2007, 13:57 
Ekspert
Ekspert

Jedna ma 44cm x 33cm ( 50W) , a druga 66cm x 44cm (80W).

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 marca 2007, 18:57 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]

Obrazek

Moje żarówki od tygodnia już pracują. Spisują sie świetnie. Ukorzeniarka stoi pod wiatą , na dworze. Przy panujących ostatnio niskich temperaturach, bez problemu utrzymują temperaturę podłoża w granicach 26- 32 stopnie C. Ponieważ żarówki dośc mocno rozgrzewają metalową obudowę, temperatura podłoża po wyłączeniu żarówek wzrasta jeszcze o kilka stopni. Dlatego termoregulatotor ustawiłem na 26 st. C

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2007, 13:58 
Ekspert
Ekspert

U mnie żarówki pracują od 23.03. Nie ma zadnego zalewania zarówek wodą (ustawione ok 1 cm nad dnem. Nie było też zadnego porażenia prądem.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2007, 23:09 
Kiper
Kiper

a u mnie poduszka elektryczna również się sprawdziła
szczepy niemieckie częściowo zakalusowane, niektóre wypustki
korzonków,
wyłączyłem prąd oraz przesadziłem do tunelo-szklarnii do doniczek i martwię się czy w nocy
nie za zimno bo zostawiam otworzoną...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1