Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 09:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 08:29 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"]A ja idę w stronę kratownicy z aluminium. Z tego prostego powodu, że mam gotowe paski blachy aluminiowej. Wystarczy zrobić nacięcia i kratownica gotowa. Układam ją na drobniutkiej plastikowej kratce (wycięte dno plastikowej skrzynki), a od dołu podgrzewam ..... żarówkami.
Szkoda mi było kasy na kabel grzewczy. Ukorzeniarka ma być raczej jednorazowa, więc mija się z celem inwestowanie.
Żarówki sprawdziłem, sprawdzają się znakomicie. Żarówka 40W rozgrzała mi podłoże do 44 stopni (robiłem próbne grzanie bez termostatu).

Wadą jest może szybsze osychanie podłoża od spodu, ale przynajmniej sztobry tak się nie kiszą w szczelnej ukorzeniarce.

Tak , że przepraszam kapitanie , ale wynalazek .... jest mój. :D :D :D

PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 15:23 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,plukanie lub oprysk sztobrow przed ukorzenianiem preparatami Topsin, Dithane, lub Captan.Jakie proporcje zwiazkow nalezy jednak zachowac by patykom nie zaszkodzic?.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 20:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"][quote="tomekb1"]A ja idę w stronę kratownicy z aluminium. Z tego prostego powodu, że mam gotowe paski blachy aluminiowej. Wystarczy zrobić nacięcia i kratownica gotowa. Układam ją na drobniutkiej plastikowej kratce (wycięte dno plastikowej skrzynki), a od dołu podgrzewam ..... żarówkami.
Szkoda mi było kasy na kabel grzewczy. Ukorzeniarka ma być raczej jednorazowa, więc mija się z celem inwestowanie.
Żarówki sprawdziłem, sprawdzają się znakomicie. Żarówka 40W rozgrzała mi podłoże do 44 stopni (robiłem próbne grzanie bez termostatu).

Wadą jest może szybsze osychanie podłoża od spodu, ale przynajmniej sztobry tak się nie kiszą w szczelnej ukorzeniarce.

Tak , że przepraszam kapitanie , ale wynalazek .... jest mój. :D :D :D
Tomaszu, prawdą jest że mnie zainspirowałeś tymi żarówkami. Czytałem Twój post i wynik jest poniżej. Żarówki to Twój wynalazek, ale kratownica zdecydowanie mój:)

Obrazek

Ostatnio edytowano środa, 28 lutego 2007, 20:42 przez kapitan, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 20:15 
Ekspert
Ekspert

Do tego co widzicie powyże , jest mała poprawk w rozmieszczeniu żarówek. Taki układ jak widać na zdjęciu powoduje że temperatura w środku blachy jest zdecydowanie wyższa niż w rogach.Każda żarówka powinna być przesunięta bliżej rogu blachy np w prawo zgodnie ze wskazówkami zegara.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 11:53 
Ekspert
Ekspert

Kratownica to jaknajbardziej wynalazek kapitana. A wykonnie mocowania żarówek zrobiłeś o wiele bardziej fachowo ode mnie. U mnie po prostu luźno leżą na dnie ( taka prowizorka).

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 12:33 
Kiper
Kiper

[quote="kapitan"]Twój post i wynik jest poniżej. Żarówki to Twój wynalazek, ale kratownica zdecydowanie mój:)

Ale przyznaj się Piotrze.Te sumiaste wąsy, to Twoje? :D Tak?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 15:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="PawelL"][quote="kapitan"]Twój post i wynik jest poniżej. Żarówki to Twój wynalazek, ale kratownica zdecydowanie mój:)

Ale przyznaj się Piotrze.Te sumiaste wąsy, to Twoje? :D Tak?
Moje , sam zrobiłem :):)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 19:32 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"] A wykonnie mocowania żarówek zrobiłeś o wiele bardziej fachowo ode mnie. U mnie po prostu luźno leżą na dnie ( taka prowizorka).

A co z zabezpieczeniem przed wodą, która pewnie będzie na nie kapać. Nawet jak je osłonisz od góry to leżąc na dnie czegoś tam są narażone na wodę od spodu. Obawiam się że żarówki mogą pękać, a wtedy nie będzie żartów. Elektryczne sadzonki :idea:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 20:29 
Ekspert
Ekspert

kapitan ???
Już jesteś emerytem, czy to tylko zwykła ksywka od czegoś innego???

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 07:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"][quote="tomekb1"] A wykonnie mocowania żarówek zrobiłeś o wiele bardziej fachowo ode mnie. U mnie po prostu luźno leżą na dnie ( taka prowizorka).

A co z zabezpieczeniem przed wodą, która pewnie będzie na nie kapać. Nawet jak je osłonisz od góry to leżąc na dnie czegoś tam są narażone na wodę od spodu. Obawiam się że żarówki mogą pękać, a wtedy nie będzie żartów. Elektryczne sadzonki :idea:

Dno na którym leżą żarówki jest skośne wiec nie ma obawy z odpływem na zewnątrz , że żarówki będą leżeć w wodzie. Co do kapania wody na zarówki... to muszę się jeszcze zastanowić jak to rozwiazać. Choć może nie bedzie problemu z pekaniem , bo swojego czasu na dworku na choince miałem kolorowe żarowki 40W i bywalo róznie(deszcz, śnieg) -zadna nie pękła.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 08:03 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"][quote="kapitan"][quote="tomekb1"] A wykonnie mocowania żarówek zrobiłeś o wiele bardziej fachowo ode mnie. U mnie po prostu luźno leżą na dnie ( taka prowizorka).

Dno na którym leżą żarówki jest skośne wiec nie ma obawy z odpływem na zewnątrz , że żarówki będą leżeć w wodzie. Co do kapania wody na zarówki... to muszę się jeszcze zastanowić jak to rozwiazać. Choć może nie bedzie problemu z pekaniem , bo swojego czasu na dworku na choince miałem kolorowe żarowki 40W i bywalo róznie(deszcz, śnieg) -zadna nie pękła.
Myślę, ze jest jednak pewna różnica w temperaturze powłoki żarówek które stale są na otwartej przestrzeni, a zarówk w małej zamkniętej przestrzeni pod dnem ukorzeniarki. Proponuję Ci jednak zawiesić i osłonić żarówki. Pamiętaj że woda jest doskonałym przewodnikiem prądu. W wilgotnym środowisku o porażenie nie będzie trudno. Podwieś te żarówki na tej kratce.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 08:49 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"]kapitan ???
Już jesteś emerytem, czy to tylko zwykła ksywka od czegoś innego???

Dlaczego emerytem? Tak staro wyglądam? :) To mój stopień służbowy.

PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 09:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="piost"]Witam,plukanie lub oprysk sztobrow przed ukorzenianiem preparatami Topsin, Dithane, lub Captan.Jakie proporcje zwiazkow nalezy jednak zachowac by patykom nie zaszkodzic?.

Ja do tej pory do wody , w której moczyłem sztobry przed ukorzenianiem dodawałem Topsin w ilości 1cm3 na 15l . Nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków, a pozytywne owszem , z części sztobrów z wyraźnymi śladami mączniaka wyrosły zdrowe sadzonki , bez jakichkolwiek infekcji.

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 09:36 
Ekspert
Ekspert

Piotrze zrobie jak radzisz. Trzeba bedzie je jakos umocować do kratki.

Analizujac Twoje rozwiazanie (płyta aluminiowa z otworami) , myślę , że warto by ją od spodu zmatowić papierem sciernym pomalowac na czarno. Błyszcząca powierzchnia nie nagrzewa się tak jak czarna i gleba trudniej się będzie ogrzewać.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 10:29 
Ekspert
Ekspert

Przepraszam ,że się wtrącę do Waszych żarówkowych dywagacji :wink:
Czy nie lepiej na dnie ukorzeniarki rozłożyć drut oporowy , zalać go 2cm warstwą betonu i kupić transformator elektroniczny np. taki http://www.allegro.pl/item167559561_tra ... fvat_.html . Płyta grzejna jak się patrzy , tania, trwała i bezpieczna. Drut należy tak dobrać , aby rezystancja wynosiła ok. 3 OHM i tym samym moc płyty ok. 50W. Nie gdybam , sam takiej używam.

pozdrawiam

Kuba

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1