Teraz jest wtorek, 15 lipca 2025, 09:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2012, 11:25 
Ekspert
Ekspert

Irizar napisał(a):
Z punktu widzenia uniknięcia chwilowych spadków temperatury poniżej zera, co ostatnio jest tematem gorącym wydaje się, że rozsądnym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie do winnicy akumulatorów ciepła, które by oddawały je grzecznie w nocy. Może takim akumulatorem ciepła zgromadzonego podczas dnia mogłaby być warstwa zwykłych otoczaków, czy innych zwykłych kamieni? Pomysł do przetestowanie dla kogoś kto ma dostęp lub możliwość taniego pozyskania surowca i nie stosuje zakopywania na zimę łóz. Nie wiem jaka musiałaby być duża masa tego surowca, żeby podnieść temperaturę powietrza na wysokości 0,5 metra o 1 stopień, ale metodą prób i błędów można to oszacować, mając na części upraw warstwę kamieni (czy nawet pojedyncze duże głazy), a na innej części winnicy o takim samym ukształtowaniu terenu gołą ziemię.

Zjawisko ogrzewania powietrza przez każdy mur w uprawie przydomowej winorośli jest powszechnie znane. Kamienie na winnicy częściowo mogłyby to zjawisko naśladować.
Co o tym myślicie?

Myślę że otoczenie winnicy murem to coś rewelacyjnego, ale raczej baaaardzo ciężkiego
Ale kilka kamieni pod każdym krzewem wzdłuż łozy, jest zadaniem eksperymentalnie wykonalnym. Jeśli jeszcze można by było obniżyć drut z łozą tuż nad rządek kamieni, to ich wpływ mógłby być zauważalny.
Ja myślę spiętrzyć ziemię podpierając od strony słońca odpadowymi płytkami chodnikowymi, a od drugiej strony ma opadać do kolejnego spiętrzenia.kształt piły.
Rzędy wschód-zachód, bo zbocze zachodnie.

PostNapisane: czwartek, 17 maja 2012, 21:43 
nowicjusz
nowicjusz

Jest taki film (nie pamiętam tytułu) , którego akcja toczy się w winnicy. Jej unikalne terroir wynikać miało własnie z kamienistej gleby. To zjawisko kamienistości nie padło w kontekście uniknięcia przymrozków,ale oddawania ciepła w nocy w kontekście przedłużenia czasu trwania jakiś procesów chemicznych zachodzących także nocą w winorośli. Nagrzane w promieniach słońca kamienie to de facto grzałki o określonej mocy i określonej ilości zakumulowanego ciepła. Jeżeli da się je wykorzystać do lepszego wygrzania winnicy wieczorem czy nocą, to może również daloby się to samo zjawisko wykorzystać do uniknięcia niewielkich przymrozków?

Samo spiętrzenie ziemi jakoś do mnie nie przemawia. Ziemia spiętrzona czy nie ma taką samą pojemność cieplną. Ale już płytki chodnikowe, mogą pewnie zakumulować nieco więcej ciepła. Niedawno ocaliłem z rozbiórki pieców cegły szamotowe. To może też być dobre.

Obniżanie drutów na pewno niezły pomysł, ale mechanicznie do zrealizowania niebanalny, z racji tego, że druty nie wiszą swobodnie, tylko są napinane. Na dużej długość rzędu łatwiejszy do realizacji z pominięciem skrajnych części rzędów.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 11:57 
Kiper
Kiper

Ja już mam taką ścieżkę z kamieni koło winorośli. Tylko nie wiem jakby miał wyglądać eksperyment, bo ja mam każdej odmiany po sztuce. Mam winorośle, rosnące bez tego w innym miejscu, ale to już inne odmiany.

Mam kamienie w środku nasadzeń, i mur od domu obok. Ale jest jeszcze miejsce obok na kolejną ścieżkę :D

Wątpię w obiektywność takich eksperymentów. Jedyne co mogę dodać, że u mnie sporo zeszłorocznych nasadzeń, przezimowało z ostatniego pąka nieokrytego. Ale czy to zasługa tej ścieżki to nie wiem :roll:

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 21:55 
czeladnik
czeladnik

W przypadku kamieni o ciemnej barwie złożonych w odpowiednio uformowane pryzmy lub murki i okrytych przezroczystą folią PE zapewne w słoneczny majowy dzień dałoby się zakumulować całkiem sporą ilość ciepła, zwłaszcza, że zacienienie w tym czasie przez krzewy jest minimalne - ale praktyczne wykonanie takiego "akumulatora".... to trzeba mieć dużo entuzjazmu,kamieni i ...ludzi do roboty.

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 17:41 
Ekspert
Ekspert

Irizar napisał(a):
Nagrzane w promieniach słońca kamienie to de facto grzałki o określonej mocy i określonej ilości zakumulowanego ciepła. Jeżeli da się je wykorzystać do lepszego wygrzania winnicy wieczorem czy nocą, to może również daloby się to samo zjawisko wykorzystać do uniknięcia niewielkich przymrozków?

Samo spiętrzenie ziemi jakoś do mnie nie przemawia. Ziemia spiętrzona czy nie ma taką samą pojemność cieplną. Ale już płytki chodnikowe, mogą pewnie zakumulować nieco więcej ciepła. Niedawno ocaliłem z rozbiórki pieców cegły szamotowe. To może też być dobre.

Słusznie, spiętrzenie ziemi nie zwiększa jej możliwości akumulacji.
W kontekście kilkudniowych ochłodzeń, lub stabilizacji temperatur dobowych to ziemia ma dobrą pojmność cieplną, gorzej z przewodzeniem. Gleba jest ciałem porowatym, co znaczy że słońce ogrzewa ją tylko powierzchniowo, nie wiele ciepła wchodzi w głąb, zatem temperatura nocna spada szybko, a niekiedy nawet mrozi.
Kamień,czy beton prócz pojemności ma niezłą przewodność ciepła, czyli jest złym izolatorem, i dopiero to połączenie podnosi temperaturę gleby. Kamień ogrzany w dzień oddaje ciepło w glebę również wieczorem, kiedy już słońca brak, podnosi jej temperaturę szybciej niż powierzchnia nie wyposażona w taki dobowy akumulatorek, zmniejsza rozproszenie ciepła. A spiętrzona ziemia szybciej osusza się po deszczu, po pochyłej ulewny deszcz spływa, co w efekcie lokalnie zmniejsza straty ciepła na parowanie.
A z minusów, zbyt dużo kamieni blokuje dostęp powietrza, ogranicza powierzchnię biologicznie czynną. Nagrzana gleba szybciej rozkłada próchnicę.

PostNapisane: niedziela, 20 maja 2012, 06:32 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Gdzieś było o tym, że francuskie winnice ( tam, gdzie zdarzają się przymrozki ) otaczane były kamiennymi murkami, co było traktowane nie tylko jako ochrona przed wiatrem, ale też jako zabezpieczenie przed przymrozkami, gdyż zamknięty, nasłoneczniony, nagrzany za dnia teren oddawał ciepło nocą.

PostNapisane: niedziela, 20 maja 2012, 11:15 
Ekspert
Ekspert

A ja czytałem publikację fachową, której autor udowadniał że nagrzana powierzchniowa warstwa gleby zabezpiecza rośliny przed przemarznięciem, ale niestety nie pamiętam temperatury ani wysokości do której to działało. Gra idzie o to by podgrzać kwietniowym słońcem, przed nadejściem majowych niżów.
Domyślam się że te obmurowania we Francji były dziełami wielopokoleniowymi u nas bardziej realne są "mury" z agrowłókniny :)

PostNapisane: niedziela, 20 maja 2012, 11:38 
Kiper
Kiper

Moja lokalizacja nie bardzo nadaje się na winnicę, więc urządziłem sobie coś w rodzaju matecznika, w którym testuję odmiany winorośli pod kątem przydatności w mojej lokalizacji. Część krzewów posadziłem pomiędzy dwoma murami oporowymi. Ukształtowanie terenu mam takie, że była konieczność wylania betonowych murów oporowych, by dom sąsiada nie zjechał na naszą działkę. Rola tych murów jest nie do przecenienia. Wyraźnie widać ich pozytywny wpływ na winorośl. Jeden z murów wystaje ponad ziemię na ponad 2 metry, drugi od ok 1 - 2m. Masa betonu (łącznie z fundamentem, którego nie widać) jest duża, co sprawia, że magazynuje on za dnia sporo ciepła, które oddaje wieczorem. Winorośl sadziłem od 30 do 50 cm od muru.
Jedynym minusem bliskości muru są przędziorki i różne inne krocionogi, które również doceniają zalety muru i ochoczo zamieszkują wszelkie zakamarki i naturalne szczeliny w murze (napór ziemi powoduje, że mur lekko pęka). W słoneczne dni mam czasem dywan pomarańczowych pajączków mikroskopijnych rozmiarów, które traktuję wodą z olejem, mydłem potasowym, a czasem chemią.
Poniżej zdjęcie robione późnym wieczorem, na którym w tle widać mur oporowy w miejscu, gdzie ma wysokość ok 1 do 1,5m. Widać, że Seyval Blanc na pierwszym planie ma niezłe warunki. Wystawa południowo - zachodnia.

Załączniki:
seyval blanc.JPG
seyval blanc.JPG [ 127.79 KiB | Przeglądane 577 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2012, 20:21 
Ekspert
Ekspert

Więc mamy potwierdzenie w praktyce tego co pisał Perelman, o dominacji temperatury gleby dla kształtowania klimatu.
Ja to obserwuję w Bielinku. Moje nowe pole jest na skarpie zachodniej, ale jego ciepłota pochodzi częściowo ze skarpy Rezerwatu. Nagrzana gleba powoduje że temperatury zimy statystycznie trwają tu około miesiąca. Oczywiście im dalej od Rezerwatu, to cudowne glebowe docieplenie słabnie. Natomiast wszystko to co w zasięgu kilkuset metrów od tej południowej skarpy jest cieplejsze mimo normalnego nasłonecznienia.

PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2012, 21:33 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
A ja czytałem publikację fachową, której autor udowadniał że nagrzana powierzchniowa warstwa gleby zabezpiecza rośliny przed przemarznięciem, ale niestety nie pamiętam temperatury ani wysokości do której to działało. Gra idzie o to by podgrzać kwietniowym słońcem, przed nadejściem majowych niżów.
Domyślam się że te obmurowania we Francji były dziełami wielopokoleniowymi u nas bardziej realne są "mury" z agrowłókniny :)

Po tegorocznych przymrozkach , mam pomysł . Jak utrzymac ciepłe powietrze w winnicy . Otóż , kupię dwie folie i potne je na fragmenty o 2 metrach wysokosci . Otocze nimi winnice oraz dodatkowo dodam zraszacze . Taki mój pomysł . Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2012, 22:38 
Ekspert
Ekspert

zypsek napisał(a):
...
Po tegorocznych przymrozkach , mam pomysł . Jak utrzymac ciepłe powietrze w winnicy . Otóż , kupię dwie folie i potne je na fragmenty o 2 metrach wysokosci . Otocze nimi winnice oraz dodatkowo dodam zraszacze . Taki mój pomysł . Zbyszek

2m to może być mało ? :!:
Mam żywopłot z leszczyny wysoki na 4 do 4,5m - zasięg w tym roku około 25m a dalej już bez okrywania to nic by nie było ?
bo nawet okryte oberwały niektóre. :!: :!: :!:
Takie jodły z 10m to może by i wystarczyły + leszczyna :?: :mrgreen:
pozdr.ZB

PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 05:57 
Ekspert
Ekspert

Chodzi mi o wannę z ciepłym powietrzem .Trochę drogo na experyment ... ,zobaczę.Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 07:53 
Ekspert
Ekspert

Myślę że zasięg takiego "basenu" z ochranianym ciepłem powietrza a zarazem powierzchni gleby jest podobny do zasięgu wiatrochronu, czyli wysokość folii razy kilka.
Trzeba jednak pamiętać że powierzchnia razy parcie wiatru daje spore siły, przyda się wzmocnienie słupków zastrzałami w kierunku poprzecznym do folii.

PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 21:32 
Ekspert
Ekspert

W noce przymrozkowe nie kojarze wiatru tj, : niebo rozgwieżdżone, zimno , brak wiatru lub słaby . W takim wypadku osłona szczelna z foli miałaby sens . Należałoby to sprawdzić w praktyce . Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 22:35 
Ekspert
Ekspert

Nagrzane powietrze błyskawicznie się ochładza w nocy, gdy napływają chłodne masy powietrza.
Wiatrochron powoduje lepsze nagrzanie gleby i to ona chroni przed przymrozkami, więc trzeba wiatrochron założyć w kwietniu, a nie w noc przymrozkową.
W przymrozkową noc pozostaje tylko odmawianie paciorka przy tych świecach pod włókniną :wink:
Choć ich podstawową rolą jest wymuszenie obiegu powietrza wewnątrz okrywy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1