Teraz jest czwartek, 8 stycznia 2026, 20:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 stycznia 2007, 16:46 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"]Ja skolei słyszałem o opryskiwaniu letnią wodą, ale to trzeba by założyć ogromną deszczownię nad winniczką, ale później można by ją dodatkowo wykorzystać do podlewania w czasie suszy.

A dlaczego letnią? Lodowata też może być. Przecież chodzi o pokrycie latorośli lodem.
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 stycznia 2007, 17:13 
Kiper
Kiper

Pawle przecież nie będziesz tego lodu zakładał. Woda nawet lodowata bardziej lub mniej taka jaka jest w kranie nie zamarznie przy lekkim przymrozku jeżeli będzie się lała systematycznie. Dawniej były takie zraszacze "grzybki". Można kilka takich ustawić w winnicy i powinny dać wystarczający efekt. I wcale nie będzie potrzebna wielka deszczownia. Używałem do rozprowadzania wody wężyków izolacyjnych. Taki grzybek dawał średnicę zraszania około 6 m. Powyżej - ciśnienie wody było tak duże, że wężyk zsuwał się z końcówki zraszacza. Temperatura chyba powinna utrzymać się powyżej 0.
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 stycznia 2007, 17:26 
Ekspert
Ekspert

[quote="wlodekj"]Pawle przecież nie będziesz tego lodu zakładał. Woda nawet lodowata bardziej lub mniej taka jaka jest w kranie nie zamarznie przy lekkim przymrozku jeżeli będzie się lała systematycznie. Dawniej były takie zraszacze "grzybki". Można kilka takich ustawić w winnicy i powinny dać wystarczający efekt. I wcale nie będzie potrzebna wielka deszczownia. Używałem do rozprowadzania wody wężyków izolacyjnych. Taki grzybek dawał średnicę zraszania około 6 m. Powyżej - ciśnienie wody było tak duże, że wężyk zsuwał się z końcówki zraszacza. Temperatura chyba powinna utrzymać się powyżej 0.
Włodekj

Nie wiem nie praktykowałem, opieram się na literaturze. Hasło "ZAMGŁAWIANIE". Dość jednoznacznie objaśnione choćby u Myśliwca.
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 stycznia 2007, 10:36 
mistrz
mistrz

O zamgławianiu jako sposobie ochrony przed wiosennymi przymrozkami czytałem na stronie http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=491
Prezentowane jest tam gospodarstwo państwa Krzewińskich

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1