Teraz jest piątek, 30 stycznia 2026, 01:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 16 kwietnia 2021, 21:38 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich

Temat odmian przeorobowych najlepszych do uprawy przez amatorów był poruszany wiele razy jednak chciałbym poznać Wasze zdanie na temat moich planów nie tylko w kontekście odmian ale i ilości nasadzeń.
Otóż miejsce nie mam za wiele, w sumie ok 22 m bieżących zachowując odpowiednie odstępy między rzędami (podałem metry bieżące, bo kształt dostępnego miejsca nie jest regularnym prostokątem). W zalezności od odmian teoretycznie dawałoby to miejsce na 20-25 krzaków. Odmiany, które planowałem to jakieś jasne (Bianca/Solaris/Seyval) i ciemne (Regent/MF/LM) po połowie. Ostatnio zacząłem się jednak zastanawiać czy jest sens sadzenia po ~5 krzaków (2x jasna i 2x ciemna) czy może lepiej posadzić po ~10 ciemnych i jasnych jednej odmiany albo w ogóle tylko jasne lub ciemne i wtedy wybrać powiedzmy 2 odmiany (1x ciemna i 1x jasna). Z góry zaznaczam, że traktuje to jako hoppy i nie nastawiam się na żadne piorunujące rezultaty - chciałbym spróbować zrobić wino od początku do końca.
Dodam, że mam trochę miejsca wzdłuż ogrodzenia na deserówki więc uprzedzam sugestie "daj sobie spokój i posadź w to miejsce deserówki" :)

Z góry dziekuję za wszelkie rady i sugestie - każda mile widziana.

Pozdrawiam
Tomek

PostNapisane: piątek, 16 kwietnia 2021, 21:44 
Ekspert
Ekspert

Jakie masz doświadczenie z uprawą winorośli?
Jakie preferujesz smaki wina? Muszkatowe,owocowe,mineralne? Z cukrem resztkowym,wytrawne?

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 16 kwietnia 2021, 21:44 
Ekspert
Ekspert

Tym pytaniem sam sobie odpowiedziałeś. Zawsze lepiej zrobić większy nastaw bo wtedy szansa zepsucia jest mniejsza. Mikro nastawy są podatne na utlenienie i inne przypadłości.

PostNapisane: piątek, 16 kwietnia 2021, 22:27 
nowicjusz
nowicjusz

piotr85 napisał(a):
Jakie masz doświadczenie z uprawą winorośli?
Jakie preferujesz smaki wina? Muszkatowe,owocowe,mineralne? Z cukrem resztkowym,wytrawne?

Doświadczenie mam bardzo ograniczone - mam kilka krzaków w donicach z czasów mieszkania w bloku.
Co do wina to nie mam szczególnych wymagań, lubię każde byle niezbyt słodkie. Osobiście jeśli miałbym dobierać odmianę to ważniejsze byłoby dla mnie wyższe prawdopodobieństwo powodzenia niż to jakie wino z tego wyjdzie.

Tomek

PostNapisane: sobota, 17 kwietnia 2021, 05:59 
Ekspert
Ekspert

Jak pisał Krzysiek. Wybierz po jednej z białej i jednej czerwonej. Naucz się uprawy i winifikacji. Popróbuj win testowych,poszperaj na internecie,odwiedź bardziej doświadczony kolegów. Wszystko po to,by nauczyć się uprawy winorośli i winifikacji. Z zaproponowanych przez Ciebie spróbował bym z jasnych solaris z ciemnych léon millot. Dlaczego? Są bezproblemowe w uprawie,dobrze się regenerują,plonują zawsze. Nawet popełniobe błędy szybko i bezboleśnie można naprawić. Oczywiście,że pozostałe też nie sprawiają większych problemów w uprawie. U mnie te dwie najlepiej się sprawdzają.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 17 kwietnia 2021, 09:22 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki za podpowiedzi. Zastanawiam się tylko jak to jest z tym nadmiernym rozrostem LM i czy przy ograniczonej powierzchni nasadzeń nie lepiej wsadzić coś co się mniej rozrasta jak np Regent? Z tego co czytałem na forum na powierzchni dobrej dla jednego krzewu LM możnaby posadzić 2-3 inne - może wtedy można liczyć sumarycznie na lepszy plon? Tylko moje przemyślenia.

Tomek

PostNapisane: sobota, 17 kwietnia 2021, 09:28 
Ekspert
Ekspert

TomekNW napisał(a):
Dzięki za podpowiedzi. Zastanawiam się tylko jak to jest z tym nadmiernym rozrostem LM i czy przy ograniczonej powierzchni nasadzeń nie lepiej wsadzić coś co się mniej rozrasta jak np Regent? Z tego co czytałem na forum na powierzchni dobrej dla jednego krzewu LM możnaby posadzić 2-3 inne - może wtedy można liczyć sumarycznie na lepszy plon? Tylko moje przemyślenia.

Tomek

Fakt. Leon potrzebuje dużo miejsca, w przestrzennych formach jest nie do pobicia pod względem plenności. Jeśli masz mało miejsca, regent będzie lepszym wyborem.

PostNapisane: sobota, 17 kwietnia 2021, 09:30 
Ekspert
Ekspert

A może zamiast Regenta posadzić Sirame.

PostNapisane: sobota, 17 kwietnia 2021, 09:51 
Kiper
Kiper

Na Twoim miejscu posadziłbym jedną odmianę.
Rzuć monetą a ta Ci wskaże odpowiednią.. ;)
20-25 krzewów to nie za wiele.
Sadź Regenta jeśli wolisz czerwone a jeśli białe to Solarisa.
Białego zrobisz ok.20 l ,czerwonego trochę więcej.

To grzeczne odmiany,dasz sobie spokojnie radę a przy okazji mniej babrania z różnymi odmianami przy winifikacji i mniejsze prawdopodobieństwo utlenienia,itd...

To tylko moje zdanie.

Powodzenia

PostNapisane: sobota, 17 kwietnia 2021, 10:28 
Ekspert
Ekspert

20 Solarisów, plus cztery krzewy deserowe :)

PostNapisane: sobota, 17 kwietnia 2021, 10:56 
Ekspert
Ekspert

Solaris wiecznie powtarzany? :wink: A może inaczej: tylko Panonia albo zestaw ogólnoużytkowy: Garantos + Dublański (tylko nie wiadomo gdzie to teraz dostaniesz).

PostNapisane: sobota, 17 kwietnia 2021, 11:15 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
Solaris wiecznie powtarzany? :wink: A może inaczej: tylko Panonia albo zestaw ogólnoużytkowy: Garantos + Dublański (tylko nie wiadomo gdzie to teraz dostaniesz).

Slawek,jak dodałem,że ja bym tak zrobił. :)

Solaris daje fajne wina.Na początek przygody fajna odmiana i na dłuższą metę jak widać z komercyjnych winnic również.

Po przymeśleniu kwestii jednak,Regenta bym nie sadził samego,bo lubi w winie towarzystwo...Czyli Regent + coś. :) jeśli o czerwone chodzi.

PostNapisane: sobota, 17 kwietnia 2021, 11:31 
Ekspert
Ekspert

Oczywiście Twoja wersja jest bezpieczna i powszechnie przyjęta (sadzonki dostępne, dobre walory uprawowe i są pomysły na winifikację ). Ale mi np. nie przypadły aż tak do gustu ani wina z Solarisa ani wina z Regenta, więc troszkę tu zamieszałem. :wink: Czasami u winiarzy trzeba zrobić trochę fermentu :wink: Takich alternatywnych porad byłoby zapewne więcej gdyby dostępność sadzonek była większa. A teraz to co można zaproponować początkującemu hobbyście ? No właśnie: Solarisa i Regenta :wink:

PostNapisane: sobota, 17 kwietnia 2021, 13:36 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
A może inaczej: tylko Panonia

Sławek nie proponuj koledze odmian ,które są praktycznie w Polsce niedostępne.

PostNapisane: sobota, 17 kwietnia 2021, 13:51 
nowicjusz
nowicjusz

piotr85 napisał(a):
Fakt. Leon potrzebuje dużo miejsca, w przestrzennych formach jest nie do pobicia pod względem plenności. Jeśli masz mało miejsca, regent będzie lepszym wyborem.

A czy coś stoi na przeszkodzie żeby zrobić przestrzenną formę? Rozumiem, że wówczas krzewów będzie mniej ale jeśli plonowanie to zrekompensuje to dla mnie nie ma problemu :) Moim głównym argumentem za większą ilością krzewów to fakt, że jak coś zdechnie to więcej zostaje :) Może zbyt pesymistyczne założenie.

sajko71 napisał(a):
Po przymeśleniu kwestii jednak,Regenta bym nie sadził samego,bo lubi w winie towarzystwo...Czyli Regent + coś. jeśli o czerwone chodzi.

Coś podobnego czytałem i to również stało za moim założeniem żeby sadzić 2 odmiany, a nie 1. Oczywiście zupełnie inną dyskusją jest kiedy będę w stanie wykorzystać potencjał dwóch szczepów - pewnie za parę lat. Ale wtedy będą już gotowe i nie będę zaczynał dosadzania. Może więc miałoby jakiś sens posadzić np Regenta i LM/MF?

Tomek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1