@hullu Witaj na forum. Świetna myśl co do obsadzenia pergoli. Niestety wyprowadzanie na tą wysokość winorośli trwa kilka lat i jest obarczona pewnym ryzykiem (wiem co piszę, bo u mnie wszystkie ściany, mury, płoty, daszki są obsadzone

a wiele krzewów już przeszczepione na inne odmiany). Przy wyprowadzaniu winorośli na wysokość z czasem może nastąpić pewne rozczarowanie z kilku powodów: np. pewne odmiany będą długo się wspinać (bo nie będą chciały rosnąć), czyli pewne przestrzenie pergoli długo pozostaną "łyse", niektóre krzewy owszem się wdrapią, ale tam rozczarują smakiem, przemarzaniem i chorobami itd. Długotrwałość przedsięwzięcia wymaga dobrych decyzji (nowelizacji), które proponuję dokonać jeszcze teraz.
Pierwszą dobrą decyzją jest zejście nisko z niektórymi odmianami np. Arkadii i Platiny nie wyobrażam sobie na tej wysokości (przemarzanie). Może nawet warto je gdzieś przesadzić, puki małe.
Sprawa druga: to jak będą wspinać się krzewy na pergolę. Podejrzewam, że po tych drewnianych kolumnach/podporach pergoli a więc proponuje dosadzać i wyprowadzać po 2 odmiany na każdą kolumnę, wsadzone po przeciwnych stronach danej kolumny. Decyzja o 2 odmianach zwiększy wydatnie możliwość osiągnięcia sukcesu tego projektu. Z czasem okaże się która z odmian bardziej się sprawdzi, szybciej urośnie i nie rozczaruje swoimi wadami. Po 3-4 latach będziesz mógł dokonać selekcji: wybierzesz z dwóch zamiast wykopywać "jedynego" przy kolumnie i wsadzać innego od początku, bo np. ten "jedyny" rozczarował lub nie dał rady urosnąć lub (powiem wprost) tak śmierdzi grzybem i wygląda (mączniaki), że pod nim wysiedzieć się nie da (a ile można pryskać na takiej pergoli pod domem ?!).
Co do krzewów to ja poszukałbym jeszcze odmian (do tych mam zaufanie): Galanth, Festivee, Zodiak, Century, A1704, Neptun, Swenson Red (jeszcze Garant, Jupiter, ale te jeszcze nie zdążyłem sprawdzić) i pewnie jest jeszcze kilka wartościowych (może koledzy coś podpowiedzą). Wsadzić trzeba jak najwcześniej (np. może być tą jesienią), dopóki odmiana obecnie wsadzona nie zdominuje stanowiska, bo potem nowo dosadzona będzie długo się rozkręcać. Życzę sukcesu i trafnych decyzji co do wyboru odmian.