Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 18:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 29 maja 2009, 22:33 
przedszkolak
przedszkolak

Co lepsze, a może jedno i drugie?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 maja 2009, 23:07 
Kiper
Kiper

...

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

Ostatnio edytowano sobota, 30 maja 2009, 23:39 przez jantar, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 29 maja 2009, 23:31 
Ekspert
Ekspert

[quote="Miczurin"]Co lepsze, a może jedno i drugie?

Lepsze do czego????
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 maja 2009, 00:05 
przedszkolak
przedszkolak

Jedno i drugie podobno ma za zadanie skierować więcej soków do gron, uszczykiwanie wierzchołków nie marnowanie soków na nie owocujące zielsko, a obrączkowanie powstrzymać odpływ soków wytworzonych przez liście do korzeni i wykorzystanie przez grona.

"Skąd: Między Krakowem a Wadowicami"- dokładnie na trasie Kraków Wadowice, około 20 km mam do Krakowa i Wadowic, "zieleninkę" mam w dwóch miejscach więc nie jest to jedna miejscowość.
No cóż jest tego raptem parę krzaczków ale planuje jakieś zakupy tylko jak coś "lewej" kasy dopadnę bo już trochę "lewizny" poszło na inne owocowe. ;)
Na dzień dzisiejszy mam agat doński, de-solex, fredonie, ize, aurore i parę nie wiadomej nazwy ukorzenionych sztorbów, planuje jeszcze coś z tego: Demetra, Nadieżda AZOS,Kesza - 1, Arkadia, Kodrianka, Łora, Frumoasa Albae, Wiktoria 5, Pola, Jupiter, Einset Seedless, A-1704.
Ale to już większa zabawa i nie wiem na ile sobie z nimi poradzę

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 maja 2009, 18:31 
Kiper
Kiper

Witam.
Obrączkowanie poprawia jakość owoców, ale jest to dość skomplikowana operacja i trzeba wiedzieć w którym miejscu to zrobić w jaki sposób i w jakim terminie rozwoju winorośli. Wg. R.Myśliwca " Obrączkowanie bardzo osłabia krzewy i może mieć negatywny wpływ na plonowanie w następnym roku".
Co do uszczykiwania wierzchołków latorośli to też ważne jest kiedy to robimy i jak np. zbyt krótkie przycięcie wierzchołków winorośli w sierpniu działa na rozwój pąków zimowych.

PostNapisane: sobota, 30 maja 2009, 19:00 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="Miczurin"]Co lepsze, a może jedno i drugie?

miczurin skąd dokładnie jesteś można wiedzieć bo to są moje okolice

PostNapisane: sobota, 30 maja 2009, 20:22 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="rico"][quote="Miczurin"]Co lepsze, a może jedno i drugie?

miczurin skąd dokładnie jesteś można wiedzieć bo to są moje okolice

Jeśli nie masz więcej niż około 35 lat to pewnie często w soboty lub niedziele bywałeś w moich okolicach na dyskotece! (9 km od Skawiny), Energy 2000 i chyba nic więcej nie muszę dodawać.

"Obrączkowanie poprawia jakość owoców, ale jest to dość skomplikowana operacja i trzeba wiedzieć w którym miejscu to zrobić w jaki sposób i w jakim terminie rozwoju winorośli", według Józefa Brzezińskiego zabieg obrączkowania wykonujemy na początku kwitnienia na łozie lub każdym pędzie owocującym, jednak wykonujemy obrączkowanie na tych częściach winorośli które mają być w jesieni obcięte.
Jednak nie wiem czy ktoś wykonywał obrączkowanie wraz z uszczykiwaniem wierzchołków i jakie tego były efekty?

PostNapisane: sobota, 30 maja 2009, 21:20 
Ekspert
Ekspert

[quote="Miczurin"].. Jednak nie wiem czy ktoś wykonywał obrączkowanie wraz z uszczykiwaniem wierzchołków i jakie tego były efekty?

Efekty mogą być mizerne, jeżeli nie ma się w tym doświadczenia i właściwych informacji.
Takie testy robi się się na dużych(starych) krzewach.
@miczurin
Odpuść sobie to tymczasem :!: :lol: aż krzewy podrosną :!: a Ty "dojrzejesz" czytając w międzyczasie np. MADEJA

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 maja 2009, 21:29 
Kiper
Kiper

Przytkowice ! :lol:

jestem tam codziennie....

PostNapisane: sobota, 30 maja 2009, 21:31 
Ekspert
Ekspert

[quote="Miczurin"] według Józefa Brzezińskiego zabieg obrączkowania wykonujemy na początku kwitnienia na łozie lub każdym pędzie owocującym, jednak wykonujemy obrączkowanie na tych częściach winorośli które mają być w jesieni obcięte.

Każdy ma swoich znajomych.
Ale kto to jest Józef Brzeziński????? 8O
Janusz

PostNapisane: sobota, 30 maja 2009, 21:52 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"][quote="Miczurin"] według Józefa Brzezińskiego zabieg obrączkowania wykonujemy na początku kwitnienia na łozie lub każdym pędzie owocującym, jednak wykonujemy obrączkowanie na tych częściach winorośli które mają być w jesieni obcięte.

Każdy ma swoich znajomych.
Ale kto to jest Józef Brzeziński????? 8O
Janusz
To chyba taki polski profesor od ogrodnictwa żyjący w czasach Miczurina, tamtego Miczurina :roll:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 maja 2009, 21:53 
Ekspert
Ekspert

No tak oprócz Madeja i Liska mamy nowego eksperta Brzezińskiego. Czytając książkę Liska spotkałem się z terminem obrączkowania latorośli, ale nie zalecał tego zabiegu jako nieodzownego w uprawie, więc można to sobie podarować. Zresztą to nie jest łatwy zabieg(szczególnie dla poczatkujących) i moim zdaniem wystarczy jak pozostawimy po 2 kwiatostany na latorośli i efekt będzie podobny. To tak dla mniej doświadczonych w uprawie winorośli w formie przestrogi, aby nie przekombinować :wink:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 maja 2009, 22:02 
przedszkolak
przedszkolak

"Odpuść sobie to tymczasem aż krzewy podrosną a Ty "dojrzejesz" czytając w międzyczasie np. MADEJA" mam trzy DUŻE krzewy nie znanej odmiany, jeden chyba ma ze 40 lat(ale to już chyba odrosty), MADEJA nie znam ale od czytania chyba mi już oczy siadają(tfu nie daj Boże), ja jak się za interesuje czymś to chce się w to wgryźć jak najgłębiej ;)

sitting_bull- "jestem tam codziennie..." a cóż Cie tu sprowadza?

Janusz- "Każdy ma swoich znajomych.
Ale kto to jest Józef Brzeziński?????" He-He dobre :lol: 8O Januszu zagiąłeś mnie prof.Józef Brzeziński zajmował się uprawą, krzyżowaniem... ogólnie to nasz prawie jakby Miczurin, wykładał już przed wojną na Uniwersytecie Jagielońskim autor wielu publikacji , ostatnią jaką czytałem to "Uprawa drzew i krzewów owocowych" która pierwszą publikacje miała już chyba 1923r.
Facet zajmował się naukowo zielskiem zanim nas jeszcze w planach nie było, a te dzisiejsze publikacje to tak jakby rozwinięcie dawnej myśli z nowoczesnością

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 maja 2009, 23:00 
Ekspert
Ekspert

[quote="Miczurin"]"Odpuść sobie to tymczasem aż krzewy podrosną a Ty "dojrzejesz" czytając w międzyczasie np. MADEJA" mam trzy DUŻE krzewy nie znanej odmiany, jeden chyba ma ze 40 lat(ale to już chyba odrosty), MADEJA nie znam ale od czytania chyba mi już oczy siadają(tfu nie daj Boże), ja jak się za interesuje czymś to chce się w to wgryźć jak najgłębiej ;)

Czy mógłbyś podać TU jakąś publikację prof.Józefa Brzezińkiego na temat winnorośi ?
Zneałazłem, ale tylko na temat agestu :ooprs: przepraszam

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 maja 2009, 23:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="Miczurin"]"Odpuść sobie to tymczasem aż krzewy podrosną a Ty "dojrzejesz" czytając w międzyczasie np. MADEJA" mam trzy DUŻE krzewy nie znanej odmiany, jeden chyba ma ze 40 lat(ale to już chyba odrosty), MADEJA nie znam ale od czytania chyba mi już oczy siadają(tfu nie daj Boże), ja jak się za interesuje czymś to chce się w to wgryźć jak najgłębiej ;)

Czy mógłbyś podać TU jakąś publikację prof.Józefa Brzezińkiego na temat winnorośli ?
Zneałazłem, ale tylko na temat agrestu :oops: przepraszam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1