Teraz jest środa, 18 czerwca 2025, 23:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2019, 20:11 
przedszkolak
przedszkolak

Mam takie pytanie, co sądzicie o zaprawieniu dołka obornikiem granulowanym bydlęcym firmy Florovit ?

Sadzonka gołokorzeniowa, gałachad.

Nie wiem ile tego sypnąć w dołek aby nie było za dużo. Myślałem o 3 szklankach (wymieszać z glebą, nasypać na to ziemi i na to sadzonka) Można teraz takie coś sypnąć czy granulowany to tylko wiosną ?

Może Azofoska byłaby lepsza ?

PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2019, 20:31 
Ekspert
Ekspert

Spokojnie możesz teraz. Ilość też ok.

PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2019, 20:41 
przedszkolak
przedszkolak

vanKlomp napisał(a):
Spokojnie możesz teraz. Ilość też ok.
Ufff... dzięki za info, odetchnęłem.

A jeśli zaszaleje i dam powiedzmy taki większy słoik (jak na ogórki) jakieś 6-7 szklanek ?
Moja gleba to szary kolorek, posnota jak kopię to na dole kamienie a i glina głębiej trafia się :)

I kwestia co lepsze taki obornik czy azofoska?

PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2019, 21:14 
mistrz
mistrz

Ja na wiosnę (około 20 kwietnia) sypałem w głęboki dół pół łopaty granulatu bydlęcego. Potem zalewałem to wodą by granulat nasiąknął i zasypywałem warstwą ziemi tak około 15 cm i zostawiałem pozostałą część dziury na sadzonkę . Potem po 20 maja szły sadzonki. :)

PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2019, 22:53 
czeladnik
czeladnik

Trzy szklanki to dość dużo, ale skoro akceptujecie, to skorzystam z rady i spróbuję. Mam jeszcze pytanie o wapno - jak głęboko wprowadzić do gleby przy sadzeniu? Na dno czy w górnej warstwie ziemi w dołku? Wapno kredowe czy zmieszane z dolomitem? Liczę na pomoc, bo moje stare krzaki były posadzone raczej niezbyt starannie, metodą: niezbyt głęboki dołek, trochę kompostu, podlać i już. Trochę im zajęło osiągnięcie jakiś sensownych przyrostów.
Pozdrawiam wszystkich. M

PostNapisane: piątek, 8 listopada 2019, 07:00 
Ekspert
Ekspert

Sypałem jeden kubek po jogurcie taki sporszy czyli ze 400ml.
Na to trochę ziemi, potem sadzonka. Sadzonki rosną :)

r

PostNapisane: piątek, 8 listopada 2019, 07:49 
mistrz
mistrz

Do VanKlomp: tak! (Tylko nie moge odpisac na wiadomosc zbyt szybko, system blokuje)

Azofoska szybciej dziala, latwiej przedawkowac i szybciej wymyje azot.
Z tego co.piszesz najlepszy.byłby zwykly obornik bo masz słabą strukturę gleby, azofoska nic na to nie poradzi, a granulowany troche owszem.
Wapno przy nasadzeniu nie.w dołek pod krzak tylko równomiernie na całym poletku i przekopać.

PostNapisane: piątek, 8 listopada 2019, 09:32 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
Dormant napisał(a):
Wapno przy nasadzeniu nie.w dołek pod krzak tylko równomiernie na całym poletku i przekopać.

Podobnież wapna nie powinno się przeorywać, więc pewnie i przekopywac. Wapno jest nawozem łatwo schodzącym w dół.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 8 listopada 2019, 09:37 
czeladnik
czeladnik

Granulat jest skondensowany (sprasowany) i wysuszony - więc dawka wagowa jest znacznie mniejsza od dawki "świeżego" obornika z tego co widziałem w opisie producenta to dawka pod drzewka i krzewy owocowe to 150 - 300 gram - trzeba by zważyć objętość szklanki granulatu :) . Ja sadziłem w dołkach po wiertnicy o głębokości ok 60 cm ( przy granulacie myślę, że 50 cm wystarczy) i średnicy 30 cm. Na dno warstwa "świeżego" obornika ( najlepszy byłby obornik sezonowany) ok 10 - 15 cm na to warstwa ok 5 cm ziemi gruntowej ( najlepiej z górnej warstwy odwiertu) a dalej ok 5 cm ziemi uniwersalnej lub dedykowanej do uprawy warzyw z zawartością torfu o pH 6 - 6,5 a jeszcze lepiej gdyby pH było 6,5- 7. Ja znalazłem takie dedykowane do kapusty, kalafiora i brokuła o ph 6 - 6,8. Po umieszczeniu sadzonki w dołku dosypywałem jeszcze ok 10 cm "ziemi do warzyw"(przy okazji dobrze jest umieścić tyczkę i podlać wodą) a następnie w przybliżeniu łyżkę kredy granulowanej która podniesie pH "w warstwie ziemi do warzyw" i nie ma bezpośredniego kontaktu z obornikiem ( kredę od obornika rozdziela warstwa ok 20 cm ziemi do warzyw) i resztę dołka uzupełniałem ziemią z odwiertu i na to jeszcze po parę granulek kredy.

PostNapisane: piątek, 8 listopada 2019, 09:40 
Ekspert
Ekspert

fels napisał(a):
Dormant napisał(a):

Podobnież wapna nie powinno się przeorywać, więc pewnie i przekopywac. Wapno jest nawozem łatwo schodzącym w dół.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

Najkwaśniej jest zawsze w górnych warstwach,dlatego wapno głeboko się nie orze. Sądzę jednak,że jekkie przykopanie -tak na parę cm, nie zaszkodzi.

PostNapisane: piątek, 8 listopada 2019, 11:08 
przedszkolak
przedszkolak

Ano właśnie, ja też słyszałem o podobno cudownych właściwościach wapna gdy myślimy o uprawie winorośli.

Jednak ktoś opowiadał że z niedoborem wapna maja problem odmiany rosyjskie a amerykańskie już nie tak bardzo ? Potwierdzacie ?

Jeszcze chciałem sie dopytać, piszecie że przy nasadzaniu wapna nie stosować to kiedy w takim razie ? Mam wapno granulowane (takie jak do malin na jesień itp)

PostNapisane: piątek, 8 listopada 2019, 11:33 
Kiper
Kiper

Bez badań gleby eksperymentowanie z wapnem odbywa się "na dwa uda"
albo się uda albo się nie uda....
Można zbyt mocno podnieść pH i zablokować pobieranie antagonistycznych pierwiastków, zalecałbym ostrożność, a już na pewno nie pod korzeń

PostNapisane: piątek, 8 listopada 2019, 11:43 
czeladnik
czeladnik

zer
Stosowałem kredę granulowaną (opis stosowania dwa posty wyżej ) z Polcalc - u teraz ten sam worek (w tej samej oprawie graficznej) nosi nazwę wapna granulowanego - może używasz tego samego ? Nie wiem czy producent zmienił tylko nazwę czy też skład i czy to może tylko zabieg marketingowy. Pewnie większość osób kojarzy wapno z uprawą a kredę to raczej z pisaniem po tablicy. Może ktoś wie coś więcej w tym temacie ?

PostNapisane: piątek, 8 listopada 2019, 12:21 
Ekspert
Ekspert

zer napisał(a):
Ano właśnie, ja też słyszałem o podobno cudownych właściwościach wapna gdy myślimy o uprawie winorośli.

Jednak ktoś opowiadał że z niedoborem wapna maja problem odmiany rosyjskie a amerykańskie już nie tak bardzo ? Potwierdzacie ?

Jeszcze chciałem sie dopytać, piszecie że przy nasadzaniu wapna nie stosować to kiedy w takim razie ? Mam wapno granulowane (takie jak do malin na jesień itp)

Niedoborów wapnia u odmian rosyjskich nie zauważyłem,może lekko magnezu brak, jednak młode krzewy. Amerykańców mam bardzo mało, więc nie oceniam,bo jest to niemiarodajne. Zaś franko-amerykańcę rosną intensywnie nawet na lekko kwaśnej glebie.
Wapno powinno być zastosowane przed nasadzeniami- w okresie przygotowawczym gruntu pod nasadzenia. Ja dolomit granulowany rozsiałem końcem lata.

PostNapisane: piątek, 8 listopada 2019, 21:51 
Kiper
Kiper

Wapno pod korzeń magnezowe, w ilości pół łopaty na dołek 40-50cm głęboki o średnicy 20cm. Zwłaszcza na glebie lekkiej podawanie wapna tlenkowego to duży błąd.
Wapno się przyoruje, u mnie różnica w zakwaszeniu gleby w dwóch warstwach (orna i podorna) była całkiem spora i niższe PH było w warstwie podornej (~25-~50cm).
Z nawozami nie przesadzać. Obornika się daje garść, chyba że kopiesz ogromne doły - wtedy wiadomo, więcej. Jak roślina będzie miała raj w korzeniach to po co ma rozwijać duży system korzeniowy?

https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspert ... esnie.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1