Na zdjęciu widzimy pergolę od strony ulicy. Na pergoli w tej chwili jest prawdopodobnie Ontario. Po przeciwnej stronie wjazdu posadziłem 3 Marszałki i 1 krzak Kristaly. Obok Ontario jest posadzony krzak Kristaly. Za kilka lat chciałbym, aby na wysokości 5m, 4m i 3m były Marszałki, a na 2 metrach(dostępne z ziemi lub drabiny) z obu stron Kristaly. Oczywiście Ontario sukcesywnie bym wycinał.

Na zdjęciu widzimy pergolę od strony ogrodu. Na pergoli w tej chwili jest prawdopodobnie Beta. Po przeciwnej stronie Bety posadziłem 3 Marszałki i 1 krzak Kristaly. Obok Bety jest posadziłem 2 krzaki Kristaly. Za kilka lat chciałbym, aby na wysokości 5m, 4m i 3m były Marszałki, a na 2 metrach z obu stron Kristaly. Beta do wycięcia. W sierpniu po przycięciu latorośli przykrywam pergole siatką ochronną przeciw ptakom(szerokość pergoli 3m, więc siatka 4x10 jest wystarczająca. Siatka jest tak związana na dole, że bez problemu można jeść winogrona z dolnego piętra.
W miejsca wyciętych Ontario i Bety chciałbym wsadzić po 3 krzaki Ronda lub Regenta.
Chciałbym się dowiedzieć dokładnie(!!!) jak obciążą się owocowaniem Kristaly i Marszałka oraz jak się je prowadzi: krótko czy długo?
Z góry wszytkim dziękuję za każdą radę, bo dopiero zaczynam i każda informacja będzie dla mnie cenna.