maj 2017
Cześć wszystkim po przerwie. Po obfitej u mnie w śnieg zimie (ponad 50cm) mrozy nie wyrządziły u mnie szkód, tylko niektóre winifery straciły małą część pąków ale to raczej na przedwiośniu lub w kwietniu. Podczas kwietniowego armagedonu nie miałem jeszcze żadnych zielonych części, wszystko miałem jednak okryte geowłókniną. W czasie przymrozków majowych miałem na większości fazę wełnistego pąka, niektóre odmiany miały pąki po 1 cm. wszystko cały czas pod geowłókniną oraz namiotem z włókniny. W maju miałem mrozy - 5*C Od 15 do 28 maja miałem namiot z agrowłókniny, ale już bez geowłókniny aby nie blokować światła. Tak przedstawia się u mnie sytuacja na dzisiaj:
Regent w dobrej kondycji, Siegerrebe gdzieś straciła część pąków, ale owocowanie będzie. Aloszenkin Po zimie w dobrej kondycji, natomiast w maju dopadł go rzekomy? Czy tak wygląda rzekomy ubity alkalinem? dałem 4 mililitry na 0,5 litra wody. prysnąłem tym też muskata donskiego, dunaja, PNP, siegerrebe i te nie mają takich plam... Co o tym myślicie?
-- środa, 1 maja 2019, 17:58 --
Dziś zrobiłem ogląd sytuacji w winogronach i sprawa wygląda tak:
BBCH 01 Początek nabrzmiewania pąków; pąki rozwijają się wewnątrz łusek BBCH 02 Koniec nabrzmiewania pąków: pąki nabrzmiałe ale jeszcze nie zielone Seywal Aurora Regent Siegerrebe Leon Millot
BBCH 05 Faza wełnistego pąka: widoczny wełnisty, brunatny pąk Triumf, St. Pepin, Korai Bibor, Solaris, Awgustowski F., Gyongye Rizling, Hibernal, Nieżnyj, Iliczewskij Rannyj, PNP, Marquette, Muskat Donskoj, Cabernet Dorsa, Muskat Blue, Nero, Acolon, Johanniter, Nektar, Kristaly, Venus.
BBCH 07 Początek pękania pąków: pierwsze zielone pędy ledwie widoczne BBCH 08 Pękanie pąków: pierwsze zielone pędy dobrze widoczne Marechal, Foch, Negritionok, Rusboł ulepszony, Rondo, Galante, Mars.
Winorośle zimowaly pod śniegiem, nie były okrywane śledzę sytuację przymrozkową przed 6 maja, jeszcze nie podjąłem decyzji czy dam agrowlókninę.
Morela Early Orange zakończyła kwitnienie, Wczesna z Modern i Somo Kwitną Czereśnie na giseli5 Summit, Burlat, Lapins kwitną; Wanda jest w białym pąku, Schneidera Późna w zielonym pąku. Czereśnie na Piaście: Sam, Bruttnera czerwona kwitną; Burlat w białym pąku; Sylwia w zielonym pąku. Na antypce: Wasilica w zielonym pąku; Wołowe Serce i Zwiesiołka nie przyjęły się. Węgierki w zielonym pąku. W borówce amerykańskiej pąki zaczynają się rozluźniać, do kwitnienia jeszcze dużo czasu. Kamczacka w trakcie kwitnienia.
-- czwartek, 3 października 2019, 18:20 --
JESIEŃ ZBIORY 2019 Dziś zebrałem to co "urosło" i uzyskałem następujące parametry: SAT 2019r. 2186 (w 2017r było około 2300, w 2018r. około 2400
parametry miazgi: PNP 18 brix Marquette 21,2 brix obciążenie 2,14kg Muskat Donskoj 17,7 brix 2,16 kg tego co zostało, część zjadły osy, część ptaki, mialem 2-3 grona na latorośl. Regent 20 brix 1 kg na krzew, po 1 gronie na latorośl Leon Millot 16,5 brix 1,37kg na krzew. Tu jestem zawiedziony słabym cukrem.
Parametry mieszanki: 17,8 brix refraktometrem 17,8 blg areometrem. KWASY: 16g/L !!!
dwa pytania: Dosładzać cukrem, czy zostawić na kwasiura? Jak zejść z kwasów? dam lalwiny 71B, czy jakoś jeszcze obniżać kwasowość? do ilu mogę zejść za pomocą drożdży? O zbyt dużą kwasowość podejrzewam Marquette i Leona, pozostałe miały niski kwas na języku, pomiarów każdego z osobna nie robiłem.
|