Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 06:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowe sadzonki
PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 13:53 
przedszkolak
przedszkolak

Witam
Jestem nowy na tym forum, jak również w temacie winorośli. Od pewnego czasu śledzę forum i czytam interesujące mnie treści. Niestety nie znalazłem informacji co zrobić z sadzonkami które zakupiłem w tym roku. Są to sadzonki z zeszłorocznego ukorzeniania w doniczkach. Mają ładną bryłę korzeniową i około 50-80cm zeszłoroczne przyrosty. Mam zamiar je wsadzić do gruntu pod koniec marca najdalej do 10 kwietnia. I teraz pytanie czy po posadzeniu zostawić je i pozwolić im swobodnie rosnąć a w następnym roku przyciąć i zostawić łozę na owocowanie i czopek zastępczy? Czy jeszcze w tym roku przyciąć na dwa oczka i dopiero za dwa lata owocowanie?
bardzo proszę o podpowiedź. Ewentualnie na pokierowanie na odpowiedni temat bo o cięciu i prowadzeniu czytałem bardzo dużo ale zwykle jest opisany goły korzeń albo samo ukorzenianie sztobrów.
pozdrawiam Wojtek

PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 13:58 
Ekspert
Ekspert

Posadzić i przyciąć na 2-3 pąki.

PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 14:30 
przedszkolak
przedszkolak

Zodiak napisał(a):
Posadzić i przyciąć na 2-3 pąki.

I jak dobrze rozumiem po wyrośnięciu kilku latorośli zredukować do 2 i pozwolić rosnąć. A na wiosnę przyszłego roku wyprowadzić łozę na owocowanie?

PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 15:25 
Ekspert
Ekspert

Tak jak napisałeś będzie dobrze

PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 16:19 
mistrz
mistrz

Tak jak rdzą koledzy, pozostawić jeden pęd dolny, skrócić go na 2-3 oczka a korzenie rozplątać i koniecznie skrócić na 30 cm. Tak należy zrobić chociaż masz piękną bryłę korzeniową. Posadzić w dole na usypanym stożku żyznej ziemi. Mój znajomy kupił sadzonkę w doniczce i posadził do ziemi bez ruszania bryły. Po kilku latach prawie mu uschła tak się zaplątała sama w swoich własnych korzeniach. Wprawdzie miał bardzo lichą ziemię i korzenie czerpały soki z tego co najlepsze ale taki przypadek może się powtórzyć w innych warunkach.

PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 16:34 
przedszkolak
przedszkolak

Właśnie mam zamiar uprawić paski około 60cm glebogryzarką. W wykopane dołki wrzucić kompost z przerobionej gnojówki przysypać małą warstwą ziemi i wsadzić sadzonki.
Czy radzicie już w tym roku rozkładanie geowłókniny w pasach pod sadzonkami czy poczekać do przyszłego roku? A może wcale tego nie robić?

PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 16:59 
Ekspert
Ekspert

Kiedy zakładałem winnicę częściowo miałem geowłókninę, a częściowo nie . Różnicy we wzroście krzewów nie było, chwasty przy sadzonce i tak wyrastały, a przez włókninę ciężko się te chwasty usuwa.

PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 18:29 
Kiper
Kiper

trestan48 napisał(a):
Mój znajomy kupił sadzonkę w doniczce i posadził do ziemi bez ruszania bryły. Po kilku latach prawie mu uschła tak się zaplątała sama w swoich własnych korzeniach. Wprawdzie miał bardzo lichą ziemię i korzenie czerpały soki z tego co najlepsze ale taki przypadek może się powtórzyć w innych warunkach.

:grin2: :crazy: Ale sie usmialem. No nie mogę.

PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 18:50 
Kiper
Kiper

Jurek - nie tylko Ty się uśmiałeś. :lol: Nareszcie na Forum zaczyna być wesoło, to cieszy. Tak mi się wydaje, że sąsiad "trestana" nie podlewał sadzonki i z tęsknoty za wodą te korzonki tak się zaplątały, bo była posadzona razem z doniczką.

Pozdrawiam - Janusz.

PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 19:14 
czeladnik
czeladnik

Może uzasadnienie jest pocieszne ale meritum wypowiedzi jest istotne. Osobiście nie robiłem sadzonek doniczkowych ale widziałem jak wiosną przezimowane sadzonki gołokorzeniowe wkładano do doniczek zawijając długie korzenie i zasypywano substratem. Wydaje się że takim sadzonkom powinno się sprawdzić i ewentualnie skrócić i rozłożyć korzenie w dołku.Inaczej może to wyglądać przy doniczkowaniu kalusowanych sztobrów ale tu niech wypowie się doświadczony szkółkarz. Pozdrawiam Bogumił

PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 19:50 
Kiper
Kiper

Jesli sadzonki gruntowe, golokorzeniowe sa sadzone do doniczek a tak też się robi, to wtedy powinny miec skracany system korzeniowy i trochę rozlozony na boki w doniczce. To samo gdy je od razu sadzimy do gruntu. Skracanie takich korzeni szkieletowych pobudza je do rozrastania, dzielenia na mniejsze itd.
Jesli sadzonki od początku rosna w doniczkach to wręcz nie powinno ich się wyjmować z doniczek i otrzepywac z ziemi aby "rozprostować" system korzeniowy. To duży błąd. W takiej doniczce jest masę korzonkow włosowych najistotniejszych dla rośliny. Takie sadzonki powinno się sadzić z calą brylą korzeniową.
W każdej sytuacji korzenie zdrowej rosliny sobie same poradzą i nie ma mowy o jakimś zaplątywaniu korzeni i ginięciu z tego powodu winorośli.
Korzenie są tak mocne i pracowite, że ze skałą sobie poradzą.
Zapomniałem jeszcze dodać aby bardzo obficie podlać sadzonkę po posadzeniu i niezbyt mocnym ugniataniu ziemi na sadzonce. Sama woda ma zamulić i rozlużnić korzenie.

Oczywiście są to moje doswiadczenia ale życie i tak sobie więc musimy sie do niego dostosowac.

Ostatnio edytowano środa, 22 marca 2017, 21:57 przez yureq, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 20:13 
Ekspert
Ekspert

Wojtek2287 jak przechowywałeś sadzonki w doniczkach przez zimę?

PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 20:39 
Ekspert
Ekspert

EMIR napisał(a):
Może uzasadnienie jest pocieszne ale meritum wypowiedzi jest istotne. Osobiście nie robiłem sadzonek doniczkowych ale widziałem jak wiosną przezimowane sadzonki gołokorzeniowe wkładano do doniczek zawijając długie korzenie i zasypywano substratem. Wydaje się że takim sadzonkom powinno się sprawdzić i ewentualnie skrócić i rozłożyć korzenie w dołku.

Skoro nie wiemy czy korzenie zostały zawinięte, to zawsze trzeba naruszyć bryłę. A przycinać korzenie wtedy gdy nie mieszczą się w dołku.

PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 20:47 
czeladnik
czeladnik

yureq napisał(a):
Jesli sadzonki gruntowe, golokorzeniowe sa sadzone do doniczek a tak też się robi, to wtedy powinny miec skracany system korzeniowy i trochę rozlozony na boki w doniczce. To samo gdy je od razu sadzimy do gruntu. Skracanie takich korzeni szkieletowych pobudza je do rozrastania, dzielenia na mniejsze itd.
Jesli sadzonki od początku rosna w doniczkach to wręcz nie powinno ich się wyjmować z doniczek i otrzepywac z ziemi aby "rozprostować" system korzeniowy. To duży błąd. W takiej doniczce jest masę korzonkow włosowych najistotniejszych dla rośliny. Takie sadzonki powinno się sadzić z calą brylą korzeniową.
W każdej sytuacji korzenie zdrowej rosliny sobie same poradzą i nie ma mowy o jakimś zaplątywaniu korzeni i ginięciu z tego powodu winorośli.
Korzenie są tak mocne i pracowite, że ze skałą sobie poradzą.
Piszesz z takim przekonaniem, że trudno Ci zaoponować.Generalnie masz rację.A co jeżeli korzeni nie skrócono przy sadzeniu do doniczek albo doniczka jest mała jak te z marketów, sadzonka rośnie w niej długo, czasami jak się nie sprzeda i dwa lata. Nikt nie mówi o otrzepywaniu korzeni z ziemi. Dobrze jest sadzonkę podlać przed wyjęciem z doniczki. Tzw "rozluźnianie" silnie przerośniętej bryły korzeniowej jest często polecane w mediach ogrodniczych. Chyba rozsądnie jest popatrzeć, pomyśleć i jak trzeba zadziałać a nie automatycznie do dołka i niech się dzieje wola nieba. Pozdrawiam Bogumił

PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 21:09 
Ekspert
Ekspert

Jeżeli sadzimy roślinę bez liści (wczesna wiosna i jesień) to możemy prostować i przycinać korzenie.
Roślinę ulistnioną sadzi się bez otrzepywania i przycinania korzeni nawet wtedy gdy nie wiemy jak długie są te korzenie.
Można odciąć dno doniczki i posadzić w takiej tubie.
Szczególnie latem przy wysokich temperaturach - trzeba obficie podlać i cieniować .
Dlatego właśnie duże winnice w Polsce zakładane są w kwietniu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1