narc81 napisał(a):
Cześć Bastej.
Zastanawiam się po co Tobie tyle tych deserówek?
Być może lubisz zajadać...?

U mnie rośnie ok 20 krzewów deserowych i nie możemy tego przejeść.
Skupiłbym się na przerobowych i winie,to fajna przygoda.
Ale to moje zdanie i zrobisz jak Ci w duszy zagra.
C330 super sprawa,tylko zanudzi się przy tych dwóch szpalerach...

Przy siatce zostaw tyle miejsca żebyś mógł swobodnie z opryskiwaczem wejść i pohakać lub kosić trawę,o agro zapomnij.Jak możesz to zostaw tyle miejsca na przejazd tym c330.Winoroślom się nie żałuje...
pH masz ok,nie wiem po co jeszcze wapnować?
Zrobisz wyniki to zamów zaraz zalecenia nawozowe.Wszystko Ci podadzą,nie będziesz nic musiał robić na ślepo.
Swider 20cm to też przesada, 10-15 wystarczy,korzenie i tak docinasz.
Powodzenia!
Dzięki za rzeczową odpowiedź!
W nawiazaniu do międzyrzędzi,,, kiedy uprawia się glebę (glebogryzarka) a tylko wykaszanie zieleniny to będzie ten sam efekt? Dlaczego nie można używać agrotkanin, widziałem na filmikach że w przydomowych winnicach, uprawach ludzie czasem stosują. Tą tkanine chciałem wyłożyć od strony siatki wlasnie żeby już tam nie wykaszac.
Tak się składa że mam traktorek kosiarkę, kosisko ok80cm i mógłbym zrobić mniejsze przerwy między rzędami. Co do oprykiwacza to równiez do owego traktorka mam opryskiwacz i oprysk to praktycznie przy okazji koszenia . Używam ten sprzęt w uprawie truskawki deserowek na rynnach (koszenie i opryski) i sprawdza się bardzo dobrze.
Narazie te dwa szpalery, wiem że brzmi śmiesznie ale jak pisałem wyżej od czegoś trzeba zacząć... Być może jesienią będzie już ich więcej
Dlaczego tyle deserowek,, hmm jakąs tam wizję dalekosiegajaca w głowie mam, ale dużo pracy przedemna,naraize wolę skupić się na podstawach .