Teraz jest piątek, 20 czerwca 2025, 23:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 lutego 2009, 20:45 
mistrz
mistrz

W tym roku moje krety są jakieś bardziej agresywne.

Praktycznie codziennie pojawiają się 4 nowe kopce (niebezpiecznie blisko młodych winorośli).

Mam nadzieję, że oprócz szkód "wizualno-estetycznych", nie uszkodzą mi krzaczków :x

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 lutego 2009, 22:43 
Ekspert
Ekspert

Na południu pogoda dla narciarzy , a w TV pewnie ogłoszą klęske żywiołową . Kretów w takich warunkach nie zaobserwowałem .Koty tradycyjnie czatują pod drzwiami - ch... nieroby . Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lutego 2009, 09:59 
mistrz
mistrz

[quote="zypsek"] Kretów w takich warunkach nie zaobserwowałem .

Moim kretom śnieg nie przeszkadza.
Dzisiaj już zaobserwowałem dwa nowe kopce "pięknie" odznaczające się na tle 25cm warstwy śniegu (tyle co widzę z okna, bo dalej to nawet boję się sprawdzać :? )

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lutego 2009, 11:34 
Ekspert
Ekspert

[quote="zypsek"]Na południu pogoda dla narciarzy , a w TV pewnie ogłoszą klęske żywiołową . Kretów w takich warunkach nie zaobserwowałem .Koty tradycyjnie czatują pod drzwiami - ch... nieroby . Zbyszek

Zbyszek, narażasz mi się z tymi kotami 8) Moje też po mokrym śniegu nie buszują (nie lubią śniegu), ale za to nawet przy -10 st mrozie biegały i łapały norniki. Po polowaniu wracają do domu coś jeszcze przekąsić :D

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lutego 2009, 16:52 
Ekspert
Ekspert

Fakt jakby były na tym co im daje dawno by zdechły . Sniegu u nas więcej , momentami 50 -70 cm . Koty wygladają nieżle . Pozdrawiam Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lutego 2009, 20:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="TomekC"][quote="zypsek"] Kretów w takich warunkach nie zaobserwowałem .

Moim kretom śnieg nie przeszkadza.
Dzisiaj już zaobserwowałem dwa nowe kopce "pięknie" odznaczające się na tle 25cm warstwy śniegu (tyle co widzę z okna, bo dalej to nawet boję się sprawdzać :? )
Z kretami to jest tak, że generalnie są samotnikami. Jeżeli określony rejon kanałów zajmuje jeden, to drugi nie ma co tam szukać, bo czeka go walka na śmierć i życie. Schodzą się tylko na gody. Zimą ich aktywność na powierzchni jest mniejsza bo schodzą niżej za pokarmem, który też schodzi niżej z uwagi na ochłodzenie ziemi. Widocznie pod grubą warstwą śniegu gleba nie jest zbyt ochłodzona i krecik ma żer pod powierzchnią ziemi.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 marca 2009, 22:41 
Ekspert
Ekspert

Zakończyłem dzisiaj trzytygodniową walkę z kretem (mam nadzieję, że więcej ich nie ma). Złąpał się na tą pułapkę rurkową z zamykanymi końcówkami. Tylko, że ta kupna nie zdała egzaminu - co do niej zajrzałem była pełna ziemi - bez kreta :(
W zeszłym tygodniu przerobiłem ją (zwiększyłem średnicę o jakieś 3mm i wydłużyłem o jakieś 10cm - nowa rurka pcv ) W zeszłym tygodniu nastawiłem i dzisiaj nic nie było, ale po ponownym zakopaniu w świerzych norach - pełen sukces :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 marca 2009, 08:43 
Kiper
Kiper

a ja tam dam kretom spokój po tym jak je w tamtym roku wypędziłem to jesienią jak ściagałem darń żeby płytki chodnikowe ułożyć to było bardzo dużo wielkich tłustych larw-teraz pojawienie się kopców w tym miejscu mnie ucieszyło :D
bardziej obawiam się nornic których korytarze podchodzą blisko pod winniczkę, ale zaprzyjaźniony kot sąsiada poluje u mnie na działce wiec liczę na niego :wink:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 marca 2009, 13:49 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguniatarnow"]a ja tam dam kretom spokój po tym jak je w tamtym roku wypędziłem to jesienią jak ściagałem darń żeby płytki chodnikowe ułożyć to było bardzo dużo wielkich tłustych larw-teraz pojawienie się kopców w tym miejscu mnie ucieszyło :D
bardziej obawiam się nornic których korytarze podchodzą blisko pod winniczkę, ale zaprzyjaźniony kot sąsiada poluje u mnie na działce wiec liczę na niego :wink:

Z uwagi na te nornice, radzę Ci złapać (albo odkupić :)) od kogoś krecika i wpuścić w te kanały. Na " bank" przegoni nornice ze swojego rewiru.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 marca 2009, 15:40 
Ekspert
Ekspert

Ja wy mówicie o nornicach, to macie naprawdę na myśli nornice, czy norniki? Nornice są rudawe, a norniki szare (chyba mniejsze). U mnie jest plaga norników - znaczy dookoła, bo na działce ani jednej nory. A wiem że jest plaga, bo koty znoszą :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1