Teraz jest środa, 7 maja 2025, 13:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2011, 22:30 
Ekspert
Ekspert

Jesteśmy wychowani tak, aby ukrywać błędy, a popisywać się gotowymi, metodycznymi formułami, nawet jeśli nie są naszymi.
Tymczasem droga do wiedzy wiedzie przez błędy, bo one najlepiej dowodzą, że coś robimy.
O glebie już było pisane np: "Ratowanie nasadzeia 2010" ale myślę że proponowana forma tytułowania będzie lepiej odnosiła się do zawartości. Może się upowszechni?

Posadziłem wiosną piękne, grube sadzonki, szczęśliwie po majowych mrozach, przyjęły się wszystkie z tej transzy, ale późnym latem dostrzegłem że za słabo rosną. Poczytałem na forum, pomyślałem - coś z glebą. Oddałem próbkę do stacji chemicznej, sprawdzili makroskładniki i wręcz modelowo, ale kwasowość 5.1 pH. A przecież testowałem i było ok!
Niestety, zarówno testerki elektrochemiczne (za 50zł) jak i płyn Helliga, nadają się do zakwaszania ziemi dla borówek, a nie do testowania ziemi około 6.9 pH. Najtańszy miernik profesjonalny uwierzytelniony kosztuje 1300zł, zatem to 130 analiz w stacji.
Wapno to najtańszy nawóz a winorośl jest bardzo czuła na pH gleby, z trudem pobiera składniki odrzywcze z kwaśnej gleby. Zwyczajnie opłaca się wapnować niż sypać NPK. Ilość wapna odczytałem ze strony Ośrodka Doradztwa Rolniczego około 500kg dolomitu, ale słyszałem że na glinę lepiej dać wapno budowlane CaOH

PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2011, 22:40 
Ekspert
Ekspert

Bardzo mądrze piszesz
poszukiwacz napisał(a):
Jesteśmy wychowani tak, aby ukrywać błędy, a popisywać się gotowymi, metodycznymi formułami, nawet jeśli nie są naszymi.
Tymczasem droga do wiedzy wiedzie przez błędy, bo one najlepiej dowodzą, że coś robimy...
Powiem Ci kolego, że odkwaszałem wapnem budowlanym i tlenkowym na ziemi lekkiej.
Od wczesnej wiosny 2010r do jesieni 2011r podniosłem pH gleby średnio z 4,3 na 6,6 i tego roku odmiany przerobowe pięknie rosły.

PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 10:55 
czeladnik
czeladnik

U mnie też odkwaszam wapnem budowlanym, gleba w każdych częściach ogrodu jest u mnie inna, miejscami są nawet pokłady miału ( od razu można w piecu palic ) tam winorośli nie sadzę lepiej rośnie tam borówka lub aronia. Słyszałem kiedyś że wapno budowlane wywołuje zbyt silne i gwałtowne zmiany w glebie. U mnie jednak się sprawdza zarówno pod winorośl jak i inne uprawy. Przy okazji chciałem zapytac czy ktoś nie wie gdzie można zbadac glebę w moich okolicach?

PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 11:03 
Kiper
Kiper

Pod winorośl zawsze lepiej dolomit.
W skrajnych wypadkach wapno - gdy musimy ratować uprawę i szybko podnieść pH.

PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 14:11 
nowicjusz
nowicjusz

Czy wapno budowlane/zlasowane,obecnie jest zadołowane/ mogę użyć do odkwaszenia mojej winniczki.Dolomit został rozsypany/60kg.250m.kw./
Wojtek

PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 15:01 
Kiper
Kiper

martyla napisał(a):
Czy wapno budowlane/zlasowane,obecnie jest zadołowane/ mogę użyć do odkwaszenia mojej winniczki.Dolomit został rozsypany/60kg.250m.kw./
Wojtek

Tak jak napisał 1stgreen - czy palone czy hydratyzowane to prawie to samo - jest "mocne" i raczej na ciężką ziemię i interwencyjnie. 60kg dolomitu na 250 mkw to już spora dawka. Ja bym uważał z tym lasowanym wapnem dodatkowo. To ma być przed sadzeniem ? jaka ziemia ?

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 16:17 
czeladnik
czeladnik

Pozwól, że spytam, jaka to gleba i jak wygląda przekrój glebowy i co tam wcześniej przed winoroślą rosło?

PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 17:24 
Kiper
Kiper

Czytając ten wątek znalazłem w sieci dość obszerną publikację na temat wapnowania http://www.wapno-info.pl/_files/38f6d9d ... 251703.pdf. Mam też pytanie o stosowanie wapna budowlanego do odkwaszania. Niektóre zawierają ponoć sporo chlorku wapniowego, który szkodzi uprawą .Chyba najlepsza jest jednak kreda?

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 18:46 
czeladnik
czeladnik

Podobno lepsza kreda, nie jest tak agresywna jak wapno hydratyzowane. Pewnie zastosował bym do odkwaszania kredę ale miałem problemy z jej kupnem,. te które oglądałem w sklepach budowlanych miały dodateki kleju i nie wiem jaki by to miało wpływ na glebę

PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 18:57 
Kiper
Kiper

krys napisał(a):
Czytając ten wątek znalazłem w sieci dość obszerną publikację na temat wapnowania http://www.wapno-info.pl/_files/38f6d9d ... 251703.pdf. Mam też pytanie o stosowanie wapna budowlanego do odkwaszania. Niektóre zawierają ponoć sporo chlorku wapniowego, który szkodzi uprawą .Chyba najlepsza jest jednak kreda?

Ja stosowałem kredę pastewną -droższa od innych węglanowych ale szybciej działa. Ziemia piaszczysta.
Nawozy zawierające chlorki nie są polecane do nawożenia roślin jagodowych i pestkowych ze względu na zły wpływ na korzenie. W ostateczności sadownicy stosują nawozy zawierające chlor jesienią tak, aby do wiosny chlorki się wypłukały.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 21:51 
czeladnik
czeladnik

Świeże wapno gaszone a tym bardziej palone nie nadaje się na piachy (zwłaszcza bielicowe), bo podnosi radykalnie pH, przyspiesza rozkład i wymywanie humusu (a tam i tak go brakuje a nie można go równocześnie uzupełnić) i dodatkowo pogarsza przyswajalność niektórych mikroelementów (to akurat da się częściowo uzupełnić nawozami dolistnymi - tylko niestety trzeba parę razy zmoczyć liście), u młodych płytko zakorzenionych roślin może podobno uszkadzać włośniki. Na piachu rzeczywiście lepiej wapń w formie węglanowej.

PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 23:44 
Ekspert
Ekspert

Połowę dawki sypnę budowlanym, by podnieść powyżej 6 pH, a dalej zobaczę, może dolomitem. Budowlane ma tą nieprzyjemną cechę, że pyli, a przyjemną, że tanie.

PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2011, 17:11 
przedszkolak
przedszkolak

Cytuj:
Budowlane ma tą nieprzyjemną cechę, że pyli, a przyjemną, że tanie

Dobrym rozwiązaniem wydaje się zastosowanie wapniaka kornickiego, bowiem występuje w formie granulatu i nie pyli podczas aplikacji.
Można też rozsiać go bardziej równomiernie, co przy wapnie hydratyzowanym i kredzie jest trudne (zwłaszcza przy wiaterku).
U mnie coś takiego kosztuje w granicach 16-18zł/worek 30kg, czyli trochę droższe to od wapna ale biorąc pod uwagę, że wszystko zostaje w ziemi to chyba się opłaca.
link do strony producenta http://omgpolska.com/nawozy-granulowane ... ogrodnicze.
Stosuję wapniak bo kredę pastewną trochę odradziła mi pani z stacji, gdzie badałem glebę, ze względu na dużą ilość innych dodatków.

Pozdrawiam
Jarek

PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2011, 14:15 
Ekspert
Ekspert

Jeśli w kredzie pastewnej jest duża ilość innych dodatków, to pytanie jak duża, jakich, i jakie to może mieć znaczenie.
Ja myślę, że chodzi tu o przymieszkę gipsu CaSO4
Siarka w glebie jest główną przyczyną zakwaszania, więc dodatkowy gips nie jest wskazany. Pytanie jaka jego zawartość, bo jeśli śladowa, to nie ma o co kopi kruszyć.
Wapno hydratyzowane Ca(OH)2 (budowlane) zawiera więcej wapna niż kreda lub oparty na niej wapniak(tak odczytałem z tabeli, że 50%).
Natomiast dolomit CaMg(CO3)2, jak odczytałem w wikipedii, pochodzi z kredy CaCO3 i tak jak kreda jest skałą, produktem natury. Ma najniższą zawartość wapnia, za to ma magnez. Więc na pewno potrzebny na ubogich w magnez piaskach.
Więc myślę że na glinę można posypać rzeczonego wyżej wapniaka, zwłaszcza że granulowany i nie wchodzi w płuca.
A badanie gleby zleciłem Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej
Robert

PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2011, 14:51 
Ekspert
Ekspert

U nas na składzie worek 25kg takiego wapna kosztuje 5,5zł
http://www.soltys.eu/offer_show.php?ofertaID=1

Załączniki:
Wapno nawozowe.jpg
Wapno nawozowe.jpg [ 61.46 KiB | Przeglądane 7873 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1