olmek napisał(a):
A no temu, że mając prawdopodobnie jakieś ułomne krzewy, wyciągasz daleko idące wnioski:
Zupełnie niewiem o co ci chodzi.
No bo nawet bez mojej oceny i korzystając tylko z opisu tej odmiany wychodzi nam że Nero:
- Jest odmianą starą
- Masa grona 230-300 g
- Masa jagód 3,3-5 g
- Smak pikantny (myślę że osoba która to testowała musiała najeść się pieprzu

bo według oceny Pana Piątka z którą się zgadzam, Nero ma smak prosty)
- Wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach.
- I wreszcie z opisu tej odmiany na stronie
http://www.winorosl.pl "tylko Kilka krzewów w kolekcji, zastąpiona znacznie lepszymi odmianami."
Można bronić tej odmiany z sentymentu, całkiem możliwe że jest z niej dobra przerobówka ale na pewno jest kiepską deserówką.
-- niedziela, 8 czerwca 2014, 23:46 --
serafin napisał(a):
Co do tego filmiku podanego przez Benona jako wzór deserówek, to wsie grazdja bolszoje ,priebolszoje , bo nafaszerowane gibereliną.
"Dziękuję, postoję"
Benon, pokaż zdjęcia swoich deserówek ze wschodu uprawianych w gruncie, koło Poznania i wtedy będzie dyskusja o Nero.
(P)
Zauważ że kolega prosił o moje typy więc je podałem.
Niczego nie muszę udowadniać bo nie mam żadnego interesu w tym żeby kogokolwiek przekonywać do nowych odmian.
Kogo to zainteresuje to może sam poszukać więcej informacji na ten temat.