Cytuj:
No to spróbuj podać na glinę dużą dawkę nawozu: płynny spłynie od razy, sypki zostanie wypłukany
Nie prawda Jacku,nie zostanie wypłukany

Sam mam glinę i wystarczy jedno nawozenie rocznie(n. mienralne) lub raz na 3 lata(n obornikiem).
Opiekuję sie także krzaczkami u babci.gdzie ziemia piaszczysta.W tym wypadku muszę nawozić 3,4 razy do roku.
Oczywiscie to pewne uogólnienie,bo sa pierwiastki o wysokiej mobilnosci w glebie i o niskiej,są nawozy organiczne,które sie muszą zmineralizować i mineralne,które od razu dostepne sa dla roslin.
Cytuj:
Technicznie jest do do przeprowadzenia,na zdjeciach widać drogi,wiec traktorek ze sprzętem rozsypujacym nawóz pewnie przejedzie.Natomiast kwestia skuteczności takiego nawozenia na tarasach to juz sprawa problematyczna.
Cytuj:
"Fertilization is generally not necessary for grapes in Iowa."
lub
"Fertilize grapevines only when plants exhibit weak growth or poor leaf color"
albo
"Summary. Fertilizer should be used only as needed in vineyards because vigor can sometimes be excessive even without fertilizer. Fertilizer should be used only when weed, water and pruning practices fail to correct weak vine vigor.
Jacku,Z tych cytatów wynikało by,ze Amerykanie nie przeprowadzają żadnych analiz gleby,a za nawozenie zabieraja sie dopiero wtedy,kiedy gołym okiem widać niedobory pokarmowe.
W dodatku,jak rośliny nie chcą rosnąć to każą podlewać i ciąć
W sumie pewnie i tak mozna,jezeli jednegio roku winorośl nie może wyzywic 10 latorośli ,to w nastepnym roku przycinamy mocniej,zostawiamy 4 latorośle i jest ok.
Osobiscie jestem zwolennikiem racjonalnego nawozenia,głownie nawozami organicznzymi.Zawsze staram sie nawozic mniej,niz wydaje mi sie,że rośliny potrzebują.Nie oszukujmy sie jednak,z próznego to i Salomon nie naleje.Zczasem gleba sie wyjałowi i bedzie trzeba ja wzbogacic.
Myslę,że należy wziaśc takze pod uwagę,że w krajach o cieplejszym klimacie,gleba nagrzewa sie do dużo większych ghłebokości,korzenie tamtejszy chwinorosli siegaja dużo głebiej i pewnie z wiekszeej objetosci ziemii łatwiej jest im pobrać składniki,które potrzebuja.
Piotrek